PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pełnomocnik ds. ochrony zwierząt: Szczęśliwe zwierzę to szczęśliwy człowiek

Pełnomocnik ds. ochrony zwierząt: Szczęśliwe zwierzę to szczęśliwy człowiek Fot. A.Kozłowska

Pierwsze publiczne wystąpienie Wojciecha Alberta Kurkowskiego, jako Pełnomocnika Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw ochrony zwierząt. Jakie są jego poglądy?



Powołanie kilka dni temu Pełnomocnika Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw ochrony zwierząt w osobie Wojciecha Alberta Kurkowskiego wzbudziło mieszane uczucia w środowisku rolniczym. Czy była to słuszna decyzja ze strony ministra rolnictwa czas pokaże, tym niemniej znamienne wydaje się to, że pierwsze, zaplanowane na 14 lipca, spotkanie nowego pełnomocnika to narada z przedstawicielami organizacji statutowo zajmujących się ochroną praw zwierząt.

Przedstawiciele środowisk rolniczych mieli natomiast okazję choć odrobinę poznać jego poglądy w czasie zorganizowanego 8 lipca w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi spotkania poświęconego Kodeksowi Etyki Żywnościowej. Było to pierwsze publiczne wystąpienie Wojciecha Alberta Kurkowskiego w roli pełnomocnika ministra rolnictwa do spraw zwierząt.

W referacie zatytułowanym „Szczęśliwe zwierzę = szczęśliwy człowiek” zauważył, że jakość produktów zwierzęcych zależy od ich dobrostanu. – Zwierzęta, które są w stresie zmieniają znacznie parametry mięsa. Zmienia się ph mięsa zwierząt mocno zestresowanych. Także transport ma ogromny wpływa na jakość mięsa zwierzęcego. Mówimy ostatnio często o szczęśliwych kurach, które znoszą szczęśliwe jajka oraz szczęśliwych krowach i świniach. Z badań naukowych wynika, że mleko od krów z hodowli ekologicznych ma wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a mięso jest bogatsze w aminokwasy. Procent tłuszczu w tuszach cielęcych jest zupełnie inny w przypadku cieląt trzymanych w gospodarstwach ekologicznych. Również wieprzowina ma zupełnie inny smak – mięso tuczników trzymanych w gospodarstwie ekologicznym zawiera znacznie więcej walorów dietetycznych i składników odżywczych.

Jakie są sposoby zapobiegania konfliktom etycznym w hodowli zwierząt i w uboju oraz sposoby ich rozwiązania? – pytał w czasie spotkania w Instytucie Wojciech Albert Kurkowski. - Jest to przede wszystkim przestrzeganie zaleceń dobrostanu, przeciwdziałanie koncentracji ferm, próby zrzeszania hodowców indywidualnych w grupy producenckie, popularyzacja rolnictwa ekologicznego a także szybki i bezbolesny ubój – wymienił pełnomocnik ministra rolnictwa.

W jaki sposób powinniśmy szanować produkty pochodzenia zwierzęcego? – Przede wszystkim szanując samo mięso i szanując zwierzęta, które trzymamy jako zwierzęta rzeźne. Pamiętajmy, że również te, które są bardzo blisko nas w domu - one też żywią się mięsem. I nie można tego zmienić. A mięso nie rośnie na drzewach – dodał Kurkowski.

W jego ocenie, bardzo ważna jest także mądra, wyważona edukacja. - We współczesnych, wysokorozwiniętych i bogatych społeczeństwach ludzie mają bardzo ograniczony kontakt ze zwierzętami, z rolnictwem. Także rzadko ludzie mają kontakt z produkcją żywności. Ona po prostu jest w sklepie – mówił pełnomocnik ministra, dodając, że taka sytuacja może rodzić różne emocje. – Jak można postrzegać zwierzę na różnych płaszczyznach wyjaśnię na przykładzie królika: może być zwierzęciem towarzyszącym, członkiem naszej rodziny i wówczas darzony jest miłością i opieką. Jako zwierzę gospodarskie jest przedmiotem eksploatacji, bo zjadamy jego mięso i tu zapewniamy mu dobrostan. Jako inwazyjny szkodnik – jest groźny i zwalczany. Ta więc w stosunku do tego samego zwierzęcia można mieć trzy różne rodzaje emocji. Tak samo jest w przypadku wielu innych zwierząt, przykładem są również zwierzęta rzeźne – wymieniał Kurkowski.

- Bardzo ładnie o pewnej harmonii w hodowli zwierząt i dobrostanie powiedział dr Grzegorz Francuz: los ludzi i zwierząt zawsze był i jest ze sobą spleciony. Zwierzęta towarzyszą ludziom i pracują dla ludzi, dają im rozrywkę są ich pożywieniem, obiektem badawczym, źródłem potrzebnych surowców. Człowiek wiele im zawdzięcza, bez nich nie byłoby dzisiejszej cywilizacji, człowiek bez nich by nie przetrwał. Raczej nie uda się zharmonizować wolności ludzi i zwierząt. Wszelkie konflikty między gatunkami są wpisane w bieg natury, ale nie da się też wyeliminować cierpienia w naturze. Jednak jako ludzie możemy minimalizować cierpienie w świecie i tak rozwijać naszą kulturę by stwarzała przestrzeń do uczestnictwa w procesie życia i solidarności z innymi formami życia – podkreślił w swoim wystąpieniu pełnomocnik ministra rolnictwa.

- Podsumowując musimy po prostu dbać o zwierzęta. Szczęśliwe zwierzę, to szczęśliwy człowiek. Musimy dbać o dobrostan, o szacunek dla zwierząt, o to by tworzyć mądre prawo chroniące zwierzęta, przede wszystkim musimy jednak dbać o edukację, by te nowe pokolenia miały odpowiedni stosunek do zwierząt – stwierdził na zakończenie Wojciech Albert Kurkowski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Małgorzata. 2020-08-01 14:52:47
    Jeśli do ludzi nie dociera idea humanitarnego traktowania zwierząt rzeźnych i mlecznych, a nie dociera, to może będą w stanie pojąć, że strach, stres, ból tychże zwierząt wpływa znacząco na zawartość hormonów stresu w mięsie (adrenaliny, kortyzolu..) które to, będąc substancjami kancerogennymi, przyczyniają się drastycznie do wzrostu zachorowań na raka u KONSUMENTÓW. Zależności te zostały zbadane już wiele lat temu.
  • Marta 2020-07-09 12:46:32
    Szczęśliwy człowiek jak najbardziej, ale nie piszmy tak o zwierzętach. Antropomorfizacja zwierząt nie wyjdzie im na dobre. To, co mamy robić jako hodowcy, zootechnicy/ weterynarze to dbać o ich wysoki dobrostan, opiekować się nimi najlepiej jak umiemy, żywić zgodnie z aktualną wiedzą itd. Trzymam kciuki, by nowy pełnomocnik ds. ochrony zwierząt wspomagał hodowców i producentów w dbaniu o zwierzeta gospodarskie.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.184.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.