PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dr Kamyczek: Produkcja trzody chlewnej ciągle na minusie

Dr Kamyczek: Produkcja trzody chlewnej ciągle na minusie
Podstawowym czynnikiem wpływającym na obowiązującą w danym tygodniu cenę jest możliwość zakupu taniej wieprzowiny z innych krajów, fot. AdobeStock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Ostatnie miesiące to czas dramatycznie niskiej opłacalności produkcji żywca wieprzowego. Czy nowy rok przyniesie poprawę sytuacji?



Według danych FAO z listopada bieżącego roku przewidywana światowa produkcja mięsa wyniesie 352,7 mln t, co oznacza wzrost w porównaniu do roku ubiegłego o 4,2 proc. Przeciętne spożycie mięsa na jedną osobę zwiększy się do poziomu 44,4 kg, co oznacza wzrost o 3,1 proc. Największy udział stanowi mięso drobiowe, którego produkcja osiągnie poziom 135,4 mln t, co wynosi 38,4 proc. Drugim gatunkiem jest wieprzowina, której produkcja wyniesie 122 mln t, czyli 34,6 proc. światowej produkcji. Trzecim w kolejności gatunkiem mięsa jest wołowina, której produkcję szacuje się na 71,8 mln t, co stanowi 20,4 proc. (tab. 1). Przewiduje się, że światowy handel mięsem wieprzowym pozostanie na ubiegłorocznym poziomie i wynosić będzie 12,9 mln t.

Według ostatniego raportu USDA (rys. 1) w bieżącym roku trójkę największych producentów wieprzowiny stanowią Chiny, kraje Unii Europejskiej oraz Stany Zjednoczone (łącznie 77,5 proc. produkcji światowej). Kolejne miejsca zajmują Brazylia, Rosja, Wietnam, Kanada, Meksyk oraz Korea Południowa.

Kondycja polskiej produkcji wieprzowiny

Produkcja wieprzowiny w Polsce przeżywa aktualnie regres spowodowany niskimi cenami żywca wieprzowego i wysokimi kosztami jego produkcji, co stworzyło wyjątkowo niekorzystną sytuację mocno nieopłacalnej produkcji. Jednocześnie z powodu występowania wirusa ASF wiele regionów kraju objętych jest czerwoną strefą, w której ceny płacone za tuczniki są jeszcze niższe aniżeli w strefie białej wolnej o ASF. Spis wykonany w czerwcu 2021 r. wykazał, że w porównaniu do grudnia 2020 r. krajowe pogłowie świń zmniejszyło się o 5,9 proc., natomiast pogłowie loch zmniejszyło się aż o 9,8 proc. Można oczekiwać, że spis dokonywany w grudniu bieżącego roku pokaże jeszcze dalszą redukcję pogłowia trzody chlewnej. Dlatego na wniosek Ministra Rolnictwa opracowany został system dopłaty w wysokości 1000 zł na jedną lochę, który powinien pokryć część strat, jakie ponoszą obecnie producenci świń. System dopłat przewiduje, że górną granicą uzyskania dopłaty jest 500 loch, a będzie ona wypłacana w okresie od maja do końca czerwca 2022 r.

Pomimo że pogłowie świń w kraju utrzymuje się na niskim poziomie, to ze strony przetwórców mięsa wieprzowego nie obserwuje się zaniepokojenia tą sytuacją, gdyż brakującą ilość mięsa wypełniają importem. Na rys. 2 przedstawiono udział poszczególnych krajów w imporcie mięsa wieprzowego (kod 0203 – mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone) do Polski w okresie styczeń-wrzesień 2021. Wartość importu za trzy kwartały wyniosła aż 4,2 mld zł, podczas gdy w tym okresie wartość eksportu mięsa wieprzowego wyniosła jedynie 2,6 mld zł. Dominujący udział (75 proc.) przypada na trzy kraje: Belgia, Niemcy, Dania. Średnia cena płacona w 2021 r. za 1 kg importowanej do Polski wieprzowiny wynosiła 7,12 zł z Danii, 7,17 zł z Belgii i 9,65 zł z Niemiec.

Import psuje rynek

Podstawowym czynnikiem wpływającym na obowiązującą w danym tygodniu cenę jest możliwość zakupu taniej wieprzowiny z innych krajów. W ten sposób, mimo że dostępność tuczników ciągle maleje, to jednak zakłady nie kwapią się do zwiększenia ceny skupu, by nie doprowadzić do dalszej redukcji krajowego pogłowia świń. Wielu producentów nie jest w stanie ponosić tak wysokich kosztów paszy, które spowodowane są wysoką ceną zbóż oraz komponentów białkowych. Według notowań z połowy grudnia cena netto tony zboża paszowego wynosiła: pszenica 1350 zł, pszenżyto 1200 zł, jęczmień 1100 zł, kukurydza 1050 zł. Ceny śruty sojowej wynoszą ok. 2250 zł za tonę, natomiast śruty rzepakowej około 1550 zł za tonę.

