Decydujące były zmienione warunki rynkowe
Według firmy nowy harmonogram obejmuje likwidację 150 miejsc pracy i zmniejszenie zdolności uboju w zakładzie w Essen/Oldenburg. Pandemia Covid-19 i rosnąca produkcja krajowa w Chinach mocno osłabiły eksport do tego kraju. Wraz z eksplozją inflacji i zmieniającymi się zachowaniami konsumentów, sytuacja od wybuchu wojny na Ukrainie znacząco się zmieniła. W celu wzmocnienia konkurencyjności oraz zabezpieczenia niezbędnego kapitału na planowane inwestycje, zarząd grupy zdecydował się na redukcję kosztów oraz usprawnienie procesów i funkcji.
Koszty w Essen/Oldenburgu zostaną zredukowane
Oczekuje się, że szeroko zakrojony proces potrwa następne sześć miesięcy. Celem jest redukcja kosztów o 50 mln euro.. Mówi się również, że działalność w zakładach produkcyjnych i ubojniach grupy w nadchodzącym roku zależy od dalszego rozwoju rynku. Pierwszy krok w kierunku efektywnej konfiguracji produkcji został wykonany w Niemczech wraz z zamknięciem zakładu produkcyjnego w Boizenburgu. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie mocy ubojowych ubojni DC w Essen/Oldenburg. Do 1 maja uboje mają zostać zredukowane nawet o 40 proc., po czym grupa określi przyszłe moce produkcyjne.

Czytaj więcej
Niemcy: mięso jest integralną częścią diety
Komentarze