PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bardzo niepewna sytuacja na rynku żywca wieprzowego

Bardzo niepewna sytuacja na rynku żywca wieprzowego Fot. I.Dyba

O przyczynach aktualnego kryzysu na rynku trzody chlewnej pisze w przygotowanym specjalnie dla naszej redakcji Grzegorz Rykaczewski, analityk Santander Bank Polska.



Jesteśmy obecnie świadkami najpoważniejszego od półtora roku załamania rynku wieprzowiny. Jak wynika z informacji zbieranych przez naszą redakcję na chwilę obecną ceny tuczników sprzedawanych w wadze żywej spadły do poziomu 4,35 zł netto za kilogram, zaś półtusze w klasie E skupowane są w średniej cenie 5,50 zł netto za kilogram.

Tak niskie ceny w większości przypadków nie zapewniają producentom zachowania rentowności produkcji. W najtrudniejszej sytuacji są oczywiście rolnicy wyspecjalizowani w tuczu: warto zwrócić uwagę, że rolnicy dziś kończący cykl produkcyjny zkupili warchlaki w rekordowych cenach – jeszcze 3 miesiące temu można było bowiem znaleźć oferty sprzedaży warchlaka duńskiego po cenie przekraczającej 500 zł. Jednak przy obecnych cenach środków produkcji także rolnicy produkujący w cyklu zamkniętym nie mogą liczyć na zadowalający zysk.

Zdaniem Grzegorza Rykaczewskiego, analityka sektora rolno-spożywczego w Santander Bank Polska, obecna trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej wynika w głównej mierze z pandemii COVID-19:

- Proces „odmrożenia” gospodarek w Unii Europejskiej oraz na świecie dał nadzieję na stabilizację sytuacji w unijnym przemyśle mięsnym, zarówno w kontekście popytu wewnętrznego, jak i wywozu towarów poza Unię. Jednak kolejne tygodnie przynoszą nowe wyzwania, związane z pandemią. Jeszcze do niedawna ryzyko stwierdzenia ognisk wirusa w zakładach mięsnych było postrzegane jako wyzwanie typowo organizacyjne. Dziś już widzimy jego negatywny wpływ na popyt na produkty mięsne. Stwierdzenie, w ostatnich tygodniach, wielu ognisk COVID-19 wśród pracowników zakładów w części krajów Unii, spowodowało wzrost obaw konsumentów. Niezależnie od tego, czy te obawy są uzasadnione, mają realny wpływ na możliwości sprzedaży mięsa – pisze w przygotowanym dla naszej redakcji komentarzu specjalista.

Jak dodaje, bezpośrednią przyczyną obecnego kryzysu restrykcje importowe nałożone przez władze Chin:

- Pod koniec czerwca Chiny zawiesiły import z czterech największych rzeźni trzody w Holandii, po wykryciu wirusa wśród pracowników. W praktyce oznacza to blokadę eksportu wieprzowiny z tego kraju do Państwa Środka. W dodatku w połowie lipca chińskie restrykcje dotknęły jedną z największym niemieckich ubojni trzody chlewnej. W zakładzie w Niemczech również wykryto ogniska COVID-19. Chiny są największym odbiorcą wieprzowiny z UE, z udziałem na poziomie ok. 50% w eksporcie poza Unię. W ubiegłym roku tylko z Holandii na rynek chiński trafiło 230 tys. t nieprzetworzonej wieprzowiny oraz tłuszczów, co stanowiło ok. 15% łącznego eksportu z UE do Chin. Na bazie wyników historycznych można szacować, że obecnie – z powodu restrykcji  - Holendrzy są zmuszeni do ulokowania na innych rynkach ok. 15-20 tys. t mięsa miesięcznie. Można spodziewać się, że – przynajmniej w krótkim okresie  - znaczna część tego wolumenu została przekierowana na rynek unijny. O skali problemów w Holandii może świadczyć 10-procentowy spadek cen półtusz wieprzowych na przełomie czerwca i lipca. Jeśli natomiast sytuacja będzie się pogarszać w Niemczech, możemy się spodziewać, że wpływ na rynek unijny będzie jeszcze poważniejszy, niż w przypadku Holandii. Niemcy są drugim największym eksporterem wieprzowiny  z Unii Europejskiej – czytamy w komentarzu Grzegorza Rykaczewskiego.

Jak dodaje specjalista, restrykcje chińskie nie dotyczą tylko mięsa wieprzowego oraz Unii. Chiny, z powodu ognisk COVID-19 w zakładach, zawiesiły import wołowiny, wieprzowiny i drobiu z części ubojni w Brazylii, a nawet łososia z Norwegii.

Pozytywną wiadomością jest natomiast to, że zakłady przetwórcze na zachodzie Europy zaczęły wprowadzać zmiany w organizacji pracy, jednak ten proces wymaga czasu. W rezultacie na unijnym rynku wieprzowiny w najbliższych miesiącach sytuacja może pozostawać niekorzystna. Dotyczy to również Polski, ponieważ jesteśmy biorcą cen z rynków krajów Europy Zachodniej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (27)

  • Łukasz 2020-07-19 10:37:46
    To już tylko Niemcy i Holendrzy mogą handlować świnią z Chinami? Idealna sytuacja - konkurencja wyeliminowana, trzeba tylko bić świnie i do Chin sprzedawać.
  • scwpt 2020-07-16 13:03:09
    na interi jest dziś art. o kotletach a tam grafika z cenami i opłacalnością produkcji w ostatnich latach. wynika z nich że nie jest tak źle? ci o tym myśleć?
  • OBSERWATOR 2020-07-15 22:20:08
    Współpraca z Gobarto , to jedna wielka porazka .Kto w to poszedł to juz niedługo się o tym dowie , bo nie ma nic za darmo , a juz od Gobarto to wcale .!!!!
    • Ryszard 2020-07-16 11:16:31
      Dlaczego tak mówisz? Nie rozumiem. Pewne pieniądze w niepewnych czasach.
  • Raper 2020-07-15 22:13:52
    To już jest koniec. Nie ma już świń. Jesteśmy wolni, bo nie ma już nic.
  • maxio 2020-07-15 16:50:54
    4,35 zł ?.. u nas cena na dzisiaj 3,80 zł słabe dane macie ,,
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.233.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.