PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Duński warchlak tuczony w Polsce – jaką flagą oznaczyć mięso?

Duński warchlak tuczony w Polsce – jaką flagą oznaczyć mięso? Jak poprawnie oznaczyć mięso flagą kraju pochodzenia? fot. Shutterstock

Obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia budzi pewne wątpliwości, dlatego postanowiliśmy sprawdzić jak powinno być oznaczone mięso pozyskane ze zwierząt urodzonych poza granicami kraju, w którym były chowane i ubite oraz jak to wszystko ma się do oznaczenia „Produkt polski”.



Wiadomość o obowiązku znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia sprowokowała naszych czytelników do stawiania pytań m.in. o praktyczne zastosowanie tych przepisów w przypadku mięsa pozyskiwanego ze zwierząt urodzonych poza granicami Polski, a tuczonymi i ubijanymi na terytorium naszego kraju.

Zgodnie z przepisami pojęcie „kraju pochodzenia” w przypadku mięsa odnosi się do kraju, w którym zwierzę urodziło się, było chowane i zostało poddane ubojowi. Co więc zrobić w przypadku duńskiego warchlaka, który następnie był chowany w Polsce i tu też ubity? Czy w takiej sytuacji konieczne będzie zastosowanie więcej niż jednej flagi? Czy oznaczenia te są tożsame z oznaczeniem „Produkt polski”? Aby rozwiać wątpliwości w tym zakresie poprosiliśmy o wyjaśnienie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

–  W art. 5 ww. rozporządzenia [rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1337/2013 – przy. red.] wskazano na konieczność prezentacji informacji poprzez zastosowanie wskazania: „Miejsce chowu:…” i „Miejsce uboju:…” określając przy tym szereg kryteriów dla określenia miejsca chowu świń, owiec, kóz i drobiu, przy przyjęciu różnych wariantów tej informacji w przypadku wieprzowiny w zależności od kryterium masy oraz długości etapu chowu zwierzęcia w poszczególnych krajach. Przepisem art. 5 ust. 2 dopuszczono możliwość zastąpienia powyższych wskazań określeniem: „Pochodzenie:….(nazwa państwa członkowskiego lub państwa trzeciego)” pod warunkiem, że podmiot działający na rynku spożywczym w zadowalający sposób udowodni właściwemu organowi, że mięso uzyskano ze zwierząt urodzonych, chowanych i poddanych ubojowi w jednym państwie członkowskim – informuje resort. – Powyższe oznacza, że w przypadku mięsa sprzedawanego w opakowaniu, pozyskanego z warchlaka urodzonego w Niemczech, hodowanego w Rumunii i ubitego w Polsce, jego oznakowanie powinno zawierać wskazania: „Miejsce chowu: Rumunia” oraz „Miejsce uboju: Polska” – dodaje.

W przesłanej odpowiedzi podkreślono również, że przeprowadzone na zlecenie Komisji badania, w których przeanalizowano kilka wariantów wskazania kraju lub miejsca pochodzenia w przypadku najbardziej istotnych etapów życia zwierząt, można wywnioskować, że konsumenci wymagają przede wszystkim informacji na temat miejsca, w którym odbywał się chów zwierzęcia, a jednocześnie obowiązkowe informowanie o miejscu urodzenia zwierzęcia wymagałoby opracowania nowych systemów identyfikowalności na poziomie gospodarstw, co łączyłoby się z pewnymi kosztami.

Mając na uwadze preferencje polskich konsumentów do zakupu mięsa bez opakowań tzn. „na wagę” w 2017 roku (Dz. U. 2017 poz. 2461) również w zakresie tego asortymentu określono wymagania co do identyfikacji kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia, które dawałyby porównywalną informację jak w przypadku sprzedaży mięsa opakowanego. Zaś rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. (Dz. U. poz.1149) wprowadzono obowiązek uzupełnienia tej informacji o grafikę przedstawiającą flagę kraju pochodzenia.

– W przypadku mięsa sprzedawanego bez opakowania, pozyskanego z warchlaka urodzonego w Niemczech, hodowanego w Rumunii i ubitego w Polsce, jego oznakowanie powinno zawierać wskazania: „Miejsce chowu: Rumunia” oraz „Miejsce uboju: Polska” wraz z prezentacją odpowiednio flag Rumunii i Polski – informuje ministerstwo.

Zaś w przypadku sprzedaży bez opakowania mięsa pozyskanego z tucznika urodzonego poza Polską, hodowanego i ubitego w Polsce flagi Polski powinny towarzyszyć zaprezentowanym na wywieszce wskazaniom: „Miejsce chowu: Polska”, „Miejsce uboju: Polska”.

W związku z tym należy pamiętać, że oznaczenie produktu flagą Polski nie jest tożsame z oznaczeniem grafiką „Produkt polski”, gdyż to pierwsze odnosi się jedynie do etapu produkcji, podczas gdy oznaczenie „Produkt polski” może być zastosowane w odniesieniu do mięsa wieprzowego, jako do produktu nieprzetworzonego, jedynie w przypadku mięsa pozyskanego ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Mięso, w oznakowaniu którego użyto znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski”, jest wyłączone z obowiązku prezentacji kraju lub miejsca pochodzenia oraz flagi państwa pochodzenia.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • Beata 2020-07-29 10:18:39
    Sam fAkt że jest odkarmiony w 0 Polsce wyjedzie jako polski
  • Daniel 2020-07-29 06:06:49
    Zacznijmy od tego że w czasach kiedy rolnik musi spełniać dobrostan dobro zwierząt jest na ustach całej Europy to transport żywych prosiaków z Danii do Polski powinien być całkowicie zakazany. Polską flagą powinien być oznaczany tylko prosiak urodzony i utuczony w Polsce. Na opakowaniu powinna być też informacja z jakiego powiatu pochodzi mięso. Mięso z tuczu kontraktowego też powinno być inaczej oznakowane. Konsument powinien wiedzieć skąd pochodzi jego jedzenie.
  • Piotr 2020-07-28 21:01:33
    Powinni wprowadzić dodatkowe oznakowanie. Prosiak duński,tuczony w Polsce, ubity np.w Niemczech to takie mięso powinno być oznaczone jako niewiadomego pochodzenia. Przynajmniej konsument byłby świadomy że kupuje mięso do którego nie ma pewności czy ktoś po drodze nie faszerował świniaka niedozwolonymi antybiotykami.
  • Eko +szol 2020-07-28 19:18:35
    Uwaga WARCHLAKI BIJĄ!!!!!!
  • Krzysztof 2020-07-28 17:57:49
    Odpowiedź jest chyba oczywista, flaga powinna być biało-czerwona.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.228.220.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.