PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gobarto uruchamia fermę zarodową dla ponad 6 tys. loch

Gobarto uruchamia fermę zarodową dla ponad 6 tys. loch fot. materiały prasowe

Już wkrótce rozpocznie się zasiedlanie hodowli zarodowej trzody chlewnej w Zalesiu. Warta prawie 100 mln zł inwestycja Grupy Gobarto ogrzewana będzie wyłączenie za pomocą zielonej energii



Położona niedaleko Namysłowa na północnej Opolszczyźnie hodowla zarodowa trzody chlewnej rozpocznie działalność w grudniu 2020 r. Zalesie zasiedli ponad sześć tysięcy loch i będzie to największy tego typu obiekt w Polsce, do tego ogrzewanym wyłącznie produkowanym przez siebie ciepłem.

– Inwestycja w tę nowoczesną hodowlę zarodową to kolejny krok w realizacji programu Gobarto 500. Jeśli chcemy wzmacniać naszą gospodarkę, profesjonalizować sektor rolno-spożywczy oraz wspierać polskich hodowców, musimy być świadomi roli jaką ogrywają tego rodzaju inwestycje w całym łańcuchu produkcji żywności. Nie zapominamy przy tym o środowisku i wdrażamy rozwiązania ograniczające emisję gazów cieplarnianych – mówi Andrzej Goździkowski, Prezes Zarządu Cedrob SA i Przewodniczący Rady Nadzorczej Gobarto SA.

Obiekty hodowlane zostały połączone z biogazownią. To do niej trafi gnojowica, z której następnie powstanie metan. Zasili on silniki kogeneracyjne wytwarzające energię elektryczną i cieplną. Biogazowania będzie generowała 2 megawaty mocy, dzięki czemu nie będzie konieczne korzystanie z dodatkowych źródeł ogrzewania.

– Inwestycja w Zalesiu jest ważnym ogniwem Grupy Gobarto. Pozwoli nam rozwijać własną hodowlę trzody chlewnej, a tym samym współpracę z rolnikami z programu Gobarto 500, do których trafią zwierzęta. Przyczyni się także do rozwoju polskiego rynku trzody chlewnej. W hodowli będziemy korzystać z nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które wyróżniają Zalesie na tle innych tego typu obiektów w Polsce – mówi Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto SA.

Realizując inwestycję, firma położyła ogromny nacisk na bioasekurację. Budynki inwentarskie połączone są specjalnym tunelem technologicznym. Wchodząc do budynku socjalnego, pracownicy mogą dotrzeć do każdego obiektu bez wychodzenia na zewnątrz, co zwiększa bezpieczeństwo zwierząt i eliminuje ryzyko transmisji groźnych dla trzody chorób, w tym ASF. Aby dostać się do strefy hodowli zwierząt (jak również się z niej wydostać) pracownicy będą musieli przejść przez strefę prysznicową. W obiekcie zainstalowano także nowoczesną myjnię dla pojazdów z funkcją ich wyparzania.

Wysokie wymogi sanitarne spełnia stacja uzdatniania wody o wydajności powyżej 36 m. sześć. na godzinę. Woda uzdatniana będzie w niej nie tylko przez filtry z wykorzystaniem złóż kwarcowych i katalitycznych, ale także dodatkowo naświetlana lampami ultrafioletowymi, co umożliwi usunięcie niepożądanych bakterii psychrofilnych (żyjących i rozwijających się w niskich temperaturach).

W Zalesiu wykorzystywane będą wyłącznie wodne instalacje grzewcze. Wszystkie obiekty inwentarskie zostały wyposażone w system wentylacji mechanicznej, opartej na sterowanych czujnikami temperatur wlotach powietrza i kominach wentylacyjnych z regulowanymi elektronicznie przepustnicami. Umożliwiają one płynną regulację przepływu powietrza przez komin.

Największą innowacją technologiczną jest indywidualny system żywienia loch – tzw. Easy Slider. Jego zastosowanie będzie możliwe dzięki wyposażeniu wszystkich loch w specjalne chipy. W budynkach późnej ciąży zainstalowano kojce (tzw. monobloki), do których pasza podawana jest automatycznymi podajnikami zarządzanymi przez sterowniki oraz komputer centralny. Identyczny system oparty na wzorcach kanadyjskich zastosowano w każdym z 1400 stanowisk porodowych. Dzięki niemu każda locha otrzyma odpowiednią ilość zbilansowanej paszy, dostosowaną do swoich indywidualnych potrzeb.

