Wynika to z niedawnego badania magazynu „Nieuwe Oogst”  przeprowadzonego wśród 450 menedżerów ferm trzody chlewnej.

Z badanych hodowców świń 40 proc. uczestniczy w rządowym planie „Działania na rzecz ograniczenia emisji amoniaku”. Podlegają mniej rygorystycznym przepisom dotyczącym ochrony środowiska. Będą jednak musieli zaniechać produkcji do 1 stycznia 2020 r.

Jedna piąta badanych hodowców świń uczestniczy w programie „Ciepłe uzdrowienie”. Celem tego planu rządowego jest złagodzenie obciążenia środowiska na obszarach intensywnej produkcji i lepsza ochrona ludności przed zapachami pochodzącymi z chlewni.

Jedna dziesiąta badanych hodowców świń planuje sprzedać swoje firmy. Około 15 procent wyjaśnia swoje odejście od produkcji argumentem braku następcy. 72 procent respondentów stwierdziło, że jednak wierzy w przyszłość hodowli trzody chlewnej w Holandii.

Ponad połowa rolników nadal chce jednak utrzymywać świnie w 2025 roku. 95 proc. z nich planuje zainwestować w swoją działalność. Ponad jedna trzecia przyszłych inwestycji ma kosztować ponad 250 tys. euro.