PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy wykorzystamy potencjał białka owadziego?

Czy wykorzystamy potencjał białka owadziego?
W ostatnich latach pojawia się silny trend do wprowadzania niektórych gatunków owadów do diety zarówno zwierzęcej, jak i ludzkiej, fot. Shutterstock

Od dłuższego czasu przetworzone białko owadzie wymieniane jest jako ważna alternatywa dla importowanej śruty sojowej. Przyjrzyjmy się zatem właściwościom tego rodzaju pasz i perspektywom dla ich rozwoju.



Przetworzone białko owadzie oraz przetworzone białka zwierzęce pochodzenia drobiowego (PAP) wydają się obecnie dwoma niezwykle perspektywicznymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej. Stosowanie zarówno jednej, jak i drugiej paszy w żywieniu trzody chlewnej jest aktualnie zakazane, jednak być może w dłuższej lub krótszej perspektywie czasu ich skarmianie zostanie zalegalizowane. O właściwościach i możliwościach stosowania przetworzonych białek zwierzęcych pisaliśmy w styczniowym wydaniu „Farmera”, tam też odsyłamy wszystkich zainteresowanych tematem. W aktualnym numerze skoncentrujemy się na kwestii wykorzystania przetworzonego białka owadziego w żywieniu trzody chlewnej. 

Owady w diecie świń

W ostatnich latach pojawia się silny trend do wprowadzania niektórych gatunków owadów do diety zarówno zwierzęcej, jak i ludzkiej. Jeśli chodzi o naszą część świata, spożywanie owadów przez ludzi wciąż napotyka – i pewnie jeszcze długo napotykać będzie – duży opór kulturowy. Mimo że w diecie wielu kultur są one powszechne, prawdopodobnie jeszcze długo nie będą akceptowane przez europejskiego konsumenta. A czy owady znajdą miejsce w diecie zwierząt? 

Różne stadia rozwojowe owadów są naturalnym składnikiem diety wielu gatunków użytkowanych przez człowieka zwierząt. Mowa tu choćby o drobiu, a także o dzikim przodku świni domowej – dziku. Larwy i poczwarki owadów są dla tego gatunku ważnym składnikiem diety. Wdrożenie tego rodzaju białka do diety świń domowych wydaje się nie tylko sposobem na uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych w diecie zwierząt, ale wręcz swego rodzaju powrotem do spożywania naturalnego pokarmu. 

Zalety białka owadziego

Podstawowym celem wprowadzania do diety świń produktów pochodzących z przerobu owadów jest naturalnie dostarczenie zwierzętom odpowiedniej jakości białka. Szacuje się, że mączki owadzie w zależności od pochodzenia (gatunku owadów oraz ich stadium rozwojowego) mogą zawierać od 40 do 60 proc. białka ogólnego, przy czym jest to białko wysoce przyswajalne, o składzie aminokwasowym zbliżonym do potrzeb zwierząt. Drugim ważnym składnikiem mączek owadzich jest tłuszcz, który stanowić może nawet ¼ masy paszy. Wzbogacenie mieszanki paszowej przetworzonym białkiem pochodzącym z owadów wpłynie korzystnie na jej wartość energetyczną. W konsekwencji zbędne może okazać się zwiększanie kaloryczności paszy poprzez dodatek tłuszczu. W niektórych przypadkach wysoka wartość energetycznie przetworzonego białka owadziego może okazać się jednak mankamentem: w żywieniu grup technologicznych cechujących się niskim zapotrzebowaniem na energię (np. lochy prośne czy knury) zawartość tłuszczu może być czynnikiem limitującym wykorzystanie przetworzonego białka owadziego. 

Pewnym ograniczeniem może być również obecność chityny w tkankach dorosłych owadów:

– Chityna jest składnikiem skóry, a jej udział zależy od formy rozwojowej owada (mniej w larwach, więcej w postaciach dorosłych). Analiza kwaśnej frakcji włókna (ADF) pozwala na określenie ilości chityny w owadzie. Chociaż dorosłe świnie mają enzymy zdolne do hydrolizy chityny, jej spora część trafia do jelita ślepego i okrężnicy. U prosiąt aktywność chitynazy żołądkowej jest znacznie niższa niż u osobników dorosłych, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na dobór mączek owadzich dla tej grupy technologicznej. Wydaje się także zasadne ograniczenie udziału mączek, w skład których wchodzą postaci dorosłe owadów, dla grup wymagających ekstremalnego zapotrzebowania na energię i białko, zwłaszcza dla loch w okresie laktacji. Nadmiar chityny ogranicza bowiem koncentrację i strawność innych składników odżywczych – mówi w rozmowie z „Farmerem” dr hab. inż. Tomasz Niemiec z Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW. 

Na szczęście skład chemiczny przetworzonego białka owadziego łatwo modyfikować. Udział chityny da się kontrolować poprzez wykorzystanie różnych faz rozwojowych owadów. W razie potrzeby można także wyprodukować mączki odtłuszczone, których wartość energetyczna będzie ograniczona. 

Warto też wspomnieć o aspekcie środowiskowym i ekonomicznym. Do hodowli owadów przeznaczanych na paszę można wykorzystać produkowane przez nas odpady organiczne, które owady w naturalny sposób utylizują, stając się następnie pokarmem dla zwierząt wyższych.  



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • precz oszołomstwu 2021-04-11 12:10:44
    Mogą nam zachwalać robale ale co z substancjami jak chityna , przecież życie ludzi będzie tak długie jak żyją robale , chityna jest szkodliwa , oczywiście jak zjemy zupę z raków raz od dzwonu to się rozejdzie po kościach ale na co dzień ??? to szybciej wykończy ludzi niż wojna . Oczywiście wszelakiej maści profesurowie będą zachwalać za co będą zbierać gratyfikacje ,pokazówki że da się to jeść ale na dłuższa metę to wykończy ludzi . Samych promotorów by jeść robale oczywiście do jedzenia nikt nie zmusi bo ich będzie stać na jedzenie wołowinki zadniej .
  • Miki2 2021-04-04 16:25:50
    Po eko ładzie zostaną nam tylko owady
  • Emilijann 2021-04-04 10:58:23
    W tej całej UE to są ludzie normalnie nienormalni w Polsce wylewa się mleko Rolnicy mają problem z odbiorem świń drobiu byków A tu wielkie podniecenie białkiem z robali Poprostu szkoda gadać

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.68.118
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.