PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

"Mięso" z dwutlenku węgla? Czy tak ma wyglądać przyszłość przemysłu mięsnego

"Mięso" z dwutlenku węgla? Czy tak ma wyglądać przyszłość przemysłu mięsnego Alternatywne produkty mięsne mogą naśladować soczystego, wykrwawiającego się burgera lub symulować chrupiący bekon, ale często opierają się np. na białku sojowym. Jednak amerykańskiej firmie Bay Area udało się wyprodukować białko z dwutlenku węgla. Foto. Andy M., Pixabay

Alternatywne produkty mięsne mogą naśladować soczystego, krwistego burgera lub symulować chrupiący bekon, ale często opierają się np. na białku sojowym. Jednak amerykańskiej firmie Bay Area udało się wyprodukować białko z dwutlenku węgla. Jak to możliwe?



Amerykański start up Air Protein, wykorzystuje technikę odkrytą przez NASA do konwersji dwutlenku węgla (CO2) w białko w taki sam sposób, jak robią to rośliny. Lisa Dyson, dyrektor generalny Air Protein uważa, że proces ten będzie mniej szkodliwy dla zasobów naturalnych niż hodowla alternatywnych produktów mięsnych na bazie roślin. Dyson podkreśliła, że cały proces produkcji białka przy użyciu dwutlenku węgla wymaga 1000 razy mniej ziemi i wody niż w przypadku produkcji soi. To dlatego, że cała produkcja zaczyna się w laboratorium, a nie na farmie.

Lisa Dyson czerpała inspirację z prób uprawy żywności w kosmosie podjętej przez NASA w latach 60-tych. Naukowcy szukali wtedy sposobu na karmienie astronautów podczas rocznej misji, bez żadnych dostępnych dziś pionowych ogrodów czy drukarek 3D. Wykorzystali więc produkt uboczny. który astronauci produkowali w sposób naturalny czyli CO2.

Przełomowe odkrycia

Badacze odkryli klasę mikroorganizmów zwanych hydrogenotrofami, które są w stanie przekształcić CO2 w białko w postaci bezsmakowego proszku. Substancja ta może być wykorzystywana np. do produkcji wszelkiego rodzaju żywności, w tym makaronów, zbóż i shake'ów.

Na razie start up Air Protein koncentruje się na wykorzystaniu powyższego proszku do stworzenia alternatywy dla mięsa. Firma chce już wprowadzić alternatywny produkt "mięsny", który konsumenci będą mogli kupić już w przyszłym roku.

W międzyczasie startup Air Protein  ma już konkurencję. Fińska firma Solar Foods eksperymentuje z podobnym proszkiem, który może być użyty do produkcji suplementów białkowych lub hamburgerów warzywnych. Firma opracowała technologię, która polega na dawkowaniu wodoru i CO2 dla mikroorganizmu, który następnie produkuję mieszankę składająca się z białka, węglowodanów i tłuszczu.

Inny startup o nazwie Calaysta wykorzystuje węgiel z gazu ziemnego do produkcji białka, które może być przeznaczona jako pokarm dla ryb lub pasza dla zwierząt hodowlanych, jak  i  domowych pupili.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Karol 2020-02-16 09:40:55
    Chcecie robić żywność z CO2? Proszę bardzo, tylko błagam nie nazywajcie tego mięsem.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.208.66
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.