PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dlaczego Polacy nie chcą kupować ekologicznego mięsa?

Dlaczego Polacy nie chcą kupować ekologicznego mięsa?
Jakie obawy mają konsumenci? Fot.Shutterstock

Choć rynek żywności ekologicznej w Polsce rośnie, nie przekłada się to na znaczący wzrost zainteresowania mięsem i wędlinami bio. Jakie bariery hamują wzrost tego segmentu? Jakie obawy mają konsumenci?



Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce rośnie, przybywa punktów sprzedaży oraz przetwórców. W czasie pandemii eksplodował sektor e-commerce - to główne wnioski z przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO i NielsenIQ raportu „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021” O raporcie pisaliśmy w tekście Jakie perspektywy ma rynek ekożywności w Polsce?Czy powody do zadowolenia mają także producenci ekologicznego mięsa i wędlin? Tutaj już nie jest tak różowo.

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych (0,5% całego rynku spożywczego), co plasuje nas na 14 miejscu w Europie. Choć to niewiele, wartość rynku wzrosła o 10 proc. w relacji 2019-2020.

Na koniec 2020 r. w Polsce działało 18 575 gospodarstw ekologicznych i 1022 eko-przetwórnie. Co ciekawe, choć liczba gospodarstw ekologicznych spada systematycznie od 2014 r., już w każdym mieście w Polsce powyżej 20 tys. mieszkańców istnieje sklep z żywnością ekologiczną.

Jednym z najsilniejszych trendów na rynku ekożywności jest systematyczny wzrost udziału produktów świeżych w sprzedaży.

- Cały czas zauważamy istotne zwiększenia udziału procentowego produktów świeżych w zaopatrzeniu sklepów. Widać wyraźnie, że sklepy chcą odróżnić się od supermarketów i dyskontów posiadaniem właśnie tej kategorii produktowej w znacznie szerszym wyborze - mówi cytowany w raporcie Sylwester Strużyna, wiceprezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, prezes Bio Planet S.A.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce - które kategorie rosną?


Wśród kategorii spożywczych generujących największą wartość produktów BIO znajdziemy produkty do żywienia małych dzieci, jogurty i napoje roślinne, a także produkty z kategorii soki, nektary, napoje – relacjonują specjaliści NielsenIQ.

Gdzie w tym gronie mięso, jaja czy wędliny? Polscy konsumenci deklarują, że najczęściej kupują ekologiczne owoce i warzywa. Ponad 1/4 respondentów przyznała, że kupuje je „przynajmniej raz w tygodniu”. Z kolei 63% badanych regularnie (przynajmniej raz w tygodniu lub w miesiącu) zaopatruje się w ekologiczne jaja. Nieco rzadziej konsumenci kupują pieczywo oraz przetwory mleczne i mleko.

Zakupów mięsa ekologicznego „przynajmniej raz w tygodniu” dokonuje 9% respondentów, a 13% deklaruje, że równie często kupuje ekologiczne wędliny. Rzadziej do koszyka zakupowego ogółu konsumentów trafiają tylko przekąski, zioła, przyprawy, herbata i kawa, orzechy i bakalie oraz półprodukty i dania gotowe.

Według Nielsena połowę wartości sprzedaży koszyka BIO (52%) stanowiło w 2020 roku siedem kategorii produktów. Są to kolejno: jedzenie w słoiczkach dla dzieci, jogurty, napoje roślinne, soki, napoje i nektary, mleko modyfikowane dla dzieci, wódka, płatki śniadaniowe i musli.

Pełna treść artykułu dostępna jest na "Portalu Spożywczym"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (18)

