Jak czytamy w serwisie euromeatnews.com Duńczycy szykują się na zwiększenie zamówień wysyłek wieprzowiny do Chin. Lars Albertsen, dyrektor ds. Globalnej sprzedaży w Danish Crown Pork wyjaśnia, że wcześniejsze rozmowy strony duńskiej z chińskimi kontrahentami wyglądały zupełnie inaczej, niż w obecnej sytuacji. Aktualny dialog jest miły, a Chińczycy walczą o zapewnienie możliwie jak największej podaży mięsa przed chińskim Nowym Rokiem, który wypadnie pod koniec stycznia 2020 r.

Zakłady mięsne i magazyny chłodnicze powiązane z nimi, kierują wkładają teraz wysiłek w przygotowanie chłodni dla gromadzonej wieprzowiny, tak, by maksymalnie wykorzystać potencjał tych obiektów.

Albertsen wskazuje, że zapotrzebowanie na wieprzowinę rośnie i to nie tylko w Chinach, ale i w innych krajach Europy dotkniętych afrykańskim pomorem świń, podaje tu przykład Polski, Bułgarii i Rumunii.