PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dlaczego świeże zboże szkodzi?

Dlaczego świeże zboże szkodzi?
O szkodliwości skarmiania wysokich dawek świeżo zebranego ziarna zbóż mówi się nie od dziś

Wchodzimy w okres, w którym do naszych paszarni trafi pierwsze zboże ze świeżych zbiorów. Z jednej strony to szansa na zgromadzenie zapasów stosunkowo taniego surowca. Z drugiej – świeżo zebrane zboże należy stosować w żywieniu świń z rozwagą.



O szkodliwości skarmiania wysokich dawek świeżo zebranego ziarna zbóż mówi się nie od dziś. Już zalecenia żywieniowe z ubiegłego wieku wskazywały na to, że takie pasze należy skarmiać z wielką rozwagą, a najlepiej poddać je kilkutygodniowemu „leżakowaniu”, w wyniku którego zahamowaniu ulega aktywność biochemiczna zbóż. 

W praktyce jednak niewiele ferm może sobie pozwolić na takie działanie. Często producenci zmuszeni są stosować ziarno bezpośrednio po zbiorze lub jedynie po krótkim okresie składowania. Co grozi naszym zwierzętom w przypadku zastosowania takich pasz?

Groźne NSP

– Szkodliwość skarmiania świeżego zboża polega przede wszystkim na tym, że za jego pośrednictwem dostarczamy zwierzętom duże ilości związków antyżywieniowych, szczególnie tzw. NSP (polisacharydów nieskrobiowych). Mowa tu przede wszystkim o arabnoksylanach (głównie w pszenicy, życie i pszenżycie) oraz o beta-glukanach (głównie w jęczmieniu). Działanie tych związków polega na zwiększeniu lepkości treści pokarmowej, utrudniając tym samym dostęp endogennych enzymów do składników pokarmowych – tłumaczy w rozmowie z „Farmerem” dr Katarzyna Chilomer, technolog ds. żywienia trzody chlewnej w Agrifirm Polska. 

Wykorzystanie świeżego ziarna zbóż szczególnie szkodliwe może okazać się w przypadku młodych zwierząt
Wykorzystanie świeżego ziarna zbóż szczególnie szkodliwe może okazać się w przypadku młodych zwierząt

Jak wyjaśnia specjalistka, organizm trzody chlewnej nie produkuje enzymów, które byłyby w stanie dezaktywować negatywne oddziaływanie NSP na zwierzęta. W efekcie dochodzi do pogorszenia wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, co w konsekwencji doprowadza do spowolnienia tempa wzrostu i pogorszenia współczynnika wykorzystania paszy. Na tym jednak szkodliwość polisacharydów nieskrobiowych się nie kończy.

– Związki te prowadzić mogą także do biegunek – w wyniku słabego wykorzystania paszy niestrawione składniki pokarmowe (głównie białko) stają się pożywką dla drobnoustrojów chorobotwórczych. W wyniku działania NSP dochodzi również do wzdęć, a także dyskomfortu i bólu u zwierząt, co dodatkowo zniechęca je do pobrania paszy. Ostatecznie szkodliwe działanie polisacharydów nieskrobiowych nie tylko uderza w same zwierzęta, powodując zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, ale także pogarsza rachunek ekonomiczny produkcji – tłumaczy dr Katarzyna Chilomer. 

„Leżakowanie” wysoce wskazane

W teorii, aby uniknąć opisanych wyżej zagrożeń, zalecane jest składowanie ziarna zbóż przez określony czas. Różni się on w zależności od gatunku zboża. Jęczmień czy pszenicę stosować można już po około trzytygodniowym okresie „leżakowania”. Zboża zawierające więcej związków antyżywieniowych, jak żyto i pszenżyto, można skarmiać natomiast dopiero po upływie ok. 1,5 miesiąca od zbioru. Czy w praktyce możliwe jest zapewnienie rezerw zbóż z ubiegłego sezonu, które pozwolą wyżywić nasze stado przez wspomniany czas?

– Niestety, nie zawsze jest możliwość, by zbiory po żniwach były składowane przez tak długi czas. Decyduje o tym dostępność ziarna pochodzącego z poprzedniego sezonu. Zazwyczaj w okresie żniw zapasy zbóż już się kończą, warto jednak zabezpieczyć jego pewną ilość zwłaszcza dla najmłodszych zwierząt. To bowiem prosięta i warchlaki są najbardziej narażone na szkodliwe działanie polisacharydów nieskrobiowych – tłumaczy dr Katarzyna Chilomer. 

Zło konieczne 

W wielu przypadkach zapewnienie wystarczających rezerw zbóż pochodzących z poprzednich zbiorów jest jednak trudne w wykonaniu. W konsekwencji zarówno gospodarstwa, jak i część firm paszowych zmuszone są produkować mieszanki paszowe na bazie zbóż niepoddanych wspomnianemu wyżej okresowi składowania. Czy jesteśmy zatem skazani na negatywne działania polisacharydów nieskrobiowych? Otóż niekoniecznie.

– Na rynku dostępne są dodatki, które wskazane są do stosowania właśnie w tym okresie. Mowa tu przede wszystkim o enzymach paszowych rozkładających polisacharydy nieskrobiowe (beta-glukanaza i ksylanaza). Występują one pojedynczo lub w formie mieszanki. Enzymy te stosowane są właściwie przez cały rok, po to, by poprawić strawność składników pokarmowych pasz dla trzody. W okresie żniw są one natomiast stosowane w zwiększonej dawce, która zabezpiecza zwierzęta przed skutkami pobrania większych dawek polisacharydów nieskrobiowych – tłumaczy nasza rozmówczyni. 

Składowanie świeżego ziarna zbóż ma jeszcze jeden aspekt, o którym czasem się zapomina. Pamiętajmy, że zwłaszcza na obszarze występowania wirusa ASF (a w przybliżeniu połowa obszaru kraju objęta jest już zasięgiem wirusa) zboże zebrane z pól, na których bytowały dziki lub na których znajdują się szczątki padłych zwierząt, może w łatwy sposób przenieść chorobę na naszą fermę. Według aktualnych zaleceń składowanie ziarna przez okres ok. 30 dni pozwala na dezaktywację wirusa. Może warto zatem rozważyć możliwość zapewnienia w naszym gospodarstwie rezerwy paszy z zeszłorocznych zbiorów, tak aby świeżo zebrane ziarno mogło „leżakować” przynajmniej przez wspomniany czas? W tej sytuacji upieczemy bowiem dwie pieczenie na jednym ogniu: z jednej strony wyeliminujemy ryzyko szkodliwego działania polisacharydów nieskrobiowych, a co ważniejsze – być może unikniemy wystąpienia ASF na naszej fermie. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.