PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Duńska produkcja świń - maksymalizacja wyników, ograniczanie leków i przestrzeganie kwarantanny

To, jak od środka wygląda duńska produkcja prosiąt, mogli podejrzeć uczestnicy konferencji „Farmera” Narodowe Wyzwania w Rolnictwie, podczas bloku tematycznego poświęconego trzodzie chlewnej. Na pierwszy plan wychodzi wysoka świadomość pracowników w zakresie przestrzegania zasad kwarantanny i bioasekuracji, dbałość o ograniczanie zużycia leków w chowie świń oraz maksymalizacja wyników, przy ograniczonej powierzchni ferm.



W tym roku, podczas panelu poświęconego produkcji świń jednym z prelegentów był Ditlev Gjedsig Høgh, kierownik fermy Munklinde Multisite A/S, których właścicielami są: DLG i Danish Agro, gdzie każdy posiada po 50 proc. akcji.

Jak mówił Ditlev, sam jest członkiem jednej z  grupy producenckich, a w sumie do ich administracji należy 7 gospodarstw, ze stadem 8,5 tys. macior, wszystkie prosięta odchowane na fermach są sprzedawane na eksport.

Pracownicy wchodzący na fermę mają do swojej dyspozycji pokoje socjalne, gdzie mogą się przebrać wziąć prysznic i przebrać w ubrania fermy. Prace są kierowane tak, by wykonywać je w odpowiedniej kolejności do statusu zdrowotnego zwierząt. To oznacza, że na początku są obsługiwane zwierzęta z najwyższym statusem zdrowotnym. 

Kierownik zwrócił też uwagę, że po wizycie na terenie Polski, będzie mógł wrócić do pracy na fermie po upływie 48 h. Takie zasady obowiązują wszystkich pracowników, ale i lekarzy weterynarii.

- W sumie mamy ok. 11 wizyt lekarza weterynarii w roku, sam musi zaplanować aby dotrzymać warunków kwarantanny. Przed jego wizytą wszystkie materiały potrzebne w trakcie wizyty są kupowane z wyprzedzeniem. Jeśli chodzi o urzędową kontrolę weterynaryjną, to może się ona odbyć w dowolnym czasie, ale lekarz jest zobowiązany zachować kwarantannę, nie można chodzić z jednego gospodarstwa, do drugiego gospodarstwa - wyjaśniał Ditlev Gjedsig Høgh.

Ferma monitoruje zużycie środków leczniczych na wszystkich obiektach. Zużycie leków w tym antybiotyków jest utrzymywane poniżej maksymalnego, dopuszczalnego poziomu ustalonego w kraju. Jak podkreślił Ditlev Hogh - wiemy, że ten pułap będzie niższy w 2019 r., a jeszcze niższy w 2020 r. i będziemy się do tego dostosowywać. Podobnie jest z wycofaniem tlenku cynku z pasz. Tu liczymy na ofertę firm paszowych, gdyż wszystkie komponenty do żywienie zwierząt są zakupowane z zewnątrz. Fermy nie posiadają żadnych pól uprawnych, dlatego całość gnojowicy wytwarzanej w obiektach jest odbierana przez okolicznych rolników.

Średnio na fermie locha rodzi 18-19 prosiąt. Pod koniec pobytu przy maciorze najsłabsze prosięta są przenoszone do specjalnych kontenerów, w których są specjalnie dokarmiane. Z cotygodniowego odsadzenia do kontenerów trafia 200 prosiąt.  – Powodem, dla którego zaadaptowaliśmy kontenery do odchowu prosiąt było to, że nie dostaliśmy zezwolenia na kolejny budynek, a potrzebowaliśmy miejsca do odchowu prosiąt - tłumaczył kierownik fermy.

Kilka faktów i statystyk z produkcji na Munklinde Multisite A/S:

•       35 prosiąt odsadzonych/lochy/rok, 

•       Śmiertelność prosiąt na porodówce ok. 15 proc.

•       Śmiertelność wsród macior jest ok. 73 szt./rok

•       Suche pasze sa zakupowane od dostawców

•       Nie posiadamy żadnej ziemi rolnej, mamy umowy na odbiór gnojowicy

•       Średnia masa urodzeniowa prosiąt to 950 g,

•       Lochy są użytkowane średnio przez 5,3 cykli,

•      Warchlaki są przewożone na odległość  3 km pomiędzy obiema chlewniami,

•       Wszystkie świnie są sprzedawane do SPF, ok. 700 na tydzień,

•       Sprzedajemy ok. 94 proc. warchlaków,

•       Leki podawane są w wodzie, podczas wstawiania i przy ostatniej zmianie paszy,

•       Dzienny przyrost to 460 g, świnie ważą średnio 5,6 kg przy odsadzeniu,

•       Każde auto wjeżdżające na fermę musi posiadać certyfikat dezyfekcji, tj. cieżarówki oraz sprzętu do załadunku, rampa jest dezyfekowana przed i po każdym załadunku zwierząt, jest wytyczona również strefa po której może poruszać się kierowca. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Rolnik 2018-11-15 06:18:32
    Locha ma średnio 19 prosiąt! Cykl rozpłodowy kierowany jest przez hormony. Cały proces tuczu na hormonach , sterydach, antybiotykach. Taka świnia nie ma szans urosnąć w ciągu 5 miesięcy!
    Karmią ludzi sztucznym mięsem, a później się okazuje że chorują na raka
    Ale najważniejsze to ilość w jak najkrutszym czasie.

  • Michu 2018-11-14 08:30:27
    Świecace świnie w ciemnościach a na każdej chlewni dozownik leków. A antybiotyki cały czas podawane w wodzie do picia bo inaczej nie urośnie ..... Cała dania celowo z małej litery
    • Anna 2018-11-14 15:38:50
      .... a prosię i warchlak na sterydach i hormonach wzrostu
  • B2R 2018-11-13 21:57:01
    A polskie kmioty stękają jakie to niehumanitarne. Roman, duńskie świnie lepiej pachną, są ładniejsze i zdrowsze niż twoja stara. A że kończą u rzeźnika to dokładnie tak jak polskie świnie. Tak wygląda przyszłość produkcji rolnej Deal with it.
  • T.B. 2018-11-13 20:38:38
    Jaka tam ferma, fabryka świń !
  • Roman 2018-11-13 18:55:20
    Ograniczenie powierzchni i zwiększenie wydajności... człowiek największym mordercą...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.231.21.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.