Odpowiedni wniosek o notyfikację ma zostać wkrótce złożony do Komisji Europejskiej. Etykietowanie powinno być również obowiązkowe w przypadku restauracji i innych usług cateringowych poza domem.
Informacje o pochodzeniu mięsa powinny być przekazywać w menu lub za pomocą znaków. Według minister rolnictwa Anny-Caren Sätherberg, rząd chce zapewnić swoim obywatelom dane, których potrzebują do podejmowania uzasadnionych decyzji konsumenckich, a przede wszystkim ułatwić wybór lokalnych produktów.
Stowarzyszenie rolników zadowolone
Szwedzki związek rolników (LRF) z zadowoleniem przyjął planowane wprowadzenie oznaczenia pochodzenia. Wiceprzewodnicząca stowarzyszenia Åsa Odell zwróciła uwagę, że według ostatnich badań 80 proc. konsumentów chce takich informacji.
Według Odell, oznaczanie pochodzenia było od lat wymogiem szwedzkich rolników, którzy są słusznie dumni z niskiego zużycia antybiotyków i przestrzegania najwyższych standardów dobrostanu zwierząt,.
Niemcy też tego chcą
Również w Niemczech hodowcy zwierząt domagają się szybkiego wprowadzenia obowiązkowego oznakowania hodowlanego. Według opinii grupy interesu hodowców trzody chlewnej w Niemczech (ISN), wraz z wyższymi standardami dobrostanu zwierząt w niemieckich gospodarstwach, jest to jedyny sposób na zmniejszenie niekorzystnych warunków konkurencji w porównaniu z zagranicą.
Zgodnie z prawem europejskim, krajowe wprowadzenie obowiązkowego oznaczania pochodzenia jest dozwolone, jeśli istnieją „dobre powody”. Należą do nich na przykład istnienie wyraźnie wyższych standardów chowu w i akceptacja dużej części obywateli dla takiego oznaczenia.
Komentarze