PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski

Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski fot. Shutterstock

Wygląda na to, że Amerykanie mówią „sprawdzam” i upominają się o dodatkowe gwarancje przy nadzorze mięsa wieprzowego wysyłanego z Polski. Na dodatkowe badania surowca, jak i kolejne etaty dla lekarzy weterynarii, którzy ponadprogramowo kontrolowaliby zakłady dopuszczone na rynek USA, należałoby przeznaczyć 4 mln zł. Według danych ministerstwa rolnictwa zeszłoroczna wartość eksportu wieprzowiny do USA wyniosła ponad 631 mln zł.



Wraz z początkiem kwietnia do Głównego Inspektoratu Weterynarii wpłynęło pismo strony amerykańskiej, w której domagano się zatrudnienia ok. 50 dodatkowych lekarzy weterynarii. Nadprogramowi inspektorzy mieliby nadzorować zakłady wysyłające wieprzowinę na rynek USA i jednocześnie zwiększyć zakres badań pod kątem wyeliminowania ryzyka przeniesienia wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Jak podaje RMF FM: Dodatkowi weterynarze muszą zostać zatrudnieni do 15 lipca, wcześniej do 8 maja polskie służby mają poinformować Amerykanów jakie działania już zostały podjęte.

Aktualne wymagania, to pokłosie zeszłorocznego wstrzymania importu wieprzowiny przez USA. Sytuacja miała miejsce w połowie października 2018 r., kiedy to strona amerykańska zakwestionowała przestrzeganie wymogów bezpieczeństwa przy zapobieganiu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń. Wówczas, Paweł Niemczuk Główny Lekarz Weterynarii wyjaśniał: Amerykanie mają zastrzeżenia do dwóch zakładów, które mają uprawnienia do eksportu na tematem rynek, ale znajdują się w strefach zagrożonych (Sokołów, Morliny). Jednak te zakłady zgodnie z decyzją KE o regionalizacji są wyłączone z tych stref. 

Po tygodniu polsko-amerykańskich rozmów udało się wyjaśnić sytuację i przywrócić eksport.

Przypomnijmy, że w ogólnej wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi pomiędzy Polską a USA wieprzowina zajmuje pierwsze miejsce i stanowi 28 proc. całości wysyłanych produktów za ocean. Spośród krajów trzecich, do których Polska eksportuje wieprzowinę USA jest jej głównym odbiorcą, wysyłamy tam ok. 12 proc. wyjeżdżającej z Polski wieprzowiny. Aktualnie 17 polskich zakładów ma zatwierdzenie do eksportu na rynek USA mięsa wieprzowego i pochodzących z niego produktów.

Warto pamiętać o tym, że USA to dla Polski bardzo intratny rynek. Wysyłamy tam głównie mrożony boczek, żeberka czy karkówkę. Pod względem wielkości odbieranego wolumenu, kraj ten zajmuje trzecie miejsce. Jednak gdy spojrzymy na jego wartość, to nie ma sobie równych. 

Według danych MRiRW w 2018 r. Polska wyeksportowała do USA 60 849 t wieprzowiny o wartości ponad 148 mln euro (ok. 631 mln zł).

Dla porównania najwięcej wieprzowiny w 2018 r. wysłaliśmy do Niemiec, czyli ponad 71 tys. t, lecz sprzedanej znacznie taniej niż do USA. Jej wartość wyniosła 81,6 mln euro (ponad 347 mln zł).  

Amerykanie bardzo poważnie podchodzą do możliwości przeniesienia wirusa ASF na teren ich kraju. Potwierdza to chociażby ostatnia informacja o odwołaniu międzynarodowej konferencji poświęconej produkcji świń World Pork Expo, która corocznie, w trakcie trzech dni spotkań gromadziła ponad 20 tys. osób z różnych zakątków świata, w tym z Chin, które aktualnie nie mogą powstrzymać epidemii ASF.

David Herring przewodniczący National Pork Producers skomentował tę decyzję słowami: Zdrowie pogłowia świń w USA jest najważniejsze. Od tego zależą środki do życia naszych producentów, a zapobieganie jest aktualnie jedyną skuteczną ochroną przed ASF.

ASF zamknąłby możliwości eksportu wieprzowiny z USA, chociażby do Chin, które nie uznają zasad regionalizacji. Dlatego można powiedzieć, że przy dzisiejszym deficycie wieprzowiny w Chinach, rekordowo wysokich cenach, utrata możliwości sprzedaży wieprzowiny do Państwa Środka, byłaby dla Amerykanów stratą trudną do oszacowania.

Jak powiedział Herring, przekazując informację o odwołaniu konferencji – nasza produkcja jest w dużej mierze uzależniona od eksportu. Wybuch ASF natychmiast zamknie nasze rynki eksportowe, w czasie gdy i tak funkcjonujemy już w obliczu ograniczeń handlowych, a producenci trzody działają w trudnych warunkach finansowych.

W USA ciągle też pamięta się o skutkach zawleczenia z Chin wirusa epidemicznej biegunki prosiąt. Choroba została przeniesiona w 2013 r. w transporcie paszy pochodzącym właśnie z Chin.

W pierwszym roku wystąpienia epidemicznej biegunki prosiat, straty oszacowano na ponad 7 mln świń, czyli ok. 10 proc. rocznej produkcji świń w USA. Niewątpliwie, pojawienie się ASF w amerykańskich stadach świń, pociągnęłoby za sobą znacznie większe straty niż PED. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • Iorewth 2019-04-17 19:56:26
    6700zł msc Całkiem ładna sumka
    • Borys 2019-04-17 23:16:44
      3700 netto miesięcznie
  • And 2019-04-17 16:30:34
    A Israel?
    • Borys 2019-04-19 12:37:12
      A widziałeś/Aś żyda który wcina wieprzowinę
  • rolnick 2019-04-17 14:20:53
    tak tak szukajcie dziury w całym marketowe najlepsze.....buhaha
    • zxc 2019-04-17 18:44:50
      Oczywiście najlepsze to z Barbadosu a nie przepraszam z Belgii i tylko 130 sztuki i te kilkaset ton też z Belgii tylko przerobione przez niemieckie rzeźnie z zakazanym środkiem na robaki , smaczne to zachodnie mięso .
      • Ya 2019-04-17 21:58:00
        A wasze jakie oszusci lanie żuru to ty se synek rob podobnym do ciebie
  • Wet 2019-04-17 12:59:23
    4 mln na 50 etatów ? To ja chcę być takim inspektorem
    • Olo 2019-04-17 17:04:51
      4mln na rok
      • Gość 2019-04-17 18:04:33
        Dla piedziesieciu osób cztery miliony to chyba niezła kasa chociaż na rok ?
      • Piter 2019-04-18 07:26:45
        4 mln / rok / 50 osób to daje ok. 6.666tyś zł, ale to jest wynagrodzenie z pochodnymi, czyli razem z tym co pracodawca musi za pracownika odprowadzić, z tego wyliczenia wychodzi, że na pracownika przypada 80tyś rocznie (jako koszt pracodawcy), czyli netto dla pracownika zostaje 46 333PLN, co i tak daje niezłą pensyjkę ok. 3800PLN na rękę dla takiego inspektora
      • Haha 2019-04-18 09:21:45
        Ciekawe ile inspektor zarobi w rzeźni rolniczej?
    • do Wet 2019-05-09 12:01:34
      Zapraszamy do rzeźni, za te pieniądze i prace nienormowaną na co najmniej 1,5 etatu szybko podziękujesz..
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.15.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.