PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Granica opłacalności dodawania serwatki dla świń

Granica opłacalności dodawania serwatki dla świń

W przypadku wszystkich komponentów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego w systemie żywienia na mokro, tym bardziej w przypadku serwatki musimy zaplanować jaka będzie cena, dostępność i regularność dostaw surowców do naszego gospodarstwa.



W systemie żywienia na mokro możemy włączać wszelkie produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego. Są to między innymi: chleb, ciastka, młóto browarniane, różne gotowe płynne zupy, serwatka, frytki, pulpa ziemniaczana. Wszystko zależy od tego, do jakich produktów hodowcy mają dobry dostęp na swoim terenie.

- Już na początku naszej współpracy przygotowujemy takie całoroczne rozliczenie razem z klientem. Prognozujemy jak będą wyglądały przeciętne potrzeby gospodarstwa w celu wyżywienia zaplanowanej produkcji tuczników. Znamy też dzienne i tygodniowe zapotrzebowanie na surowiec (serwatkę). Jest to bardzo ważne ponieważ możemy wówczas zaplanować nie tylko precyzyjnie żywienie ale też częstotliwość dostaw produktu - tłumaczy Maciej Bendlewski, specjalista ds. trzody chlewnej w firmie De Heus.

Wtedy produkt będzie właściwie przechowywany i w odpowiednim czasie skarmiany, co pozwala wykluczyć ewentualność psucia się zbyt długo przechowywanego surowca.

- Jeżeli produkcja zwierzęca jest za mała, a serwatka nie może być w pełni skarmiona, jakaś jej część pozostaje i zaczyna się psuć, to wówczas warto zrezygnować z tego komponentu lub zamawiać go w mniejszych partiach - co może powodować podrożenie kosztów - o dodatkowy transport - tłumaczy Maciej Bendlewski.

Jak wyjaśnia specjalista, plan żywienia przygotowywany przez naszą firmę w danym gospodarstwie ocenia również maksymalną cenę zakupu produktów ubocznych, która pozwala prowadzić opłacalne żywienie na mokro. - Aktualnie dla serwatki graniczny poziom ceny z uwzględnieniem kosztów transportu wynosi 50 zł/m3. Powyżej tej ceny włączanie serwatki do mieszanki w żywieniu na mokro przestaje być opłacalne.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.55.253
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.