W Niemczech średnie roczne spożycie mięsa wieprzowego w przeliczeniu na jednego mieszkańca zmniejszyło się z poziomu ok. 40 kg w 2010 r. do przewidywanego w 2022 r. poziomu poniżej 30 kg (rys. 3).

Stopień samowystarczalności w produkcji wieprzowiny w Niemczech zwiększył się w 2020 r. do poziomu 125 proc., co oznacza, że 25 proc. produkowanej wieprzowiny powinno być wyeksportowane. Stąd można sądzić, że zwiększy się presja na sprzedaż nadwyżki mięsa wieprzowego m.in. do Polski. Jedynym pocieszeniem jest to, że aktualnie również w Niemczech obserwuje się redukcję pogłowia trzody chlewnej. Spisy zwierząt wykonane w listopadzie bieżącego roku w Badenii-Wirtembergii pokazały, że w porównaniu do okresu przed rokiem liczba świń zmniejszyła się o 11 proc., natomiast liczba loch zmniejszyła się o 10,2 proc. Utrzymująca się od wielu tygodni niska cena płacona przez niemieckie rzeźnie za tuczniki pokrywa obecnie zaledwie 2/3 kosztów ponoszonych na wyprodukowanie kilograma tuszy. Szacuje się, że koszty te aktualnie wynoszą w Niemczech ok. 1,85 euro na każdy kilogram tuszy.

Jak wygląda relacja pomiędzy producentami tuczników a rzeźniami prowadzącymi skup, pokazuje sytuacja z ostatniego tygodnia w Niemczech, gdzie na dużej giełdzie ustalono podwyższenie bazowej ceny skupu tuczników o zaledwie 2,5 proc. – z 1,20 euro na 1,23 euro za kg wbc. Największe zakłady prowadzące skup tuczników zignorowały jednak tę podwyżkę i prowadziły skup według dotychczasowego cennika. 

Średnia cena płacona za kilogram tuszy wieprzowej pod koniec listopada 2021 r. była najniższa w Stanach Zjednoczonych i wynosiła 117,93 euro. Wyższe ceny obowiązywały w Kanadzie (124,58 euro), w krajach Unii Europejskiej (132,46 euro) i Brazylii (138,05 euro). Prognozy cenowe na kolejne miesiące nie są jednak zbyt optymistyczne, gdyż należy mieć na uwadze dalszy możliwy wzrost kosztów produkcji.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Ja 2022-01-10 09:22:25
    Jak ma być na plusie jak ostatni tegoroczny zakup koncentratu plus 12 zł na woreczku 25kg. Jeszcze trochę a ten woreczek koncentratu będzie kosztował tyle co tucznik bo cenę prosiaka już osiągnął. Dziękuje za nowy ład w hodowli trzody.
  • Gość 2022-01-09 14:07:43
    Produkcja trzody w Polsce u zwykłych rolników to już historia .Nie mając w re jak ach zakładów przetwórczych nie ma praktycznie o czym rozmawiać . Błędy popełniono lata temu .teraz już pozamiatane
  • Henry 2022-01-09 08:48:13
    Czy już ruszył nabór wniosków o wyrównanie strat ze sprzedaży świń za IV kwartał 2021r?
    • Xyz 2022-01-09 13:08:31
      Prawdopodobnie już tego nie będzie. Ma być tylko dopłata do loch.
    • Laki 2022-01-09 16:42:24
      Z tego co czytałem to na ten 4 kwartał ma być jeszcze nabór wnioskow
  • antymnemonic222 2022-01-09 08:34:34
    1) oddaj przetwórstwo mięsa w ręce obcego kapitału, 2) zachęcaj do tuczu kontraktowego, 3) 1. nagrodę w Złotej 100 polskiego rolnictwa daj Animex Foods Spółka z o.o., będącej największym producentem i eksporterem mięsa w Polsce, 4) niszcz systemowo małych Polskich hodowców poprzez debilne wymagania, 5) nie wspieraj w sensowny sposób produkcji prosiąt. 6) wprowadź Zielony Ład zakładający o 50% ograniczenie ilości świń, 7) zastanawiaj się czemu spada pogłowie trzody w Polsce, 8) płacz, że Rolnicy się poddają i rzucają to w PiSdu 9) przyznawaj sobie nagrody za tworzenie koncepcji odbudowy pogłowia w kraju Karwasz twasz... Kto żyje w Polsce, ten się w cyrku nie śmieje. Niestety...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.87.33.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.