PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ekspert De Heus: Uwaga na sód w żywieniu na mokro

Ekspert De Heus: Uwaga na sód w żywieniu na mokro

Podczas układania mieszanek paszowych w systemie żywienia na mokro, zawsze przy włączaniu produktów przemysłu spożywczego musimy pamiętać o tym, że mają one wysoką zawartość sodu – mówi serwisowi farmer.pl Maciej Bendlewski specjalista ds. trzody chlewnej De Heus.



W systemie żywienia na mokro włączamy różne produkty uboczne przemysłu spożywczego, które czasami są mocno solone przez producentów. Później, często okazuje się, że przy układaniu mieszanek dla świń żywionych w ten sposób pojawia się problem z nadmiarem sodu w dawce.

Czasami możemy kupić produkt, który ma większą zawartość sodu niż normalnie (w produkcie do 0,7 proc. w s.m., natomiast w paszy do 0,35 proc. w kg w przeliczeniu na s.m.). Jeżeli bierzemy tutaj pod uwagę serwatkę, to zdarza się to gdy w mleczarni zostanie ona przez przypadek zanieczyszczona np. solanką.

Chlor i sód wchodzą w skład soli (NaCl), przy jej nadmiarze, a przy braku wody może dojść do zatrucia zwierząt. Objawami nadmiaru sodu w paszy są zwiększona pobudliwość zwierząt, większe zużycie wody i biegunka. Dlatego przy nadmiarze sodu w paszy, szybko to zauważymy po nadmiernym zużyciu wody przez zwierzęta.

- Zdarza się, że producenci montują dodatkowe liczniki wody w komorach tuczarni, co pozwala na bieżącą kontrolę zużycia wody w chlewni. Jeżeli jej zużycie drastycznie się zwiększa np. 2 razy więcej niż zazwyczaj w danym okresie (w ciągu dnia), to jest to sygnał alarmowy, aby wycofać dany komponent z mieszanki. Zawartość sodu, która stanowi zagrożenie życia dla świń to 0,6 proc. w kg 88 proc. s.m. paszy - wyjaśnia Maciej Bendlewski.

Sód i chlor uczestniczą w regulacji ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Sód odgrywa rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych i absorpcji składników pokarmowych z układu jelitowego. Jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego, natomiast nadmiar sodu wydalany jest z moczem w formie chlorku sodu.

Z drugiej strony niedobór sodu wpływa na zmniejszenie wykorzystania białka i energii z paszy, co wpływa na obniżenie tempa wzrostu zwierząt. Niski poziom sodu może być przyczyną nadmiernej agresywności świń prowadzącej do kanibalizmu. Źródłem sodu w mieszankach najczęściej jest sól kuchenna.

To potwierdza, że warto pamiętać o tym że mieszanki uzupełniające dla żywienia na mokro są specyficzne. 

- Ich przygotowanie jest inne niż w przypadku paszy suchej i indywidualnie dopasowane dla danego gospodarstwa i bazy komponentów paszowych. Warto też trzymać rękę na pulsie i kontrolować jakość i wartość odżywczą poszczególnych komponentów. Zazwyczaj dwa razy do roku u naszych klientów bezpłatnie wykonujemy szczegółowe analizy paszy oraz surowców. Bezwzględnie dokonujemy tego również po zmianie dostawcy - tłumaczy specjalista De Heus.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.100.128
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.