PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

5 dodatków paszowych, wspomagających odchów prosiąt

5 dodatków paszowych, wspomagających odchów prosiąt

Większość problemów zachodzących w czasie odsadzania prosiąt, jest następstwem nieprawidłowego żywienia. Komponowanie składu mieszanek paszowych, ułatwiają dodatki paszowe. Oto 5 najważniejszych z nich.



Aminokwasy syntetyczne

Właściwości buforujące paszy, w dużej mierze zależą od zawartości białka ogólnego. Im więcej białka w mieszance, tym zdolność wiązania kwasów przez paszę jest większa. Taka mieszanka, w szybkim tempie podnosi pH treści przewodu pokarmowego, przez co stwarza dobre warunki rozwoju szkodliwej mikroflory. Dodatek aminokwasów syntetycznych, pomaga w prawidłowym zbilansowaniu składu białka, przez co, jego całkowita zawartość w składzie mieszanki maleje. Zmniejsza to ryzyko występowania biegunek, na tle bakteryjnym. Dzięki dobrze zbilansowanej paszy, ograniczona jest także emisja amoniaku do otoczenia, przez co mikroklimat chlewni, ulega poprawie.

Enzymy

Prosięta odsadzane w 3-4 tygodniu życia, w dużej mierze wciąż odżywiają się mlekiem. Ich organizm, przystosowany jest do trawienia laktozy, natomiast sekrecja enzymów trawiących polisacharydy, jest względnie niska. Resztki paszy treściwej, mają tendencję do zalegania w przewodzie pokarmowym, stwarzając siedlisko dla rozwoju patogennej mikroflory. Dodatek enzymów paszowych, poprawia strawność paszy, i zapobiega jej zaleganiu w układzie trawiennym prosiąt. Najczęściej stosuje się enzymy wspomagające trawienie skrobi (α-amylaza) i polisacharydy nieskrobiowe, wchodzące w skład frakcji włókna (β-glukanaza). Często stosowanym enzymem, jest także fitaza, katalizująca proces hydrolizy organicznych związków fosforu - fitynianów. Dzięki temu organizm prosiąt, jest lepiej zaopatrzony w fosfor.

Zakwaszacze

Zakwaszacze, to dodatki, bez których prawidłowy odchów prosiąt, jest niemożliwy. Ich działanie polega na obniżaniu pH treści przewodu pokarmowego, wskutek czego wzrost szkodliwych drobnoustrojów, zostaje zahamowany. Dodatkowo, udział zakwaszaczy zwiększa smakowitość mieszanki paszowej, a także poprawia strawność składników odżywczych. Jako zakwaszaczy, najczęściej używa się kwasów organicznych, takich jak kwas mrówkowy, octowy, winowy czy jabłkowy. W niektórych preparatach stosuje się także słabe kwasy organiczne, takie jak kwas fosforowy (V).

Probiotyki

Mianem probiotyków, określa się preparaty, zawierające żywe lub liofilizowane kultury symbiotycznych drobnoustrojów. Najczęściej są to bakterie, należące do grup Lactobacillus, Enterococcus, Bifidobacterium i Streptococcus. Spotykane są również preparaty, zawierające drożdże Sacharomyces Cerevisae. Działanie probiotyków zachodzi na kilku płaszczyznach. Po pierwsze, pożyteczne mikroorganizmy zasiedlają powierzchnię przewodu pokarmowego, wypierając drobnoustroje patogenne. Dodatkowo, większość z nich syntetyzuje znaczne ilości kwasu mlekowego, stwarzając niekorzystne warunki rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Poza tym, niektóre grupy drobnoustrojów, produkują naturalne antybiotyki (acidofilina, lactobacilina), ograniczające występowanie patogennej mikroflory. Probiotyki poprawiają również smakowitość paszy.

Substancje wabiące

W prewencji zaburzeń przewodu pokarmowego odsadzanych prosiąt, istotne jest jak najszybsze pobranie paszy stałej. Stymuluje ona, bowiem rozwój przewodu pokarmowego i przyspiesza sekrecje enzymów amylolitycznych. Zaleca się, aby pobieranie pierwszej mieszanki treściwej, nastąpiło już w 6-7 dniu życia. Aby zachęcić zwierzęta do spożycia paszy stałej, niezbędny jest dodatek substancji aromatyzującej. Gwarantuje to wczesne rozpoczęcie pobrania mieszanki treściwej, i ogranicza występowanie zaburzeń okołoodsadzeniowych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.120.150
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.