Powstanie obiektu to także duży krok w stronę uniezależnienia się od importu warchlaków. W samym tylko 2019 r. do Polski sprowadzono około 7 mln sztuk trzody chlewnej, głównie z Danii. Wydano na ten cel ponad 2,1 mld zł. Z danych Według UN Comtrade wynika, że nasz kraj jest drugim na świecie importerem żywych prosiąt. Wyprzedzają nas tylko Niemcy. W analizie z 2017 r. specjaliści z firmy doradczej EY obliczyli, za polska gospodarka mogłaby zyskać ok. 5 mld zł w perspektywie pięciu lat, gdyby import udało się zastąpić produkcją krajową.

Obiekt osiągnie pełną zdolność hodowlaną w czwartym kwartale 2021 r. Do rolników z programu Gobarto 500 będzie trafiać rocznie około 180 tys. warchlaków.

Hodowla w Zalesiu powstała na początku lat 70. XX wieku i funkcjonowała jako Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Ferma-Pol”. Pod koniec 2016 r. nowym właścicielem Zalesia została Grupa Gobarto, która poprzez spółkę Agro Duda kupiła od Skarbu Państwa 100 proc. udziałów w „Ferma-Polu” za ponad 22 mln zł. Grupa przeprowadziła gruntową modernizację Zalesia.  



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (29)

  • Krzysztof Kwik 2020-12-30 09:33:14
    Ciekawe czy eksperci EY policzyli ile Polska i Polacy stracą poprzez ukryte koszty takich hodowli. Wyludnione wsie. Zniszczone domy. Smród wijący się kilometrami. Gnojowica. Zagrożenie mikrobiologiczne. Sinice w Bałtyku. Zanik i tak krótkiego sezonu turystycznego. Tragedie tysięcy Polaków mieszkających poza miastami. Na wsi. Gdzie nigdy nie było wielkich hodowli. Lecz małe, tradycyjne, których tam jest miejsce. Europa się tylko cieszy, że głupia Polska bierze problem do siebie. Chętnie od nas kupią tanie mięso. I wezmą do siebie mądrych ludzi którzy nie chcą żyć w smrodzie. My zostaniemy. Krajem smrodem i gnojowica płynącym. Gratulacje, bracia Polacy.
  • Wojtek 2020-12-11 15:39:36
    Ale po co ta hodowla ? Ktoś mi wytłumaczy ? W 2020 roku takie rzeczy ? A jak będą mordowane te świnie ? Być może będą chodowsne żeby zjeść ich zwłoki ? .Od jedzenia zwierzęcych zwłok się odchodzi i nikt normalny mięsa już nie je przecież. Zdarzają się takie przypadki wśród osób starszych , ograniczonych i prymitywnych.
    • Nie Wojtek 2020-12-12 12:16:32
      Piszesz, jak osoba, która jest przeciwna rozwojowi Polski, jakby Ci ktoś za to płacił.
      • Grzegorz 2020-12-30 09:12:09
        Jakiemu rozwojowi Polski??? Raczej zacofaniu. Przemysłowa hodowla to coś co promuje się w zacofanych krajach. Setki miejscowości w Polsce skończą w smrodzie. Jeden hodowca, pięćset ludzi w smrodzie. Bo prawa które by to regulowało nie ma. I kolejne bankructwa małych rolników. Setek małych rolników. Coraz niższe ceny. Tragedia w każdym wymiarze. Poza Gobarto.
  • Sulpicjusz 2020-12-11 07:19:16
    Stać ich, płacą ludzią minimalną stawkę, zero premii,nie płacą pracownikom za pranie, nie płacą za godziny nocne i wiele wiele innych,
  • Stary zootechnik 2020-12-10 12:07:52
    A tak dla zasady- ferma produkująca warchlaki do tuczu jest fermą reprodukcyjną,a nie zarodową.Na fermie zarodowej produkuje się loszki reprodukcyjne.
  • Mito 2020-12-10 06:34:19
    Następny pseudo rolnik otwiera fabrykę toksycznego mięsa! A nasza władza na to pozwala. To nie rolnik tylko truciciel! Bo to co produkuje to śmieć a nie mięso. Nie dziwny sie że umieramy coraz szybciej. Jakdalejbedziemy jeść takie gówniane jedzenie to lepiej nie będzie.
    • Michu 2020-12-10 10:11:10
      Dokładnie tanie mięso psy jedzą ,
      • kk 2020-12-12 14:31:26
        a moje koty tknąc takiego nie chca...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.133.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.