Udział rynkowy mięsa ekologicznego jednak rośnie

Jest tak, mimo że, według Federalną Agencję ds. Rolnictwa i Żywności (BLE) zapotrzebowanie na mięso ekologiczne w ostatnich latach znacznie wzrosło. Tylko w latach 2018-2021 udział w rynku mięsa ekologicznego w Niemczech podwoił się, a nawet potroił w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

Niewielki spadek w 2022 r.

Zdaniem BLE, to nadal rzadkość, gdy konsumenci wybierają mięso ekologiczne. W 2022 r. tylko 3,9 proc. kupowanego mięsa pochodziło z produkcji ekologicznej. Po latach stałego wzrostu oznaczało to niewielki spadek w porównaniu z 2021 r. – trend, który można było zaobserwować w prawie całej żywności ekologicznej w 2022 r. Według BLE, ważną tego przyczyną jest gwałtowny wzrost cen żywności.

Dla porównania udział rynkowy ekologicznej kiełbasy i wędlin w Szwajcarii wyniósł 4 proc. Świeże mięso ekologiczne odnotowało udział na poziomie 5,6 proc.