PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chiński popyt na wieprzowinę - receptą na niskie ceny

Chiński popyt na wieprzowinę - receptą na niskie ceny
Spory popyt na wieprzowinę i malejące pogłowie świń w Chinach jest szansą na ożywienie światowych cen wieprzowiny. fot. PTWP

Autor:

Dodano:

Tagi:

Pogłowie świń, szczególnie loch w Chinach kurczy się z miesiąca na miesiąc. W dłuższej perspektywie Chińczycy są zmuszeni do umacniania importu wieprzowiny, co jest szansą na poprawę globalnych cen tego gatunku mięsa.



Pogłowie świń w Chinach stanowi aż 51 proc. światowego pogłowia trzody chlewnej. Z ostatnich doniesień chińskich danych statystycznych wynika, że to pogłowie z miesiąca na miesiąc systematycznie się kurczy. W ciągu pierwszych 6 miesięcy pogłowie świń spadło o 20,95 mln świń – wynosząc w czerwcu br. 384,80 mln świń, w tym 39,02 mln szt. Porównując dane rok do roku mamy do czynienia z ogólnym spadkiem pogłowia świń aż o 10 proc., w przypadku pogłowia loch korekta jest jeszcze większa bo wynosi 14,8 proc w dół, w porównaniu do czerwca 2014 r.

Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej - w maju 2015 r. zlikwidowano prawie 477 tys. sztuk macior, a w czerwcu br. likwidacja objęła dalsze 236 tys. loch. W ciągu pierwszych 6 miesięcy 2015 roku 3,9 miliona loch zostało zlikwidowanych. Jest to więcej zlikwidowanych macior niż stan loch 25 największych firm w USA. Wystarczy pomyśleć co by się stało, gdyby te firmy zlikwidowały swoje stada w ciągu 6 miesięcy. Od lutego 2013 roku (przez ostatnie 28 miesięcy) 12,16 mln loch zostało zlikwidowanych, tj. ponad 2 razy więcej niż wynosi pogłowie loch w USA.

Powodem poważnych zmian w liczebności populacji świń była fala bankructw wielu gospodarstw wynikających z niskich cen wieprzowiny jak ogniska epidemicznej biegunki świń (PED).

W ostatnim komentarzu Alberta Vernoojia analityka Rabobanku możemy zauważyć, że obecnie głównymi pytaniami powtarzającymi się wśród analityków i przedsiębiorców, jest to: kiedy chiński import wieprzowiny zacznie znacząco rosnąć, jak duża będzie wartość importu i jak sporym wsparciem okaże się dla światowych cen wieprzowiny? 

Światowa branża mięsna, obserwując w ostatnich latach malejące pogłowie macior, w większym stopniu skupiła swoją uwagę na Chinach, bo tak duża likwidacja pogłowia macior nie pozostawia wyboru jak tylko zwiększenie importu wieprzowiny przez tamten rynek.

Chińskie ceny żywca wieprzowego jak i mięsa wieprzowego utrzymują w ostatnich miesiącach rosnący trend. Jak przedstawia to KZP-PTCH. Na dzień 14 lipca br. ceny żywca kształtowały się na poziomie 16,86 RMB/kg ($2,77 USD/kg) tj. 10,51 zł/kg, z kolei mięsa wieprzowego: 22,60 RMB/kg ($3,71 USD/kg), czyli 14,07 zł/kg.

Malejące pogłowie świń to świetna szansa dla eksporterów wysyłających mięso na tamten rynek. Obecnie, Chiny przyjmują przesyłki wieprzowiny z dwudziestu krajów. Z ostatniego kwartalnego raportu Rabobank wynika, że podaż wieprzowiny w Chinach jest niska, a nagły wzrost ceny prosiąt i tuczników stwarza szansę na pokrycie niedoboru poprzez wzrost importu w końcówce br. i kontynuując następnie wzrosty w 2016 r. W raporcie również czytamy, że na światowych rynkach ceny wieprzowiny zaczynają rosnąć z powodu gotowości Chin do pokrycia niedoborów wieprzowiny poprzez import. Wzrosty są już notowane w USA, Kanadzie i oczywiście w samych Chinach. Na razie wyjątkiem opierającym się tym trendom jest rynek UE, z powodu wahań kursów walut.

Polscy przedsiębiorcy na razie nie mają szans, aby ruszyć z eksportem wieprzowiny na tamten rynek. Na początku lutego 2014 r. Chiny wprowadziły embargo na polską wieprzowinę, zaraz po wykryciu choroby afrykańskiego pomoru świń u dwóch padłych dzików. Od tamtej pory kilkukrotnie były prowadzone rozmowy na szczeblu ministrów rolnictwa, ambasadorów i służb weterynaryjnych pomiędzy krajami na temat wznowienia eksportu. Jednak przekonanie Chińczyków, że import wieprzowiny z Polski jest bezpieczny i nie stanowi ryzyka przeniesienia choroby - nie jest takie łatwe.

Chiny w 2013 roku były jednym z większych odbiorców polskiej wieprzowiny. Sprzedaliśmy tam ok. 52 tys. ton tego mięsa, o wartości ponad 67 mln euro.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Zdzisław 2016-10-18 09:00:46
    panie co ja mom wozić kiedy szystkie ogony wyprzedane? Powietrze czy parafian na msze?
  • smoku 2015-08-04 15:19:06
    a u nas to niby co lepiej - kto jeszcze kabany trzyma po gospodarstwach , mało kto a za niedługo będą tylko duże głównie obce fermy i wtedy produkcja wrośnie a durni analitycy i w ślad za nimi politycy będą piać z zachwytu jak to eksport "polskiej" żywności rośnie
  • Polak 2015-08-03 17:44:02
    To czemu tyle zlikwidowano loch pewnie ziedli lochy nawet z prosiętami ach żarłoczne te Chińczyki...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.120.150
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.