PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy dopuszczenie skarmiania PAP-ów uzdrowi produkcję trzody?

Czy dopuszczenie skarmiania PAP-ów uzdrowi produkcję trzody?
Czy dopuszczenie skarmiania PAP-ów uzdrowi produkcję trzody? Fot.Shutterstock

Czy dopuszczenie możliwości krzyżowego skarmiania przetworzonego białka zwierzęcego wpłynie znacząco na ekonomikę żywienie świń? Zdaniem doktora Mirosława Wantuły z Blattin Polska nie powinniśmy niestety liczyć na znaczącą poprawę sytuacji.



Jak informowaliśmy w zeszłym tygodniu, Rada Europy przegłosowała przepis mówiący o dopuszczeniu krzyżowego skarmiania przetworzonego białka zwierzęcego (PAP). W praktyce oznacza to, że prawdopodobnie już wkrótce będziemy mogli w żywieniu świń zastosować produkty pochodzące z przetwórstwa produktów ubocznych pochodzących z uboju zdrowego drobiu.

 

Większość rolników z sentymentem wspomina czasy przed 2001 rokiem, kiedy to możliwe było jeszcze skarmianie różnego rodzaju mączek zwierzęcych. Pasze te były bowiem tańsze od białka sojowego, jednocześnie pozwalały w łatwy sposób wzbogacić mieszankę paszową o wysoce strawne białko. Czy dopuszczenie krzyżowego skarmiania PAP-ów będzie miało wpływ na opłacalność produkcji trzody?

PAP-y nie będą tanie

Zdaniem doktora Mirosława Wantuły z Blattin Polska wszyscy którzy na to liczą mogą niestety mocno się rozczarować:

- Do powyższej kwestii jestem dość sceptycznie nastawiony, przede wszystkim ze względów ekonomicznych. Znając realia dzisiejszego biznesu przypuszczam, że wraz z możliwością skarmiania, ceny przetworzonego białka zwierzęcego pójdą wyraźnie w górę. Spójrzmy tylko na wzajemne relacje cen śruty sojowej i rzepakowej: w sytuacjach gdy cena soi drożeje, mocno w górę idą również ceny śruty rzepakowej, mimo że nie ma ku temu żadnych ekonomicznych podstaw. Jestem na 99 proc. przekonany, że w sytuacji przetworzonego białka zwierzęcego będzie podobnie. Dziś możemy je wykorzystywać na inne cele, jednak w momencie dopuszczenia do skarmiania podejrzewam, że cena kilograma białka pochodzącego z tej paszy będzie porównywalna z sojowym – mówi dr Wantuła.

Zdaniem naszego rozmówcy nie jest do końca prawdą również fakt, że przetworzone białko zwierzęce w każdym przypadku cechuje się większą wartością niż białko sojowe. Wszystko bowiem zależy od materiału wyjściowego z jakiego będzie ten produkt przygotowany.  W przypadku materiału drobiowego (który będzie dopuszczony do skarmiania w żywieniu świń) strawność takie białka może nie być wysoka

Drogie zboża generują koszty

Kolejnym aspektem który odpowiada za niewielki wpływ dopuszczenia PAP-ów do stosowania w żywieniu świń jest zdaniem dr Wantuły stosunkowo niewielki udział tych produktów w paszach:

- Często przeceniamy rolę komponentów wysokobiałkowych w strukturze kosztów żywienia. Pamiętajmy że stanowią one tylko kilkanaście procent składu mieszanki, zaś blisko 80 proc. stanowią zboża których obecne ceny biją niestety rekordy – tłumaczy specjalista.

Podsumowując: wprowadzenie możliwości skarmiania przetworzonych białek zwierzęcych jest z pewnością krokiem w dobrą stronę, jednak do poprawy opłacalności produkcji trzody chlewnej jest to z pewnością krok niewystarczający.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.