- Rząd Indii po raz pierwszy zezwoli na import amerykańskiej wieprzowiny i produktów wieprzowych - powiedział amerykański minister rolnictwa. To oznacza likwidację wieloletnich barierę w handlu produktami rolnymi z USA.
Otwarcie rynku jest wynikiem Forum Polityki Handlowej USA-Indie, które odbyło się w New Delhi w listopadzie 2021 roku. Według ministra otwarcie rynki oznacza kulminację prawie dwóch dekad pracy nad uzyskaniem dostępu do amerykańskiej wieprzowiny w Indiach – i sygnalizuje pozytywny ruch w stosunkach handlowych między USA a Indiami.
Szukasz artykułów potrzebnych w produkcji zwierzęcej? Sprawdź oferty na portalu Giełda Rolna!
Amerykańskie ministerstwo rolnictwa ściśle współpracuje z rządem indyjskim, aby amerykańscy eksporterzy wieprzowiny mogli jak najszybciej dostarczać konsumentom wysokiej jakości produkty. Narodowe Stowarzyszenie Hodowców Świń (NPPC) z zadowoleniem powitało otwarcie rynku jednego z najludniejszych krajów świata i podziękowało rządowi USA za jego pracę. Indie mają populację wynoszącą 1,26 miliarda ludzi, więc jest to ogromna szansa na rozwój eksportu tych produktów.
Wieprzowina nie jest jednak podstawowym pożywieniem w Indiach, ale ma raczej znaczenie niszowe. Hindusi jedzą głównie potrawy wegetariańskie, a muzułmanie całkowicie wykluczają konsumpcję wieprzowiny. Indyjska produkcja krajowa ogranicza się do północno-wschodniej części kraju.
Według badania „Rynek mięsa w Indiach”, opublikowanego przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA), dotychczasowy niski import wieprzowiny był przeznaczony przede wszystkim na potrzeby hoteli i restauracji oraz niektórych supermarketów w dużych miastach.
Komentarze