W 2020 roku Chiny pozostały zdecydowanie największym odbiorcą UE z prawie 62 proc. udziałem: w dostawach produktów wieprzowych. Wzrosły one o 45 proc. do około 3,35 mln ton.

Afrykański pomór świń (ASF) zdziesiątkował chińską produkcję w 2019 roku, a tym samym znacznie zwiększył potrzeby importowe kraju. W 2020 roku produkcja nie spadła tak bardzo, ale na poziomie około 41 mln ton nadal była poniżej poziomu z 2019 roku.

W przypadku dostaw na inne ważne rynki docelowe odnotowano wyraźne spadki.

Eksport produktów wieprzowych z UE do Japonii został zmniejszony w 2020 r. o 21 proc, do 360 tys. ton. Eksport do Korei Południowej spadł jeszcze bardziej, bo o 27 proc. do 195 tys. ton. Natomiast dostawy do Hongkongu wzrosły o prawie 40 proc. do 283,6 tys. ton. Nastąpił również gwałtowny spadek eksportu na Filipiny do 152,9 tys. ton (-31 proc.). Przy 104,4 tys. ton USA kupiły w ub.r. o 13 proc. mniej wieprzowiny z UE.