PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

20 lat pracy nad specjalizacją weterynarii i produkcją świń

20 lat pracy nad specjalizacją weterynarii i produkcją świń
Prof. Zygmunt Pejsak podczas rozpoczęcia XX Jubileuszowej, Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Krytyczne obszary w produkcji świń" fot. id

Za nami kolejna „Pejsakówka”, tym razem jubileuszowa, czyli XX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, która w tym roku dotyczyła „Krytycznych obszarów w produkcji świń”. Można powiedzieć, że cały czas jest to spotkanie, które wprowadza nowe trendy, innowacje, najnowsze doniesienia naukowe zarówno w weterynarii jak i produkcji świń. Te informacje nie pozostają bez echa, dość szybko są transferowane do codziennej praktyki lekarzy jak i hodowców.



W tym roku, w dwudniowym spotkaniu, które odbyło się w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach 2-3 czerwca, dotyczącym zagadnień produkcji świń, wzięło udział ponad tysiąc uczestników. Wśród nich byli lekarze weterynarii, co roku podnoszący swoje kwalifikacje w specjalizacji chorób świń, doradcy żywieniowi, eksperci z zakresu hodowli świń i wyposażenia chlewni oraz producenci i hodowcy trzody chlewnej.

Program konferencji jak zwykle był zróżnicowany i szczegółowo dotykał aspektów, takich jak: profilaktyka i diagnostyka chorób świń, bioasekuracja gospodarstw, właściwe zarządzanie produkcją, nowe spojrzenie na sekcję rozrodu, czy też optymalizacja żywienia świń.

Obecna sytuacja, panująca na krajowym rynku trzody nie jest łatwa ani dla lekarzy weterynarii i producentów świń, ani dla całej branży związanej z obsługą tego sektora.

Jak mówił w trakcie spotkania prof. Zygmunt Pejsak – w ciągu ostatnich 10 lat za równo pogłowie świń jak i loch zmniejszyło się prawie o połowę, co gorsza niekorzystna tendencja w zakresie pogłowia loch nadal się utrzymuje. Ten fakt, oddziałuje oczywiście na rynek pracy lekarzy weterynarii ale też na inne działy związane z chowem świń. Dlatego, lekarze weterynarii również powinni intensywnie pracować na rzecz poprawy efektywności produkcji w gospodarstwach. Nieustannie trzeba zabiegać o ten rynek. Już od dawna praca lekarza weterynarii nie oznacza wyłącznie sprzedawania leków. Dzisiaj lekarz weterynarii, to kluczowy doradca hodowcy, sprawujący nadzór nad właściwym zarządzaniem stadem, bioasekuracją, immunoprofilaktyką oraz dbaniem o dobrostan zwierząt.

W najbliższych informacjach prasowych z XX „Pejsakówki”, będziemy relacjonować najważniejsze doniesienia, które warunkują postęp i optymalizację produkcji w stadzie świń, dotyczące m.in. właściwego prowadzenia loch w okresie laktacji, które korzystnie wpływa na plenność i płodność, sterowania rozrodem świń, optymalizacji żywienia świń, czy też nowych zagrożeń dla światowej produkcji świń, czyli wirusa epidemicznej biegunki świń, a także wiele innych.

Już wkrótce więcej informacji z Konferencji na portalu farmer.pl. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • ? 2015-06-15 16:53:32
    hmmmm wielkop ale to zlote slowa prof....jak zwykle
  • wielkop 2015-06-08 13:19:09
    W artykule napisano: "Już od dawna praca lekarza weterynarii nie oznacza wyłącznie sprzedawania leków.". Chyba się autorowi z aptekarzem pomyliło. Chyba, że to nie autor, tylko Chałtur!
  • polan 2015-06-08 12:08:54
    to co wymislili profesorowie to juz dawno stosowane tak aby sie oplacalo -teraz trzeba budowac wartosc produktu i o to musza tez zadbac rolnicy i zaklady miesne
  • Moras 2015-06-06 23:19:20
    W przypadku trzody chlewnej jedynym ratunkiem jest tylko normalna godziwa zapłata za świniaka, a nie jakieś konferencje i tematy w stylu "jak można wyprodukować tucznika jeszcze taniej". Oczywiście pogratulowałbym profesorom i doktorom jak wymyślą świniaka co żywi się powietrzem i nie potrzebuje żadnej opieki wet. Wtedy to i za 2 zł za kg można tucznika sprzedawać. Cena taka jak jest obecnie to była 20 lat temu, tylko że wtedy pasze, koncentraty były o wiele tańsze. Ale o to Unii chodzi aby zlikwidować polską trzodę chlewną. Nie po to Rudy poszedł do Europarlamentu, aby cwaniakować tylko słuchać Angeli, za jakieś 20 lat będziemy jedli wyłącznie niemieckie tuczniki.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.174.225.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.