PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Fakty i mity o kukurydzy

Fakty i mity o kukurydzy
Fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Przez dekady narosło wiele opinii na temat wykorzystania ziarna kukurydzy w żywieniu świń. Nie wszystkie są jednak prawdziwe.



W ostatnich latach w naszym kraju stale wzrasta popularność uprawy kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno. Kukurydza jest zbożem o umiarkowanych wymaganiach glebowych, jednocześnie plonuje wyraźnie lepiej niż zboża podstawowe. Za uprawą kukurydzy przemawia także wszechstronność jej zastosowania. Zebrany plon może być wykorzystany w przemyśle spożywczym, paliwowym (substrat do produkcji bioetanolu) czy w żywieniu zwierząt.

Znaczna część krajowych zbiorów kukurydzy znajduje swoje zastosowanie zwłaszcza w żywieniu zwierząt, w tym trzody chlewnej. Za wykorzystaniem tego surowca przemawia przede wszystkim jego uniwersalność: kukurydza pozbawiona jest większych ilości związków antyżywieniowych, przez co w relatywnie wysokich dawkach może być skarmiana nawet w paszach dla prosiąt. Jest to pasza typowo energetyczna. Kilogram suchego ziarna kukurydzy (12 proc. wilgotności) zawiera 14,10 MJ energii metabolicznej, a tylko 9 proc. białka. Sprawia to, że kukurydza szczególnie chętnie stosowana jest w żywieniu intensywnie rosnących świń. Mniejsze lub większe dawki kukurydzy można jednak wykorzystać w żywieniu wszystkich grup trzody. Niemniej na temat tego surowca paszowego w ciągu lat narosło sporo mitów. Postaramy się ustosunkować do najważniejszych z nich.

 Kukurydza otłuszcza?

Jedna z najpopularniejszych negatywnych opinii na temat ziarna kukurydzy mówi o jego negatywnym wpływie na jakość półtusz. Uzasadniana jest ona relatywnie wysoką zawartością tłuszczu (w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Wbudowane do adipocytów zwierząt miałyby one nadawać niepożądaną barwę i konsystencji słoninie. Jednocześnie spotkać się można z opiniami, iż wysoka wartość energetyczna kukurydzy sprzyja nadmiernemu otłuszczeniu zwierząt i pogorszeniu mięsności półtusz.

– Moim zdaniem opinie na temat negatywnego wpływu wysokich dawek kukurydzy na jakość półtusz są już mocno nieaktualne. Przeprowadzone przez nas badania wskazywały, że nawet przy 40-proc. udziale ziarna kukurydzy w składzie paszy nie obserwowano pogorszenia się jakości mięsa. Dopiero w przypadku podawania paszy w 60 proc. składającej się z kukurydzy u pojedynczych sztuk obserwowano występowania wady PSE. Rozsądne dawki tego surowca nie wpłyną negatywnie na jakość technologiczną produkowanego przez nas mięsa – mówi dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Kukurydza truje?

Odrębny aspekt stanowi natomiast obecność mikotoksyn w ziarnie kukurydzy. W odróżnieniu od poprzedniej opinii ta jest, niestety, twierdząca. Długi okres wegetacji i kiepskie pogody panujące w okresie zbioru tego zboża sprzyjają, niestety, porażeniu ziarna przez grzyby pleśniowe, które wydzielają do podłoża mikotoksyny.

– Może to powodować gorsze parametry wzrostu świń i pogorszenie ich stanu zdrowia. Mikotoksyny mogą jednak odkładać się również w tkankach zwierząt. O ile w mięśniach odkładają się niewielkie ilości tych toksyn, to w wątrobie, która również przeznaczona jest od konsumpcji przez ludzi, ich poziom może być wysoki – tłumaczy dr Schwarz.

Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego problemu? Stosując kukurydzę, przede wszystkim trzeba zadbać o dodatek preparatów wiążących tego rodzaju substancje. Szczególnie dobrze sprawdzają się tu produkty na bazie ścian komórkowych drożdży. Wiążą one szerokie spektrum toksyn, nie ograniczają natomiast dostępności makro- i mikroskładników, co może mieć miejsce choćby w przypadku sorbentów mineralnych.

Kukurydza dużo kosztuje?

Choć od dobrych kilku lat powierzchnia uprawy, a co za tym idzie – jej zbiory i dostępność na rynku stale wzrastają, niekiedy wciąż można spotkać opinie na temat wysokich kosztów zakupu surowca. Faktycznie, kilkanaście lat temu kukurydza była znacznie droższa od pozostałych zbóż paszowych. Jednak w ostatnich latach jej cena znacząco spadła. W obecnym sezonie suszone ziarno kukurydzy jest wyraźnie tańsze od pszenicy, jego cena jest zaś porównywalna z pszenżytem i jęczmieniem. Jeżeli dla kogoś wciąż kosztuje zbyt wiele, warto zdecydować się na zakiszenie ziarna w rękawie foliowym. Ta metoda konserwacji jest znacznie tańsza niż suszenie. Za zakiszenie tony kukurydzy zapłacimy średnio 65-70 zł, gdy wysuszenie takiej samej ilości surowca kosztować nas będzie nawet dwukrotnie więcej. Choć żniwa kukurydziane już za nami, w przyszłym sezonie z pewnością warto zatem rozważyć tą możliwość.

Artykuł ukazał się w listopadowym wydaniu miesięcznika "Farmer"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Miki2 2018-12-16 10:30:02
    Czekam na artykuł o badaniu mikotoksyn bo mam wrażenid że każdy skup bada je inaczej bo nawet w tej samej firmie tylko innym odziale są dużo inne wyniki. Więc albo nie ma szkoleń w tym zakresie albo panowie od skupów szukają szybkiego zysku
    • rolnik 2018-12-17 01:27:09
      Przecież te wszystkie badania to fikcja. Żeby w trzech miejscach ta sama próbka miała różne wyniki.
    • Jan Usz 2019-06-12 15:09:20
      Niestety kluczowe w analizie mikotoksyn jest pobieranie próbki - ten etap generuje najwięcej błędów, stąd rozrzut w wynikach. Żeby mieć ładne i równe wyniki trzeba by zrobić 'średnią' próbkę z całej dostawy, a to niestety niemożliwe (podpowiem, że nawet dwa ziarna kukurydzy z jednej kolby mogą znacznie różnić się poziomem mikotoksyn). Wyniki dwóch kolejnych analiz dla jednej próbki NIGDY nie bedą takie same!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.