PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak wygląda produkcja trzody w czerwonej strefie?

Jak wygląda produkcja trzody w czerwonej strefie?
Jak wygląda produkcja trzody w czerwonej strefie, fot. Shutterstock

Utrzymanie produkcji świń w dobie ASF będzie wiodącym tematem panelu dla producentów trzody chlewnej, który odbędzie się w ramach konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie".



Nie jest tajemnicą to, że branża trzody chlewnej znajduje się obecnie w zapaści niespotykanej od wielu lat. Nadpodaż wieprzowiny na unijnym rynku, trudności z eksportem i rosnące ceny środków produkcji spędzają sen z powiek każdego producenta trzody. Jednak w szczególnie dramatycznej sytuacji znajdują się rolnicy ze stref ASF, których problemem jest nie tyle już sprzedaż wieprzowiny czy warchlaków po zaniżonych cenach, ale wręcz problemy z samym zbytem wyhodowanych zwierząt. Dochodzi wręcz do kuriozalnych sytuacji, w których to stadom grozi likwidacja ze względów dobrostanowych. 

O tym jak w praktyce wygląda funkcjonowanie w strefach mówić będą uczestnicy panelu dla trzody chlewnej zorganizowanego w ramach konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie". Weźmie w nim udział Janusz Terka - producent trzody z powiatu piotrkowskiego, a jednocześnie przewodniczący lokalnego oddziału "Solidarności" Rolników Indywidualnych. Opowie on między innymi o największych problemach związanych z funkcjonowaniem w czerwonej strefie. Do tematu z pewnością nawiąże również dr Marian Kamyczek, dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach, który to zakład również włączony został do strefy czerwonej. 

Na tym jednak nie kończą się zagadnienia które poruszyć zamierzamy podczas sesji dla producentów trzody. Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP-PTCh "POLPIG", oraz dr Anna Hammermeister, dyrektor PZHiPTCh "POLSUS" opowiedzą o kondycji polskiej branży w dobie ASF, zaś Katarzyna Wawrzak - naczelnik wydziału zwalczania chorób zakaźnych zwierząt  Głównego Inspektoratu Weterynarii będzie mówić na temat bieżących i planowanych działań Inspekcji Weterynaryjnej w związku z ASF. 

Spotkanie będzie dla Państwa również okazją do zadania pytań ekspertom, oraz do podzielenia się z nami problemami trapiącymi Państwa gospodarstwa. 

Już dziś zgłoś swój udział w wydarzeniu! 

Zapoznaj się także z agendą konferencji! 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • Miastowy rolnik 2021-10-29 19:18:14
    Jak wygląda produkcja trzody chlewnej tak samo jak zarządzanie Ministerstwa Rolnictwa najpierw był: 1 śpioch. 2 gadła. 3 VIP. 4 minister ze śmietnika wciągnięty
  • Moskwa 2021-10-29 00:24:58
    W polsce handlowcom brak wyobrażni. Patrzą na markety i widzą, że klienci w nich kupują a sami nie stawiają ich. Wiedzą, że mięsa są przywożone z odległych krajów a swoje chowają w ciasnych stylowo przedwojennych sklepikach porozrzucanych w miejskich starówkach. Mówią o silnej armii a granic bronią kijami, drutem i przepychankami bo strach przed opozycją jest wielki.
  • Nic dodać nic ująć 2021-10-28 22:29:49
    W czerwonej strefie produkuję się świnie po kiju
  • Bandyta 2021-10-28 20:35:26
    Zakłady płaciły za tuczniki 5.5 zł za kg to szynka też była po 9.99 zł za kg teraz biorą po 2 zł i promocja wielka. W tedy zarabiali teraz jeszcze więcej tylko rolników kiwią
  • Mateusz Rumian 2021-10-28 18:53:30
    Ceny w czerwonej? Stada są systematycznie likwidowane bo za 2 zł nikt nie będzie produkował. Tragedia Panowie, cały kraj powinien być w czerwonej.
    • Maniek 2021-10-28 19:50:49
      Raczej powinny być zniesione wszystkie strefy bo ten podział nie skutkuje. Wykańcza tylko hodowców w kolorowych strefach.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.120.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.