PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KRD-IG: Dopuszczenie kolejnych polskich zakładów drobiarskich na rynek Singapuru to kwestia czasu

KRD-IG: Dopuszczenie kolejnych polskich zakładów drobiarskich na rynek Singapuru to kwestia czasu fot. shutterstock
www.portalspozywczy.pl

Autor:

Dodano:

Tagi:

- Zwiększenie liczby dopuszczonych na rynek singapurski zakładów drobiarskich z Polski jest kwestią czasu, ale w tym zakresie same firmy muszą się wykazać inicjatywą - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.



Dariusz Goszczyński zwraca uwagę, że Singapur uznał regionalizację w przypadku grypy ptaków, co w sytuacji wykrycia pojedynczego ogniska tej choroby w naszym kraju nie skutkuje zawieszeniem importu od wszystkich rodzimych producentów.

- W ten sposób jesteśmy w stanie dostarczać do tego kraju wysokiej klasy mięso drobiowe, wyprodukowane zgodnie z przepisami polskimi i unijnymi, które spełnia restrykcyjne wymagania AVA – singapurskich władz weterynaryjnych. Szczególnie, że tamtejsi konsumenci są coraz bardziej świadomi podstaw wysokiej jakości spożywanej żywności, przez co drób produkowany w Europie może tylko zyskać - dodaje.

Dyrektor generalny KRD-IG zauważa, że Singapur jest krajem, który importuje prawie 90 proc. żywności.

- Dlatego bardzo ważna dla strony singapurskiej jest dywersyfikacja źródeł żywności. W ten sposób singapurczycy chcą zapobiegać ewentualnym zakłóceniom łańcuchów dostaw, które przecież w czasie pandemii COVID-19 wystąpiły praktycznie na całym świecie. Polska jako największy producent mięsa drobiowego w Unii Europejskiej może dużo zyskać na takiej polityce - mówi.

W ocenie Goszczynskiego zwiększenie liczby dopuszczonych na rynek singapurski zakładów drobiarskich z Polski jest kwestią czasu, ale w tym zakresie same firmy muszą się wykazać inicjatywą.

- Zdobycie pozwolenia na eksport odbywa się drogą formalną, gdzie zainteresowany producent musi złożyć odpowiedni wniosek do polskiej Inspekcji Weterynaryjnej, która potem przekaże go do Ambasady RP w Singapurze. Następnie dedykowany podmiot na miejscu dopuszcza lub nie danego producenta do eksportowania swoich produktów na teren Singapuru. Jestem zdania, że coraz więcej polskich producentów mięsa drobiowego dostrzeże potencjał tego rynku i będzie eksportować tam swoje produkty - podsumowuje.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.213.192.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.