PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aktualny rynek wieprzowiny i prognozy na kolejne miesiące

Aktualny rynek wieprzowiny i prognozy na kolejne miesiące Wzrost produkcji w 2020 r. zapowiadany jest dla Brazylii, Meksyku i USA., fot. G. Tomczyk

W Ciechocinku odbyła się kolejna edycja konferencji Farmera Nowoczesna Produkcja Zwierzęca - Świnie, głównym zagadnieniem była optymalizacja kosztów poprzez racjonalne żywienie i zarządzanie produkcją, ale nie zabrakło również informacji o sytuacji cenowej na krajowym i światowym rynku wieprzowiny. Wykład na ten temat poprowadził dr Marian Kamyczek, dyrektor Instytutu Zootechniki - PIB, Zakładu Doświadczalnego Pawłowice.



W czasie wystąpienia doktor Kamyczek skupił się na czynnikach wpływających na kształtowanie cen wieprzowiny oraz prognozach cenowych dla rynku mięsa. W pierwszej kolejności omówił zmiany w pogłowiu świń i produkcji wieprzowiny. 

Porównując rok 2019 z 2018 widać spadek światowej produkcji mięsa (z 337 na 335 mln ton). Produkcja wieprzowiny zmalała (ze 120 na 110,5 mln ton), podczas gdy w przypadku mięsa drobiowego, wołowiny i baraniny zaobserwowano wzrost (odpowiednio: 4,7 proc., 1,3 proc. i 0,8 proc.). Światowe spożycie mięsa spadło nieznacznie i w 2019 wynosiło 43,3 kg/os. (spadek o 0,7 kg/os.).

Pod względem wielkości pogłowia trzody chlewnej Polska plasuje się na 6 pozycji w UE, jednocześnie charakteryzując się największym spadkiem liczebności utrzymywanych świń w stosunku do 2018 roku, o niemal 9 proc. Zaś pod względem wielkości produkcji wieprzowiny Polska zajmuje 4 miejsce, za Hiszpanią, Niemcami i Francją.

Wzrost pogłowia trzody chlewnej (w wybranych krajach UE w okresie maj-lipiec 2019) odnotowano w Hiszpanii (o 1,1 proc.) i Francji (o 1,5 proc.). Największy spadek pogłowia  obserwowano w Polsce (-8,9 proc.), Niemczech (-3,5 proc) oraz Danii (-2,5 proc.).

Przyglądając się zmianom w pogłowiu 13 krajów UE o największym znaczeniu w produkcji trzody chlewnej można zaobserwować spadek pogłowia o 1,9 proc (czerwiec-lipiec 2019 do analogicznego okresu w 2019). Największemu ograniczeniu uległa ilość tuczników o masie 20-50 kg (o 4 proc.), oraz loch i tuczników o masie 50-80 kg (w obu przypadkach o 2,9 proc.).

Wpłynęło to na ilość ubitych świń w 2019 roku. Wzrost liczby ubitych zwierząt odnotowano jedynie w przypadkach Holandii i Hiszpanii, spadek zaś dotyczył Niemiec, Polski oraz Danii.  

– Ten spadek ilości dostępnych tuczników w Danii wywołuje dzisiejszy problem z zakupem prosiąt i warchlaków bo Duńczycy, mając kraj wolny od ASF i dobre kontakty handlowe z Chinami, starają się jak najwięcej wieprzowiny upchnąć na tamtym rynku, bo jest to aktualnie bardzo intratne zajęcie – mówił doktor Kamyczek.

Eksport

Łączny eksport mięsa wieprzowego poza UE w pierwszych 8 miesiącach 2019 roku w porównaniu z analogicznym okresem z 2018 roku, zwiększył się  o 15,2%, największy wzrost obserwowany był w przypadku zmagających się z problemem ASF Chin (o 48%) oraz Wietnamu (32,2%), na trzecim miejscu plasowała się Japonia (o 7%).

–UE miała w ostatnich latach nadprodukcję, stopień samowystarczalności krajów UE w produkcji wieprzowiny przekraczał 110-112 proc., co sprawia, że od 1995 roku prawie co roku rósł eksport poza kraje UE. Eksportują głównie Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia, Francja, Polska. W pierwszych 8 miesiącach 2019 roku, we wszystkich tych krajach odnotowano wzrost eksportu  za wyjątkiem Belgii bo przestała być krajem wolnym od ASF i eksport na Daleki Wschód został zatrzymany – podkreślił dyrektor Instytutu.

Polska

Polskie pogłowie trzody chlewnej jest niskie, podobne do tego z połowy lat 60-tych, jak zaznaczył doktor Kamyczek, jednak grudniowy spis pokazał niewielki wzrost (o 1,7 proc.).

