PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Duże podmioty poradzą sobie z "ustawą antyodorową", gorzej z mniejszymi gospodarstwami

Duże podmioty poradzą sobie z "ustawą antyodorową", gorzej z mniejszymi gospodarstwami fot. Shutterstock

Nie kończy się lista uwag płynących ze strony branży mięsnej w zakresie projektu tzw. ustawy o minimalnej odległości dla planowanego przedsięwzięcia sektora rolnictwa, którego funkcjonowanie może wiązać się z ryzykiem powstawania uciążliwości zapachowej. Powtarza się argument, że sama odległość nie rozwiązuje uciążliwości zapachowej, a ustawa nie pozostanie bez wpływu na małe i średnie gospodarstwa, umiejscowione w ścisłej zabudowie.



Tzw. ustawa antyodorowa, której planowane wejście w życie przewidziano na 1 lipca br. zbiera wiele uwag ze strony branży mięsnej. W tym, podmiotów produkujących trzodę chlewną na dużą skalę. Jak ostatnio zauważył Grzegorz Brodziak, dyrektor zarządzający Goodvalley wyznaczenie wymaganej liczby metrów dla nowej inwestycji w odległości od zabudowań mieszkalnych nie gwarantuje rozwiązania problemu odoru.

- 500 metrów zdefiniowane na sztywno ma się nijak do naukowego i faktycznego podejścia. W jednych warunkach 500 m będzie zbyt małym dystansem, a w innych zdecydowanie za dużym. Stopień uciążliwości zależy przecież od tego jak rozkłada się róża wiatrów, jakie jest ukształtowanie terenu, zadrzewienie czy inne elementy krajobrazu, które wpływają na emisję. Kolejna kwestia to emitery w chlewniach: jaka jest ich specyfika techniczna, jak są wysokie, jak rozkłada się emisja, które może być bardziej uciążliwa 1000 metrów dalej niż 500 metrów. Zgłaszamy swoje uwagi i mamy nadzieję że zostaną uwzględnione żeby stworzyć racjonalne rozwiązania, które pozwolą redukować uciążliwości w sposób, który będzie do zaakceptowania dla wszystkich stron. Co więcej, w projekcie nie ujęto takich emitentów nieprzyjemnych zapachów jak oczyszczalnie ścieków, składowiska odpadów i inne budowle, które również mogą wywoływać dyskomfort zapachowy –  czytamy w serwisie portalspozywczy.pl.

W podobnym tonie wypowiada się Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso, przy czym zauważa, że ustawa skomplikuje głównie możliwość rozwoju małym i średnim gospodarstwom prowadzącym produkcję zwierzęcą.

- Poprosiliśmy ministra środowiska żeby zaprzestał procedowania tak szkodliwej ustawy dla przemysłu rolno-spożywczego. Zapis o 500 metrach uderzy nie tylko w dużych, ale w małych producentów. Nie wyobrażam sobie żeby na wsi budować oborę bądź chlewnię w odległości 500 metrów od gospodarstwa. Byłoby to niewykonalne, nielogiczne i po prostu nie do spełnienia. Ta ustawa przyniesie jedynie straty dla małych i średnich producentów rolnych, zablokuje ich rozwój i zamknie drogę do tego żeby mogli rozwijać swoje gospodarstwa -powiedział Choiński.

Dzisiaj, duże podmioty starają się lokalizować swoje inwestycje, w znacznie większej odległości niż 500 m. Potwierdza to Marcin Śliwiński, prezes GK Gobarto, tłumacząc - myślę, że dla nas sama ustawa nie jest aż tak dużym wyzwaniem, patrząc na rozmiar budynków, które są budowane w programie Gobarto 500. Te budynki będą musiały być oddalone od zabudowań o 280 m. Teraz planując takie budynki, my też je lokalizujemy dalej niż 280 m od zabudowy mieszkalnej.

Czytaj więcej>>>>

KZP-PTCH zgłasza poważne uwagi do proj. ustawy o uciążliwości zapachowej

Ardanowski o proj. ustawy o minimalnej odległości ferm od zabudowań mieszkalnych: rozsądna propozycja

Dyrektor Goodvalley: Duży producent rolny nie zawsze jest tym złym

 

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • natle 2019-04-26 19:44:47
    a może po prostu przestaniecie wsuwac te ciała prosiaków w. końcu... nie łatwiej tak? już nie chce się patrzeć na takie newsy.. jakby nie było innych problemów poważniejszych. tyle jedzenia można wytworzyć zamiast hodować zwierzęta sprawiać im tak ból i ciągle domagać się na ten interes wsparcia.to absurd że tacy niby kumaci a tacy nieogarnieci...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.214.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.