Okazuje się, że ekologiczna produkcja świń również może być zorganizowana w nowoczesnym budynku. Przystosowanym przede wszystkim do zachowania wysokiego dobrostanu zwierząt, ale też ułatwiającym codzienną pracę osobom obsługującym zwierzęta.
Ekologiczny chów świń w nowoczesnym obiekcie został zrealizowany w niemieckim gospodarstwie, o którym opowiada Jochen Kulow z Rundlingdorf w Wendland, w Dolnej Saksonii, który specjalizuje się w ekologicznym chowie świń.
Początkowo, w tym gospodarstwie produkowało się rocznie 260 prosiąt. Jednak z czasem małe gospodarstwo zostało przekształcone w bardziej intensywną produkcję. Obecnie odchowuje się tam rocznie 2 tys. prosiąt, które dalej trafiają do sprzedaży oraz 1,5 tys. tuczników.
Zwiększenie skali odbyło się też przy okazji postawienia pokazowej chlewni, gdzie lochy przebywają w tzw. spacerowych kojcach, z możliwością wyjścia na wybieg, gdzie mogą przebywać razem z prosiętami.
W budynku, wzdłuż głównego korytarza rozmieszczone są kojce porodowe. Każdy kojec jest podzielony na strefy. W części legowiskowej locha może przebywać z prosiętami, karmić je i odpoczywać, może też przejść z niego na wybieg.
Locha na zewnątrz wychodzi przez drzwi, dla prosiąt w drzwiach jest wycięty mniejszy otwór. Drzwi umożliwiają też obsłudze łatwy dostęp do wybiegu, tak by móc, go łatwo posprzątać. Zarówno kojec jak i wybieg jest wyścielony słomą. Wracając z wybiegu locha może przejść krótkim korytarzem do koryta lub wejść do strefy legowiskowej.
Dla dobrostanu lochy ważne jest to, że może ona spokojnie się najeść i nie przeszkadzają jej w tym prosięta. Przeciwnie do tego, gdy przebywa w kojcu z jarzmem, w konwencjonalnej produkcji świń.
Taki układ chlewni – kojców wzdłuż głównego korytarza oraz oddzielnych kojców i wybiegów, zapewnia łatwy przegląd zwierząt i zapobiega przenoszeniu się chorób między świniami, ponieważ zwierzęta nie spotykają się na jednym wspólnym wybiegu.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)