– Nie jest to dużo, ale przynajmniej pokazuje że ten trend został zatrzymany. W niektórych województwach pogłowie zwiększyło się nawet o 11 proc. jak w województwie pomorskim, kujawsko-pomorskim tylko o 1 procent, zwiększenie obserwujemy również łódzkim, mazowieckim i podlaskim. Natomiast na przeciwnym biegunie, znajdują się trzy województwa w zachodniej Polsce czyli lubuskie, minus 15 procent, dolnośląskie, minus dwadzieścia procent, i opolskie, minus trzynaście procent. Województwa lubuskie i dolnośląskie to nie są zagłębia produkcji trzody chlewnej więc nie jest to dramatyczne, natomiast w opolskim trochę tej trzody było, ale nie tyle co w wielkopolskim i w kujawsko-pomorskim – informował dyrektor.

Doktor przedstawił również dane dotyczące spadku ilości tuczników ubitych w krajowych rzeźniach. Liczba ta maleje nieprzerwanie od 2015 roku, gdy wynosiła około 16,8 mln sztuk, w zeszłym roku wynosząc 15 mln. Doktor Kamyczek podkreślił, że wywołuje to określone konsekwencje tj. wzrost cen, mniejszą opłacalność importu, w konsekwencji jego zmniejszenie, podobnie jak eksportu wieprzowiny.

Prognoza na 2020 rok

Zgodnie z prognozą zaprezentowaną przez doktora Kamyczka, w przypadku Chin, Filipin i Wietnamu będzie obserwowany dalszy spadek produkcji wieprzowiny, o odpowiednio 25,3 proc., 16,3 proc. i 6,3 proc., zaś największy wzrost przewidywany jest w stosunku do Brazylii (4,5 proc.), Meksyku (4,3 proc.) i USA (4,0 proc.).

Rynek cen omówiony został na przykładzie danych dotyczących ceny netto za 1 kg wbc w klasie E w Niemczech. W tym tygodniu odnotowano kolejny wzrost, o 0,05 euro, i cena wynosi 1,96 euro/kg. W 2019 roku przyzwoite, jak to określił doktor Kamyczek, ceny utrzymywały się od kwietnia, w grudniu osiągając rekordową wysokość ponad 2 euro/kg. Prelegent stwierdził, że niedługo wrócą do tego poziomu.

W czasie wypowiedzi podkreślona została aktualna rentowność produkcji. Ceny sprzedaży tuczników w kolejnych tygodniach 2020 roku to około 5,80-6,80 zł/kg wagi żywej, dla porównania w 2018 było to około 4,23-4,50 zł/kg.  

Jednak same ceny sprzedaży nie dadzą pełnego obrazu opłacalności. Jak poinformował doktor Kamyczek, porównanie cen zbóż wykorzystywanych w żywieniu zwierząt z października zeszłego roku do tych z bieżącego miesiąca, wykazuje ich wzrost o 10,5 proc. w przypadku pszenicy paszowej, ok. 5 proc. odnośnie żyta, i ok. 9 proc. dla kukurydzy. Ponadto już trzeci rok światowe zużycie zbóż przekracza produkcję i światowe zapasy będą się nadal zmniejszać.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • rolnik mazowieckie 2020-02-22 06:48:21
    Aby spis był wiarygodny należy odróżnić produkcję rodzimą a produkcję z importowanego warchlaka wówczas zostanie przedstawiona prawdziwa sytuacja produkcji Polskiej trzody.
  • Koniec Polskiej Chodowli Trzody 2020-02-21 21:55:53
    Czy to już dno? Pogłowie z lat 60! Likwidacja trwa z asfem nie walczą, Dziczki zdychają, cena mięsa w sklepie?
  • batman 2020-02-21 21:10:38
    co wy piszecie .lubelskie zywiec 5.2
    • ZIOM 2020-02-22 19:28:20
      jAKIE 5,2 U NAS KUJ-POM sprzedawałem w czwartek 8,3 zł WBC czyli 6,3 waga żywa. pozdrawiam
      • Maniek 2020-02-23 11:18:47
        W kolorowych strefach płacą trochę mniej zacnie już w białej. Ciekawe ile ci zapłacą jak u Was będzie czerwona strefa?
    • chłop 2020-02-23 08:03:46
      Załadunek 17.02 cena 6zł netto żywiec. Mazowieckie
    • Xyz 2020-02-23 16:52:48
      Do Maniek czerwona 6 zł netto żywiec
  • Saletra 2020-02-21 18:42:31
    Tylko nie potrzebnie to czytałem.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.29.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.