PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

25 tysięcy świń w chowie bez antybiotyków

25 tysięcy świń w chowie bez antybiotyków fot. PTWP

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 26-02-2020 11:35

Tagi:

Mięso z chowu bez antybiotyków, to hasło, które dobrze kojarzy się konsumentom, zaczyna być również promowane przez ogromne koncerny jak KFC czy McDonalds. To oznacza, że rozpoznawalność tego tematu z czasem będzie rosła i może osiągnąć poziom standardu, którego będą oczekiwali konsumenci. Uwagę na ten wątek zwraca również Thomas Brunner, Austriak, który założył fermę świń Tomasziwka na Ukrainie, właśnie w systemie chowu bez użycia antybiotyków.



Podczas konferencji PigCongress, która odbyła się pod koniec stycznia w Tarnowie Podgórnym, jednym z zaproszonych prelegentów był właśnie wspomniany Thomas Brunner. Całe, zawodowe życie był związany z doradztwem skierowanym dla ferm trzody chlewnej. Na pewnym etapie swojej działalności postanowił założyć własną fermę, jednak nie w Austrii, tylko Ukrainie.

Jak sam tłumaczył, lokalizacja została podjęta ze względów na niższe koszty pracy, dobre warunki agrotechniczne, dostępność ziemi uprawnej i brak nasilenia produkcji trzody chlewnej w obranym na inwestycję regionie. Ostatni element był niezwykle ważny ze względu na typ produkcji, który miał być prowadzony w systemie chowu bez antybiotyków. Założenia tej produkcji wymagają wysokiego statusu zdrowotnego zwierząt, dobrej profilaktyki, wysokich standardów zarządzania stadem i kompleksowego planu bioasekuracji dla całego obiektu, tym bardziej, gdy dany kraj również jest dotknięty wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF).  

Ukraińska Tomasziwka liczy w sumie 25 tys. świń i mija już osiem lat działalności obiektu w systemie chowu bez antybiotyków.  Jak wyjaśniał Brunner - Zwierzęta nie otrzymują antybiotyków wraz z paszą, w razie konieczności leczenia antybiotyki są podawane indywidualnie. Nasze statystyki mówią, że średnio 2 proc. świń na naszej fermie otrzymało antybiotyk w iniekcji, a w zeszłym roku udało nam się jeszcze obniżyć ten wynik do 1 proc.

Elementy decydujące o powodzeniu projektu to przede wszystkim dostosowana i wysokiej jakości pasza. - Ten typ produkcji udaje się dzięki kilku czynnikom, bardzo dobrej jakościowo paszy, z dużym naciskiem na paszę dla macior i prosiąt, dobrostanowi utrzymania zwierząt i przede wszystkim dzięki dobremu zarządzaniu stadem i opiece ludzi nad zwierzętami. Zawsze powtarzam swoim pracownikom, że jeśli nie będą obserwować zwierząt nie będą wiedzieli co się z nimi dzieje. Z kolei antybiotyki nie rozwiązują problemów stada, a jedynie je maskują – powiedział Brunner.

Ukraina ma ograniczone możliwości eksportowe, ze względu na ASF. Jednak mięso z chowu bez antybiotyków jest cenione na zachodzie Europy, podkreślał Brunner. - Potrzebują go szpitale, osoby starsze, dzieci. Przykładowo w Holandii konsumenci są w stanie zapłacić 100 proc. więcej za taki produkt. Zachęcam, by starać się ograniczać antybiotyki w swoich stadach, robić to stopniowo. Na pewno w mniejszych stadach, gdzie presja chorób jest niższa, będzie to łatwiejsze.  

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Karol 2020-02-26 18:35:37
    Kolemnieto
  • maxio 2020-02-26 17:36:56
    morze z 10lat albo i więcej hoduję bez antybiotyków ,,chyba że zajdzie jakaś nie spodziewana sytuacja ,,ale kogo to obchodzi ,,żaden zakład tym się nie wzrusza , nikt cię za to nie doceni taka jest prawda liczy się tylko sztuka ..
    • Paweł 2020-02-26 19:34:12
      Ja też choduje bez antybiotyków, bez koncentratów na własnym białku z strączkowych i kogo to obchodzi. A cena jak zwykłe fermowki albo mniej bo jlosci świnek małe.
  • Podlasiak 2020-02-26 16:37:57
    Znam jedno gospodarstwo w Szwecji.które produkuje ekologiczne swinki bez antybiotykow. Gospodarstwo nawet wielokrotnie opisywane w prasie rolniczej jako wzór.Antybiotykow nie ma w zadnych raportach bo wszystkie leki kupują na Litwie.Wlasciciel osobiscie po nie jezdzi.
  • pozdro z niebieskiej 2020-02-26 13:27:05
    wielkie halo, u nas wszystkie gospodarstwa które same produkują prosięta i je tuczące tak robią od wielu lat, jak się dba tak się ma

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.