PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Projekt naukowców umożliwi analizę tłuszczu w mięsie

Projekt naukowców umożliwi analizę tłuszczu w mięsie
Projekt naukowców z Politechniki Rzeszowskiej umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, fot. Shutterstock

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej (PRz) pracują nad rozwiązaniem umożliwiającym analizę zawartości tłuszczu w mięsie. Projekt otrzymał dofinansowanie, niemal 103 tys. zł, w ramach programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.



Jak poinformował dr inż. Henryk Wachta z PRz, pomysł na opracowanie nieniszczącej, szybkiej i bezkosztowej metody analizy tłuszczu w mięsie zrodził się w wyniku wzajemnych konsultacji naukowych.

"W skład naszego zespołu naukowego wchodzą specjaliści z zakresu informatyki, techniki świetlnej i ogólnie definiowanej żywności. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zespoły wykazują zazwyczaj najwyższą kreatywność" - dodał.

Projekt naukowców z Politechniki Rzeszowskiej umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie. Opracowane urządzenie pomiarowe generuje stosunkowo niewielkie koszty, co znacznie zwiększa dostępność na rynku tego rodzaju nowatorskich metod pomiaru.

Jak przekonują rzeszowscy naukowcy, urządzenie to może stać się alternatywą dla stosowanych współcześnie chemicznych metod weryfikacyjnych pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie i przyczynić się do wzmocnienia skuteczności kontroli procesów technologicznych produkcji mięsa.

Zespół z PRz przewiduje, że projekt znajdzie swoje zastosowanie w jednostkach kontroli jakości żywności, firmach produkujących żywność i firmach przetwarzających produkty mięsne do postaci oferowanej konsumentom.

Zdaniem naukowców, dużym atutem ich rozwiązania jest to, że pozwala ono oceniać zawartość tłuszczu w mięsie w ramach całej próbki, a nie, jak to ma miejsce w niektórych stosowanych metodach pomiaru, jedynie w jej fragmencie.

Obecnie zespół projektowy pracuje nad tym, aby jeszcze bardziej podnieść dokładność pomiarową oraz obniżyć koszty produkcji urządzenia.

Projekt naukowców z PRz "Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie" otrzymał niemal 103 tys. zł dofinansowania, w ramach II naboru do programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych.

Program grantowy Podkarpackiego Centrum Innowacji współfinansowany jest z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa podkarpackiego na lata 2014-2020.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Marta 2021-09-12 11:20:50
    Cenna inicjatywa, bo profil kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu śródmięśniowym można modyfikować stosując dodatki olejów w żywieniu zwierząt.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.