PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mięso laboratoryjne: Wiele pytań bez odpowiedzi

Mięso laboratoryjne: Wiele pytań bez odpowiedzi
Duńscy naukowcy nie wierzą, że mięso in vitro pojawi się na rynku w najbliższym czasie; fot. Shutterstock

Duńscy naukowcy nie wierzą, że mięso in vitro pojawi się na rynku w najbliższym czasie.



Według przeprowadzonej przez Duński Instytut Technologiczny (DTI) analizy bieżących badań i towarzyszącej im literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa jest wciąż otwartych.

Na steki trzeba poczekać

Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne; Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i z ekonomicznego punktu widzenia. Naukowcy zwracają uwagę, że nie udało się jeszcze wytworzyć sztucznych struktur mięśniowych grubszych niż 1 mm.

Oznacza to, że obecnie nie można produkować np. steków czy pieczeni, wyjaśnia raport instytutu. Jednocześnie brakuje obecnie podejść do jednoczesnej hodowli tkanki tłuszczowej i łącznej, które miałyby decydujące znaczenie dla naturalnego wyglądu i smaku sztucznych wyrobów mięsnych.

Nieznany wpływ na środowisko

Zdaniem naukowców z DTI, wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko. A prawdą jest, że często twierdzi się, że ta technologia oszczędza zasoby.

Technologia mięsa z szalki Petriego jest wciąż bardzo niedojrzała i jest raczej mało prawdopodobne, aby sztuczne mięso stało się w najbliższej przyszłości poważną alternatywą dla konwencjonalnych produktów mięsnych - podsumowuje ekspert DTI ds. inżynierii procesowej w technologii żywności. Ale jeśli przemysł potrafi rozwiązać te problemy, istnieje realna szansa na alternatywę dla produktów z konwencjonalnej produkcji mięsa.

Smak bliżej oryginału

Tymczasem eksperci branżowi widzą możliwą przyszłość dla sztucznego mięsa, jako oficjalnie zatwierdzonej żywności w połączeniu wegańskich substytutów mięsa i mięsa in vitro. Według niedawnego raportu foodnavigator.com, główną zaletą takich hybrydowych produktów jest ich smak. Zdaniem ekspertów jest to znacznie bliższe oryginałowi pochodzenia zwierzęcego niż czysta żywność pochodzenia roślinnego, ponieważ tłuszcz roślinny rozsądnie zastępuje tłuszcz zwierzęcy w produkcie, zapewniając w ten sposób doznania smakowe bardzo zbliżone do prawdziwego mięsa.

Według raportu nie chodzi tylko o smak, ale także o wygląd, konsystencję i aromat. Taki mieszany produkt mógłby, więc stać się alternatywą nie tylko dla wegan i fleksitarian, ale także dla mięsożerców.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Adikkk 2021-09-29 07:15:24
    a do tego zabronic hodowli zywca wieprzowego oraz drobiu zwłaszcza na wlasny użytek aby jeszcze bardziej uzależnić ludzi o produkcji masowej
  • kamil 2021-09-28 21:51:20
    mięso to pochodzi od zwierząt a w laboratorium to można tylko wytworzyć produkt mięsopodobny, który nie wiadomo ile będzie miał toksyn. Prawdziwe steki, szyneczki ze zwierząt hodowlanych mają być dla elit ( w większości koszernych) a dla plebsu trawa, owady i inne zamienniki mięsa.
  • brzoza 2021-09-28 13:04:28
    Co za problem wybrać komórki rakowe o nieograniczonej możliwości namnażania i karmić nimi podludzi a dla ludzi zawsze dobra żywność się znajdzie. I jeszcze przekonać podludzi że są nowocześni lub że robią to ratując małe zwierzątka bo sami już do posiadania dzieci nie będą zdolni.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.239.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.