PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

"Rzeczpospolita": Polacy rezygnują z mięsa

"Rzeczpospolita": Polacy rezygnują z mięsa Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 02-10-2019 10:06

Tagi:

Jest już milion wegetarian i wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na ten krok. Miliony przynajmniej ograniczają jedzenie mięsa - pisze środowa "Rzeczpospolita". Zmieni to cały rynek - dodaje.



Rezygnowanie z mięsa czy ograniczanie jego udziału w diecie to już nie tylko moda, ale globalny trend - wskazuje dziennik. "Związany zarówno z kwestiami ideologicznymi, jak cierpienie zwierząt, po środowiskowe - wyprodukowanie kilograma wołowiny to średnio ponad 14 tys. litrów wody i ponad 6 kg paszy, a poza tym do atmosfery trafia tyle CO2, co trzygodzinna jazda samochodem" - czytamy.

>>> Czytaj więcej: Mniej sklepów z mięsem. W ciągu pięciu lat ubyło ich prawie tysiąc

Dlatego także w Polsce, jak zaznacza gazeta, trend odchodzenia od mięsa jest widoczny coraz mocniej. Z badania przeprowadzonego przez dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na taką dietę - wskazuje "Rz". Dodaje, że do tego 43 proc. Polaków zgodnie z badaniem IQS, nie rezygnując z niego całkowicie, mocno ogranicza spożycie.

Cytowana przez dziennik Patrycja Homa, dyrektor ProVeg Polska przekonuje, że zapotrzebowanie na roślinne produkty rośnie zarówno w Polsce, jak i globalnie. - Mimo że utożsamiamy je głównie z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, to aż 90 proc. sprzedaży jest generowana przez osoby niebędące na żadnej z tych diet - mówi. Stąd, jak dodaje, "widzimy w Polsce znaczny rozwój produktów roślinnych". - Jednak daleko nam jeszcze do krajów zachodnich, dlatego wciąż jest tu miejsce na tego typu produkty - ocenia. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Konsument 2019-10-03 15:42:54
    Jak obejrzałem film Pana Marcina Bustomskiego o tym jak mięso w polskich sklepach jest nafaszerowane chemią to też przeszedłem na wegetarianizm. Niby polska zdrowa żywność a w rzeczywistości tablica Mendelejewa.
  • ansu 2019-10-02 19:51:07
    Również nie jem mięsa bo mamy ASF i nie ma gdzie kupić.
  • Rolnik 2019-10-02 18:49:30
    To nie jedzmy pomidorów i innych warzyw również bo trzeba palić w szklarni i podlewac woda. Najlepiej w ogóle nic nie jedzmy nie palmy w piecach i siedzmy w zimnym. Do czego to dochodzi ? Żeby taka bzdure pisać jak ta gazeta? Co się porobiło ludziom na tym pkt tego klimatu to się w głowie nie miesci. Wielkie koncerny spiralę propagandy nakręcają że klimat się ociepla by piece kupować ekologiczne drogie itp. A w rzeczywistosci to czasami bywa przebiegunowanie i co jakiś czas mamy 7 lat suszy i tak na zmianę.
  • baca56 2019-10-02 17:31:25
    14 tys. litrów wody na kilogram wołowiny? No to przypomnijmy sobie proste działania arytmetyczne z podstawówki i policzmy. Byczek 27 miesięcy (810 dni) waga 850 kg, czyli ok. 500 kg mięsa. Czyli niby zużyto 500kg x 14 000 l/kg = 7 milionów litrów wody. Czyli przez całe swoje życie (od małego cielaczka począwszy) byczek zużywał średnio 9000l wody dziennie? W jaki sposób "zużywał"? Wypił? Żeby ten rachunek z grubsza się zgadzał, trzeba doliczyć cały deszcz, który spadł na łąkę na której pasł się ten zwierzak. Ale gdyby byczka nie było, to co? Deszcz by nie padał na łąkę i w ten sposób "zaoszczędzilibyśmy" tą wodę ?!! Co do CO2 - owszem, byczek wydycha CO2, biorąc tlen z powietrza a węgiel z trawy. Ale jeśli on nie zje tej trawy, to zje ją jeleń, sarna, zając, ślimak, robak, bakteria, grzyb - również wydzielając CO2 i pochłaniając tlen. Trawa rosnąc pobiera CO2 i wydziela tlen - i kółko się zamyka. Hodowla bydła prowadzona rozsądnie w sposób zbliżony do naturalnego jest CAŁKOWICIE NEUTRALNA dla środowiska i klimatu, bo działa w OBIEGU ZAMKNIĘTYM. Trzeba na okrągło uświadamiać to wszelkim niedouczonym "ekologom" z Bożej łaski, politycznym manipulantom, także niektórym sprzedajnym przedstawicielom nauki. "14 tys. litrów na 1kg wołowiny" to często powtarzany FAKE, trzeba to wypalać rozżarzonym żelazem.
  • Ponury żniwiarz 2019-10-02 13:08:56
    Kolejne kilka milionów Polaków też nie spożywa mięsa jedząc parówki z marketów.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.122.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.