PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ceny świń pikują w dół. Stawki najniższe od 13 miesięcy

Ceny świń pikują w dół. Stawki najniższe od 13 miesięcy Fot.Shutterstock.com

Za nami kolejny duży spadek cen żywca wieprzowego. Stawki za żywiec i półtusze oceniane poubojowo spadły do poziomu niespotykanego od kwietnia ubiegłego roku



Niestety za nami kolejny duży spadek cen świń rzeźnych. Nie jest to zaskoczeniem: zapowiedzią obniżek był już wynik środowego notowania niemieckiej dużej giełdy. Wówczas to ceny za półtusze w wadze bitej ciepłej spadły o 5 eurocentów.

Według danych z naszej redakcyjnej sondy ceny półtusz w klasie E wynoszą obecnie średnio 6,56 zł netto za kilogram, czyli o ponad 30 groszy mniej niż tydzień temu. Ceny wahają się w zakresie 6,25 – 6,90 zł netto za kilogram. Podobny spadek odnotowano w przypadku świń w wadze żywej. Stawki za żywiec wynoszą obecnie średnio 5,19 zł netto za kilogram, czyli blisko 30 groszy mniej niż tydzień temu. Stawki za żywiec wahają się w granicach 4,70 – 6,02 zł netto za kilogram.

Sprawdź aktualne notowania rynku wieprzowiny

Zdaniem Aleksandra Dargiewicza z Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wydarzenia ostatnich tygodni sprawiły, że zrewidować powinniśmy dotychczasowe prognozy rynku wieprzowiny. Jak czytamy w komunikacie związku, stosunkowo niska podaż żywca na unijnym rynku zderzyła się ze znacznym ograniczeniem popytu wywołanym przez pandemię koronawirusa. Zamknięte punkty gastronomiczne, oraz obawy związane z możliwością utraty pracy nie sprzyjają bowiem wzrostowi konsumpcji wieprzowiny. Dodatkowo rośnie konkurencja ze strony taniej wieprzowiny z USA czy Brazylii, unijna wieprzowina charakteryzująca się wysokim kosztem produkcji coraz częściej przegrywa na światowych rynkach konkurencję z mięsem pochodzącym z tych krajów. Sytuację pogarsza również opóźnienie sezonowych wzrostów cen tradycyjnie związanych z sezonem grillowym.

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (45)

