PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polskie Mięso: Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-20 była niedochodowa

Polskie Mięso: Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-20 była niedochodowa
Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-20 była niedochodowa, fot. BW

Produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-20 była niedochodowa - to jeden z wniosków raportu "Wieprzowina – nowa perspektywa", przedstawionego w środę na Europejskim Forum Przyszłości w Chorzowie przez prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego.



Raport zawiera aktualny stan wiedzy na temat wieprzowiny oraz hodowli trzody chlewnej wraz z postulatami kierunków zmian w sektorze.

Jak mówił w środę Choiński, przyczyną przygotowania raportu stała się coraz większa presja na sektor ze strony przeciwników hodowli. - Pokazywanych jest szereg negatywnych konsekwencji, wiele z nich nie znajduje potwierdzenia w badaniach, szczególnie jeśli chodzi o szkodliwość jedzenia mięsa wieprzowego, a opiera się to jedynie na budowaniu emocji, powielaniu niewiedzy - zaznaczył.

- Branża hodowlana - i producenci rolni i hodowcy - potrzebuje nowych argumentów, aby przeciwstawić się temu hejtowi. Ten raport pokazuje stan wiedzy w obszarach ekonomii, zdrowia, środowiska i społeczeństwa - wskazał prezes Polskiego Mięsa.

- Celem było pokazanie hodowli trzody chlewnej i produkcji mięsa wieprzowego w nowym świetle i przedstawienie nowej perspektywy rozwoju sektora - pokazanie, w którym miejscu, gdzie jesteśmy i które obszary należałoby poprawić - dodał Choiński.

Raport wskazuje m.in., że produkcja żywca wieprzowego w latach 2018-20 była niedochodowa: strata gospodarstw produkujących od 10 do 40 tuczników wyniosła 235 zł na 100 kg żywca, natomiast strata hodowców dużych wynosiła 83 zł na 100 kg żywca. W 2020 r. liczba gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną wynosiła 104 tys., co oznacza spadek w ciągu dwóch lat o 13,5 proc.

Jeszcze kilka lat temu Polska była znaczącym producentem wieprzowiny, obecnie jest jej piątym importerem w Unii Europejskiej. Udział importowanych warchlaków w całej produkcji trzody chlewnej wynosi obecnie 40 proc., co wpływa na bezpieczeństwo żywnościowe. Głównym czynnikiem wahań na światowych rynkach wieprzowiny pozostaje ASF.

Raport przytacza wnioski z badań realizowanych w 2020 r. przez międzynarodowy zespół badawczych wskazujące, że meta-analiza tzw. badań kohortowych obejmujących ponad 6 mln uczestników nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego.

Raport wskazuje, że mięso i produkty wieprzowe mogą być źródłem bioaktywnych peptydów o właściwościach: hamujących nadciśnienie, przeciwutleniających, immunomodulujących, przeciwbakteryjnych, przeciwzakrzepowych i hipocholesterolemicznych.

Ponadto, dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera o 30 proc. tłuszczu mniej, niż ta produkowana w latach 80. ub. wieku, jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dość dużo wysokowartościowego białka, może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

Raport wskazuje, że polskie rolnictwo może stać się zeroemisyjne dzięki produkcji biogazu z odpadów rolno-spożywczych, w tym gnojowicy i obornika. Polska dzięki biogazowniom rolniczym może wyprodukować nawet 7,8 mld m sześc. biometanu, co pozwoliłoby uzyskać 30,5 terawatogodzin energii i zapobiegłoby emisji 26,2 mln ton CO2.

Podniesienie efektywności hodowli w Polsce do 2,49 z każdej sztuki pogłowia pozwoliłoby na utrzymanie skali hodowli przy pogłowiu mniejszym o 2 mln sztuk, co oznaczałoby w skali kraju obniżenie emisji amoniaku o ponad 14 tys. ton rocznie i o ponad 430 ton siarkowodoru rocznie.

Raport powstał w ramach projektu "Niwelowanie barier w rozwoju sektora trzody chlewnej". Został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Jego autorami są: prof. Wiesław Przybylski z SGGW, profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Alina Kowalczyk-Juśko oraz profesorowie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Tomasz Schwarz i Wioletta Knapik.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • klara 2021-10-07 11:22:21
    Świń ubywa , kurczaków przybywa, to mięso dla biednych ,a u nas takich wielu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.107.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.