  • hehehe 2021-07-14 11:49:52
    Edek pcha do wiejskiej wędzonej ogony, uszy i języki, a czesem i racice. Wagę uzupełnia czerstwą bułką, którą przywozi z biedronki i wszystko ładuje w kolagenową kichę. Sprzedaje po 45 zł/kg, a warszafka co ze wsi napłynęła kupuje i jeszcze opowiadają, że taki smak pamiętają z domu, i jeszcze co tydzień zbierają się na grupach ehehe BIO ECO MOL LOL
    • mnemonic222 2021-07-14 20:36:24
      To nie warszawka, tylko polscy "rolnicy" i ich rodziny, to jedzą, chodzą po marketach i kupują kiełbasę po 45 zł, zachwycają się i wspominają. Do tego doszło. Dobrze scharakteryzowałeś polskiego rolnika.
    • Zyzio 2021-07-15 08:40:05
      Jest gościu co dostarcza na grupy zakupowe w warszafce i mówi, że to jakiś obłęd. Gość najpierw jedzie na Bronisze i sprzedaje te wszystkie warzywa. Tam przychodzą nieźle porąbani i biorą te asymetryczne i bez kropek. Potem jedzie z tymi pokrzywionymi i z kropkami z tej samej produkcji i tego samego zbioru, a tam kolejni popaprani pokrzykują "oooo kropka to bez chemii, ooo krzywy liść permakultura eko". A podobno największa beka to jak robią sobie koreczki z tej wiejskiej kiełbasy z ogonów i uszu i z tych ogóreczków i trzepią selfiki na fejsa. Gościu ma niezłą bekę z jednych i drugich.
      • mnemonic222 2021-07-16 19:33:55
        Jak ktoś nie wie co kupuje, to zawsze będzie wierzył w coś a kupował jeszcze co innego...
  • Dawid 2021-07-14 08:25:14
    Ja mieszkam na przedmieściach i nie mam możliwości uprawiać swoich warzyw a co dopiero mówić o swojskiej kiełbasie czy wyrobach. Wolę kupić wyroby bezpośrednio od rolnika widząc że są dobre i porządnie zrobione. Co komu po etykiecie na opakowaniu gdzie nie widać jak produkt jest wyrabiany a cena za niego 4x wyższa. Nigdy jedzenie kupowane w marketach nie będzie zdrowsze niż prosto z pola.
    • rolnik przyszłości 2021-07-14 09:04:45
      Tylko za chwile nie kupisz bo rolnicy zni9kają ze wsi w bardzo szybkim tempie zwłaszcza z hodowlą. Za rok dwa pozostanie mięso korporacyjne w markecie z nalepka bio tylko
      • mięso będzie z fabryk 2021-07-14 18:42:35
        już od lat wciska się, że rolnicy produkują mięso. Ani widzisz, jak mięso wyprodukowane w fabryce będzie sprzedawane w sklepach. Takie wały językowe robi się jeszcze w wielu miejscach i tylko nieliczni to widzą i reagują. Ciemnota ma to gdzieś i bełkocze tym swoim dialektem, który nawet dla niej nie jest zrozumiały.
    • mnemonic222 2021-07-14 20:33:55
      @trolnik z przeszłości Nie znikają, tylko powstają nowe gospodarstwa, eko, bio, mięso, drób, ser, przetwory mleczne, agroturystyka, ścieżki edukacyjne. Znikają chłopki, którzy nie chcą pracować, tacy jak ty... Ty dalej żyjesz w swoim świecie ???
  • Marta 2021-07-14 08:10:55
    Rzeczywiście, ceny żywności ekologicznej są progowe dla zwykłego konsumenta. Badanie naukowe nie potwierdzają jednoznacznie, że mięso ekologiczne różni się jakością od konwencjonalnie wyprodukowanego. Dlaczego więc przepłacać?
    • mnemonic222 2021-07-15 19:23:17
      Przeczytaj jakieś badania a potem komentuje, bo na razie trolujesz i spamujesz...
      • Marta 2021-07-16 10:51:08
        Śledzę wyniki badań od lat, niestety nie są one jednoznaczne. Jakość mięsa z ekologicznych gospodarstw certyfikowanych nie różni się od mięsa pozyskanego z gospodarstw konwencjonalnych.
      • mnemonic222 2021-07-16 19:32:10
        Najpierw przeczytaj jakieś badania, a potem pisz, jak się nie różni to nie dostaniesz certyfikatu eko. Przestań się ośmieszać. Widać, że kupujesz najtańsze rzeczy z marketu...
      • Marta 2021-07-19 12:19:30
        I tu jesteś w błędzie. Ale jakże łatwo osądzać! Nigdy nie kupiłam mięsa w supermarkecie, kupuję wyłącznie w sklepach mięsnych! I wcale nie w najtańszych, bo jakość ma swoją cenę!
      • mnemonic222 2021-07-19 22:26:02
        @marta Ty jesteś w błędzie bo niczego nie wiesz i nie jadłaś niczego normalnego, a twój sklep mięsny to taka sama "jakość" jak w markecie...
  • rolnik przyszłości 2021-07-13 22:31:38
    Po pierwsze produkty bio tym się różnią od tradycyjnych ze mają etykietkę bio i 3x taka cene w sklepie, heheh a po drugie to przecież pic na wode bo kto ma te bio mieso produkować ??? chyba mieso syntetyczne. prosty przykład świnie mamy 80 tys gospodarstw 40 tys to hotelowcy z antybiotykami i chemią w kontrakcie, 20 tys to mają nafaszerowane chemią duńskie warchlaki a 20 tys pozostałych wykańcza weterynaria i cena. W polsce obecnie znleź bio wieprzowine to jak znaleź dziewice w burdelu.
    • mnemonic222 2021-07-13 23:36:33
      Dla ciebie na pewno różni się tylko etykietą i ceną, bo ty niczego normalnego nie jadłeś, a zakupy robisz w markecie, wiele razy to udowodniłeś. Może przejedź się do jakiegoś producenta żywności ekologicznej a nie żyjesz w internecie i dorabiasz markety. Wracaj do swoich dziewic w burdelu, bo z takim podejściem jesteś skazany na markety i fast foody. Prawdziwy z ciebie trolnik z przeszłości, żal mi takich jak ty, sam sobie zgotowałeś taki los...
      • rolnik przyszłości 2021-07-14 09:02:51
        Nie denerwuj mnie chłopie ja jestem producentem trzody w cyklu zamkniętym bez chemii w sposób tradycyjny w zasadzie bio tyle ze o certyfikat nie wystepuje i wiem co się dzieje, warzywa mam we własnym ogródku a w markecie kupuje cukier, makę i mleko. I podejscie nie ma nic do rzeczy skoro nie ma rolnika który wyprodukuje to bio mieso bo jest tepiony przez weterynarie i ceny skupu. Wiem jak jest u mnie lawinowo ludzie zamykaja hodowle zostaja tylko tucze nakładcze to jak chcesz cos zdrowego kupić od kogo???
      • mnemonic222 2021-07-16 19:35:36
        @trolnik z przeszłości Ty sam siebie denerwujesz, jesteś małorolny z kilkoma zwierzętami a zakupy robisz w markecie. Jak takie dobre i zdrowe produkujesz to wystąp o certyfikat i nie płacz, bo już zaklinasz rzeczywistość. A świadomość jest kluczowa, bo określa byt. Dla ciebie są tylko hodowle i tucze nakładcze, bo ty to jesz i tym żyjesz, może czasami wyjdź z domu i zobacz ile jest gospodarstw ekologicznych i ile sklepów powstaje. Dziwny z ciebie człowiek, widać, że żyjesz w swoim świecie...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.211.61
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.