  • Coffin dance 2020-05-09 14:43:28
    Będzie tylko gorzej.
  • e0r 2020-05-08 20:26:26
    Pytanie do Bartosza Wojtaszczyka: czy moze cos pikowac w gore?
  • Rolnik 2020-05-08 14:09:54
    to ciekawe niespełna dwa tygodnie wstecz, w mediach pojawiła się informacja że wyroby mięsne pójdą do góry o 30% a na skupie do dołu 25% o co tu taj chodzi....
  • agent 2020-05-07 22:05:15
    szanowni państwo polski rolnik jest dorzynany jak wieprz w chlewie.. przez właścicieli ubojni .a co robi rząd w tej sprawie ?co robi prezydent? ci szlachetni panowie zamiast kłócić się o wybory powinni zająć się złodziejami którzy rabują polskiego rolnika bo jeśli nic z tym nie zrobią to żaden rolnik więcej nie oda głosu na tą ekipę. właściciele zakładów mięsnych wolą kupować jak twierdzą tańsze mięso z zagranicy nie wiem w jaki sposób ono jest tańsze skoro tucznik za granicą jest o złotówkę droższy na kilogramie. karmią społeczeństwo towarem który za granicą trzeba by oddać do utylizacji a głupi polak weźmie i jeszcze parę groszy zapłaci.moim zdaniem to jedyne logiczne wytłumaczeni.
  • Michał 2020-05-05 21:48:40
    Jak zwykle płacze i lamenty... Tylko to potraficie robić. Dlaczego nie zajmiecie się przetwórstwem, tylko ciągle narzekacie, że was pośrednicy żyłują? Mając w ręku bazę surowcową i własne przetwórnie bylibyście panami sytuacji i moglibyście czerpać zyski ze sprzedaży produktu końcowego. Ale oczywiście najłatwiej użalać się i lamentować nad sobą. W takim stanie rzeczy jak jest: byliście dymani, jesteście dymani i będziecie dymani.
    • Szym 2020-05-05 22:00:32
      I jeszcze wybudowac browar zeby sie piwa napic. Pracuje codziennie po 12 godzin i kiedy bym sie mial jeszcze tym przetworstwem zająć? Niech ceny pokrywaja koszty plus troche na gorke i bedzie ok. A tak promowanie tuczy kontraktowych i zwiekszania skali produkcji w nieskonczonosc...
    • Mikołaj 2020-05-05 22:37:28
      Oczywiście że popieram to co piszesz niech każdy wyhoduje potem przerobi na kiełbasy i niech zje .Pokaż sam jak ty potrafisz to zorganizować .My jesteśmy rolnikami i mamy uprawiać ziemie i hodować reszta należy do przetwórni każdy musi mieć godziwe wynagrodzenie za swoją prace jak masz lepszy pomysł to zacznij sam od siebie.
      • to byś wiedział 2020-05-06 10:39:47
        Jak ty masz cztery świnie, to możesz przerabiać na kiełbasy, jak ktoś ma czterysta, to nie ma czasu zajmować się przetwórstwem i sprzedażą. Głupich rad każdy potrafi udzielać. Gdyby tobie krowiarzu zamknięto teraz mleczarnie ciekawe, czy byś był taki dobry w udzielaniu sobie rad. Rolnictwo okradziono z przetwórstwa sprzedając je za grosze a pozostało częściowo w ich rękach tylko mleczarstwo i nie jest to wcale krowiarzy zasługa.
    • Podlasiak 2020-05-06 05:17:13
      Tylko kto kupi produkt wysokiej jakosci z małej rzeźni?Miastowi wola namiastkę wedlin z biedry bo tanio.
      • Greg 2020-05-06 07:52:15
        MIASTO Z FARMY TROLI
    • Aaaa 2020-05-06 08:16:30
      My tu mamy takiego biznesmena który kiedyś kupował świnie od okolicznych rolników , ale później się zcwanil i zaczął kupować mięso z zachodu . Sprowadz a mięso które jest 2 gatunku albo kończy mu się termin ważności z chłodni . Przerabia na wędliny i specjalnie wędzi żeby wyglądały jak wiejskie. Sprzedaje później te ,, wiejskie,, wędliny za niezła kasę , a miastowi je kupują i myślą co to jest że kiedyś polska kiełbasa miała lepszy smak. A tam polski jest tylko dym i nic więcej.
    • Asia 2020-05-06 09:09:59
      Tak jest! A jak jesteście chorzy, to zrobić dyplom lekarza i samemu się leczyć , zwolnienie se wystawić. A jak brakuje pieniędzy na przetwórnię, to własną mennicę otworzyć. A jak są ograniczenia i wymogi formalno-prawne, to własne niezależne przyjazne państwo se założyć! Michale- dzieciaku, wiem ,że nie ma szkoły i się nudzisz, ale weż się lepiej za naukę, a nie rad głupich udzielasz
    • Wegetarianin 2020-05-06 11:50:16
      Ja nie mam problemu ze zbytem czy cenami , u mnie kolejka żeby kupić świniaka zapisana do końca czerwca ,a cena 7 zł za kilo to norma od kilku lat . Mógłbym sprzedawać tych swiniakow 3 razy tyle , ale boję się żeby nie przegiąć i nie podpasc weterynarii , która i tak przymyka oko na to ile rocznie biję świń na " własne," potrzeby . Sprawa jest prosta ja mam kabana zdrowego i przebadanego za którego ręczę " głową" którego chce kupić sąsiad bliższy lub dalszy , nikt tu nikogo nie oszuka ani kantuje . Ale ubojnia to już przesada . Weterynaria i urzędnicy + kontrolerzy wszelkich służb by mi szybko wybili ten interes z głowy , nie mam co do tego żadnych złudzeń . Rolnik w starciu z tą machiną nie ma żadnych szans . Szybciej puszczą go w skarpetkach niż coś na r tym zarobi.
      • Piotr 2020-05-06 21:17:53
        Taka prawda jak by to wszystko poskładać I otwożyć to sanepidy I weterynaria nie daľy czľowiekowi spokoju z kontrolami a minister Ardanowski tylko otwierać własne przetwórnie a to nie jest tak łatwo ujechać
    • Kasia 2020-05-07 06:44:54
      To nie jest takie proste naprawdę trzeba być odważnym.
    • Rolnik 2020-05-07 11:55:09
      Zdajesz sobie sprawę z kosztów, jakie trzeba ponieść, żeby sprostać wymogom sanitarnym i td. Przetwórnia nie może być w tym samym podwórku, co chów, pozwolenia, budynki, sprzęt i wymogi sanitarne to koszty zdecydowanie przekraczające możliwości przeciętnego rolnika...
      • Maciej 2020-05-10 11:01:40
        Poproscie ladnie ciocie ANGELE o dofinansowanie na taka inwestycje napewno wam pomoze kupic niemieckie maszynki do miesa francuskie wedzarnie tylko gdzie sprzedac pewnie wam nie podpowie hahaha!!!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.231.21.83
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.