PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Hiszpania: Pomoc dla producentów świń dotkniętych kryzysem

Hiszpania: Pomoc dla producentów świń dotkniętych kryzysem Słynne hiszpańskie szynki produkowane są z mięsa świń Ibérico; Fot.pixabay.com

Hiszpański rząd wspomaga zaniepokojnych producentów świń Ibérico kwotą 10 milionów euro. Rada ministrów przyjęła odpowiedni dekret królewski.



Celem jest przywrócenie równowagi na rynku mięsa Ibérico - wyjaśniło hiszpańskie ministerstwo rolnictwa. W trakcie pandemii koronawirusa doszło do nadwyżki podaży, ponieważ sprzedaż szczególnie wysokiej jakości mięsa ucierpiała na skutek zamknięcia restauracji.

Ministerstwo poinformowało, że wypłaty pomocy mają na celu zmniejszenie pogłowia świń Ibérico w gospodarstwach, a tym samym powinny przyczynić się do zmniejszenia podaży mięsa iberyjskiego. W tym celu zapłacono 40 euro za sztukę za ubój zwierzęcia, które było zbyt lekkie lub zbyt młode, aby można było oznakować je jako świnie Ibérico. Jest to możliwe w przypadku zwierzęcia w wieku od pięciu do dziewięciu miesięcy i ważącego od 70 kg do 95 kg.

Ministerstwo stwierdziło, że mięso zwierząt musiało być sprzedawane na rynkach, na których normalna jakości Ibérico nie ma zastosowania. Okres finansowania ma potrwać do połowy października. W jednym gospodarstwie poddaje się ubojowi maksymalnie 500 zwierząt. Pomoc jest wypłacana przez regiony autonomiczne.

Według informacji hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa świnie Ibérico są zwykle ubijane w wieku 15 miesięcy i ważą 128 kg. Departament podał całkowite pogłowie świń Ibérico w Hiszpanii w końcu 2019 r. - 760 905 zwierząt, które były utrzymywane w 4831 gospodarstwach. Produkcja ta koncentruje się na południowo-wschodniej Hiszpanii.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Kkk 2020-07-30 06:53:52
    Kto raz jadł szynkę jamon iberico nie wróci już do innych wyrobów. Hiszpańscy producenci zasługują na dotacje.
    • Pl. 2020-07-30 08:01:16
      Kto jadł własny chleb z smalcem i cebulą nigdy nie zapomni tego smaku .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.