PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Innowacyjne dodatki w paszy, to bardziej efektywna produkcja mięsa

Innowacyjne dodatki w paszy, to bardziej efektywna produkcja mięsa Naukowcy ustalili, że pochodna stewii poprawia przyrost dzienny świń. Fot. farmer.pl

Innowacyjne dodatki paszowe mogą – zdaniem unijnych naukowców – pomóc w zwiększeniu efektywności hodowli świń i brojlerów, a także w obniżeniu emisji szkodliwych gazów.



Substancje bioaktywne, takie jak olejki eteryczne i przyprawy, mogą działać pozytywnie na pracę jelit. Łącząc te substancje bioaktywne z enzymami, partnerzy dofinansowanego ze środków UE projektu ECO FCE opracowali paszę, która ma dobroczynny wpływ na trzodę chlewną i drób oraz zapewnia hodowcom oszczędności. Może mieć istotny wpływ na budżety hodowli, ponieważ koszty żywienia zwierząt mogą sięgać w gospodarstwach  nawet do 70 proc. ogólnych kosztów produkcji.

Jak informuje CORDIS (Wspólnotowy Serwis Informacyjny Badań i Rozwoju) - naukowcy z projektu ECO FCE, działającego na rzecz poprawy ekonomiki produkcji jak i równoczesnej ochrony środowiska ustalili, że poprawę efektywności wykorzystania paszy (FCE) przez zwierzęta hodowlane można osiągnąć u świń poprzez dodanie enzymów ukierunkowanych konkretnie na galaktozydy w materiałach paszowych. Zespół odkrył także, iż fosfor wspomaga mineralizację kości. Wyniki zostały zaprezentowane na warsztatach branżowych w czasie dorocznej konferencji EAAP (Europejskiej Federacji Zootechnicznej), która odbyła się w sierpniu 2015 r. w Warszawie.

Ponadto w toku prac nad projektem wykazano, że fitogeniczne dodatki paszowe – nieantybiotykowe stymulatory wzrostu, pochodne ziół i przypraw – mogą poprawiać strawność składników odżywczych, skracając jednocześnie czas powstawania gazów szkodliwych i cieplarnianych, takich jak amoniak i metan. To może mieć znaczące i długofalowe implikacje dla wsparcia rolnictwa w zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na bardziej przyjazną środowisku produkcję mięsną. Ponieważ intensywna produkcja nadal odgrywać będzie kluczową rolę w żywieniu rosnącej populacji na świecie, tym bardziej należy odprowadzić do jej zrównoważenia.

Zespół projektu ECO FCE jest przekonany, że dalszego potencjału można upatrywać w łączeniu enzymów paszowych z aktywnymi składnikami roślinnymi, ponieważ różne połączenia mogą mieć odmienne efekty synergistyczne. Planowanych jest zatem wiele dalszych studiów nad paszami dla świń i brojlerów z wykorzystaniem różnych mieszanek. Szczególny nacisk zostanie położony na ewaluację skutków dodawania enzymów i substancji bioaktywnych do pasz niższej jakości.

W ramach projektu ustalony został także genotyp ponad 1 000 zwierząt z każdego z dwóch gatunków, co ma pomóc skorelować wyniki i poprawić selekcję zwierząt hodowlanych o wyższej efektywności wykorzystania paszy. Wstępne wyniki tego przedsięwzięcia wskazują na istnienie wielu markerów genetycznych, które mogą być przydatne.

Ponadto partnerzy projektu przeprowadzili szeroko zakrojony przegląd literatury z zamiarem stworzenia elektronicznej bazy danych ECO-FCE z informacjami na temat czynników żywieniowych, genetycznych i jelitowych, które mają wpływ na FCE u świń i brojlerów. W ramach przeglądu literatury przeprowadzone zostało „skanowanie horyzontu”, które przyniosło pewne interesujące wyniki.

Naukowcy ustalili na przykład, że pochodna stewii poprawia przyrost dzienny, dawkę pokarmową i efektywność wykorzystania paszy w przypadku świń. Wraz ze wzrostem dawki wzrastała także wydajność. Co więcej brojlery, którym podawano paszę z Capsicum frutescens (chilli) odznaczały się większą wydajnością, a ich ostateczna waga była znacznie wyższa. Sprawozdanie ze skanowania horyzontu zostanie udostępnione w witrynie ECO FCE.

Zakończenie projektu, którego realizacja rozpoczęła się w 2013 r., zaplanowano na rok 2017. Ostateczne wyniki wniosą dalszy wkład w pogłębianie wiedzy branżowej o tym, jak optymalizować strategie żywienia świń i brojlerów przy minimalizowaniu śladu ekologicznego rolnictwa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Farmerek 2015-11-02 17:07:55
    Co racja to racja. Jeśli chodzi o innowacyjne dodatki do pasz to u siebie wdrożyłem kwasy huminowe, miałem problem z zapachem. Po podawaniu problem się unormował sąsiedzi też powiedzieli że mniej czuć uciążliwy zapach. Dodatkowo zauważyłem że lepiej pasza jest wykorzystana. Podając humac jestem zadowolony.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.121.230
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.