PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Hodowcy świń - nie tylko pod presją rynku, ale i niemerytorycznych argumentów

Hodowcy świń - nie tylko pod presją rynku, ale i niemerytorycznych argumentów
Ograniczanie produkcji jest obserwowane też w stadach hodowlanych, w których produkcja jest stabilniejsza. fot. PTWP

Przybywa trudności, z którymi muszą mierzyć się hodowcy świń i nie chodzi tu wyłącznie o aspekt ekonomiczny prowadzonej działalności. - Na produkcję świń wpływa wiele czynników - takie, które zawsze wpływały w mniejszym bądź większym stopniu, ale też i zupełnie nowe, które wcześniej nie odgrywały większej roli, a teraz trzeba się z nimi mierzyć, wyjaśniać, reagować, nawet jeśli nie znajdują one merytorycznego uzasadnienia – ocenia dr Anna Hammermeister dyrektor POLSUS.



  • Wyniki sondy "Farmera" wskazują na niechęć hodowców do poważnych inwestycji w chów świń. 
  • Anna Hammermeister, dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” zwraca uwagę, że hodowcy świń muszą nie tylko przeciwstawiać się wahaniom rynku, ale i zmianom prawnym i poglądowym. 

W kwietniowej sondzie „Farmera” kierowaliśmy pytanie do hodowców świń, mianowicie czy byliby gotowi rozszerzyć swoją produkcję o stado podstawowe. Tak, by w większym stopniu przeciwstawiać się nagłym wahaniom koniunktury na rynku cen żywca, ale i po prostu rozwijania swojej produkcji.

Niechęć do inwestycji w produkcję świń

Zaledwie co piąty z respondentów wskazał, że zamierza inwestować w „domknięcie” cyklu produkcyjnego, z czego 14 proc. oddających głos w naszej sondzie (88 osób)  stwierdziło że już rozwinęło profil produkcji, zaś 7 proc. (43 osoby) zamierza zrobić to w niedalekiej przyszłości.

Niestety blisko 80 proc. (ponad 500 uczestników naszej sondy) na zadane pytanie odpowiedziało negatywnie. Trudno się temu dziwić, bo ostatnie lata produkcji świń to pasmo ciągłych zwrotów w sytuacji związanej z ASF, a przez to i z cenami, a w ostatnim roku dodatkowo z pandemią COVID-19 i ograniczenie współpracy z branżą HoReCa.

Nie tylko ASF czy COVID-19

Anna Hammermeister, dyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” zwraca uwagę jeszcze na inne aspekty, jak np. nadawania praw organizacjom ekologicznym do wchodzenia na teren gospodarstwa. - Ograniczanie produkcji obserwujemy też w stadach hodowlanych, w których produkcja jest w cyklu zamkniętym a tym samym stabilniejsza. Jednak niepewne i nieprzewidywane warunki działalności zmuszają hodowców do podejmowania decyzji o ograniczaniu czy wręcz rezygnacji z hodowli. Na produkcję świń wpływa wiele czynników - takie, które zawsze wpływały w mniejszym bądź większym stopniu, ale też  i zupełnie nowe, które wcześniej nie odgrywały większej roli, a teraz trzeba się z nimi mierzyć, wyjaśniać, reagować, nawet jeśli nie znajdują one merytorycznego uzasadnienia - np. w przypadku  nadawania praw organizacjom ekologicznym do wchodzenia na teren gospodarstwa, odbierania zwierząt jeśli w ocenie przedstawicieli tych organizacji będą one w złych warunkach, blokowania inwestycji czy ostatnio dyskusje dotyczące propozycji zakazu reklamy mięsa. Takie działania nie zachęcają do utrzymywania produkcji – wyjaśnia dyrektor biura POLSUS.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Rolnik 2021-05-12 12:49:46
    Oto chodzi jak zawsze żeby Polak byl tania siła robocza zachodni koncernow
  • Gość 2021-05-12 08:54:35
    Można by to skomentować tak . że wszystko wiemy od lat a dalej jest jak jest i na moje oko będzie tak dalej . aż zostanie tucz kontraktowy i fermy molochy koncernów mięsnych .a reszta import z zachodu .i taka będzie hodowla trzody w Polsce i tyle

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.170.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.