Z 46-procentowym udziałem Chiny pozostały zdecydowanie największym odbiorcą, a także okazały się motorem eksportu, gdyż dostawy do tego kraju wzrosły o prawie 55 proc., a więc do około 1,55 mln ton. Głównym powodem tego znacznego wzrostu jest afrykański pomór świń (ASF), który znacznie uszczuplił chińską produkcję trzody chlewnej, a tym samym znacznie zwiększył potrzeby importowe tego kraju. Z 46 proc. udziałem w rynku światowym Chiny są nie tylko największym producentem wieprzowiny, lecz także największym importerem tego produktu z udziałem około 40 proc.

Od stycznia do września 2019 r. Japonia była drugim, co do wielkości nabywcą wieprzowiny z UE, a dostawy do tego kraju wzrosły o prawie 7 proc., do około 365 000 ton.

Z drugiej strony eksport do Korei Południowej spadł o 15 proc. do 208 000 ton, a na Filipiny o 9 proc. do 198 000 ton. O 16 proc. do 150 000 ton spadł również eksport do Hongkongu. Dostawy wieprzowiny do USA z 19 proc. do 106 000 ton miały największy spadek wśród dziesięciu największych klientów UE.

Według Komisji Europejskiej eksport do Australii wzrósł o 24 proc. do 87 000 ton, a dostawy do Wietnamu zwiększyły się o 28 proc. do 75 000 ton.