Mieszanka uzupełniająca Lavipan® jest dedykowana dla trzody chlewnej. Firma potwierdza w badaniach, że jej stosowanie znacznie poprawia zdrowotność układu pokarmowego i wyniki produkcyjne zwierząt. Został potwierdzony jej korzystny wpływ na  końcową masę ciała prosiąt, większe przyrosty dobowe prosiąt przy jednoczesnym obniżeniu wskaźnika wykorzystania paszy FCR.

Lavipan® to kompozycja bakterii kwasu mlekowego, drożdży i substancji ziołowych, która ma istotny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, m.in.: wspomaga rozwój bakterii kwasu mlekowego, wytwarza substancje, które znacznie ograniczają wzrost szkodliwych bakterii E. Coli, Salmonella oraz Clostridium, wytwarza β-glukany i stymuluje wytwarzanie enzymów trawiennych zwierząt takich jak maltaza, sacharaza, β- galaktozydaza itd., stymuluje produkcję immunoglobulin, wiąże mykotoksyny zawarte w paszy.

Warto też zwrócić uwagę, że produkt jest mieszaniną organizmów probiotycznych. W jego składzie znajdziemy bakterie probiotyczne takie jak: Lactococcus lactis, Carnobacterium pergens, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum oraz żywe kultury drożdży: Saccharomyces cerevisiae.

Do korzyści wynikających ze stosowania produktu w żywieniu świń można zaliczyć: odpowiednią mikroflorę przewodu pokarmowego zwierząt, szybszy powrót do zdrowia po zastosowaniu antybiotyków, zmniejszenie ilości biegunek, znaczną poprawę przyrostów i lepsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta.

Mikroorganizmy zawarte w tym preparacie, zostały pozbawione wody w procesie produkcji oraz są mikrokapsułowane. Otoczki powstałe podczas tego procesu zapewniają wysoką termostabilność preparatu. Dlatego też produkt dobrze znosi warunki granulacji w procesie produkcji pasz pełnoporcjowych.

Zalecane dawkowanie na tonę paszy pełnoporcjowej: Lavipan L050: 5 kg/t paszy pełnoporcjowej; Lavipan L500: 500 g/t paszy pełnoporcjowej