Mleczność loch jest najważniejszym czynnikiem determinującym przeżywalność, zdrowie i kondycję prosiąt w pierwszych tygodniach życia. Decyduje również o wynikach osiąganych przez zwierzęta w przyszłości. Pojęcie mleczności należy jednak rozumieć nie tylko jako ilość produkowanego przez lochę mleka, lecz także możliwość pobrania go przez prosięta. O podstawowych czynnikach wpływających na mleczność loch mówił podczas II edycji konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie” doktor Mirosław Wantuła, prowadzący na co dzień duże stado loch
- Czynników wpływających na mleczność loch jest bardzo wiele. Są to zarówno czynniki żywieniowe (odpowiedni skład mieszanki paszowej, ilość pobieranej przez lochy paszy, swobodny dostęp do wody), zdrowotne (dobra kondycja lochy, prawidłowo rozwinięte wymię), jak i organizacyjne (konstrukcja kojca porodowego, temperatura na porodówce). Szczególnie ważny jest stan gruczołu mlekowego. Mowa tu o takich parametrach jak liczba sutków (w tym liczba sutków czynnych), ich wielkość oraz dostępność dla prosiąt – tłumaczył podczas spotkania dr Wantuła.
Jego zdaniem wiele zależy także od samej kondycji prosiąt. Jeżeli po porodzie są one zbyt słabe, by pobrać siarę, po pewnym czasie „nieużywane” sutki przestaną wydzielać siarę lub mleko. Ważne zatem, by tuż po porodzie pomóc słabszym prosiętom w dostaniu się do sutka.
Komentarze