PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak zmieniało się pogłowie świń w ciągu ostatnich 10 lat?

Jak zmieniało się pogłowie świń w ciągu ostatnich 10 lat?
Ostatnie 10 lat przyniosło bardzo duży spadek pogłowia trzody chlewnej, Fot. Shutterstock.com

Niedawno publikowaliśmy na naszym portalu raport na temat zmian ceny tuczników w minionym dziesięcioleciu. Warto pokusić się także o analizę zmian pogłowia trzody chlewnej w tym okresie



Szczyt produkcji trzody chlewnej obserwowaliśmy w naszym kraju w pierwszej połowie lat 90-tych minionego stulecia. Wówczas to populacja świń w naszym kraju wyraźnie przekraczała granicę 20 milionów sztuk. Od tej pory trzody chlewnej w naszym kraju systematycznie ubywa. Do pewnego momentu spadek ten był niewielki – jeszcze w 2006 roku pogłowie świń w Polsce wynosiło blisko 19 milionów. Później obserwowaliśmy jednak gwałtowny spadek liczby utrzymywanych w Polsce świń. Przyjrzyjmy się zatem jak przedstawiają się dane Głównego Urzędu Statystycznego dotyczące całkowitego pogłowia trzody chlewnej, oraz loch w latach 2009 – 2019. 

Jak wynika z powyższego wykresu, w ciągu minionego dziesięciolecia pogłowie trzody swoje minimum osiągnęło pod koniec 2015 roku, kiedy to w kraju utrzymywano nieco ponad 10,5 miliona świń. Oznacza to, że w porównaniu ze stanem sprzed niespełna 10 lat (koniec 2006 roku), nasz kraj stracił aż 45 proc. pogłowia trzody. Później produkcja trzody chlewnej w naszym kraju nieco się odbudowała, ani razu nie przekroczyła jednak granicy 12 milionów świń.

Jeszcze gorzej sprawa przedstawia się w przypadku pogłowia macior. O ile jeszcze w 2010 roku wynosiło ono ponad 1,3 miliona, to pod koniec 2018 roku osiągnęło swoje historyczne minimum. Wówczas to w kraju utrzymywano nieco ponad 740 tys. macior. Pod koniec ubiegłego roku wzrosło minimalnie do poziomu około 755 tys. loch. W porównaniu ze wspomnianym rokiem 2006 pogłowie populacja macior skurczyła się w naszym kraju o ponad milion (!) sztuk.

Do pewnego stopnia opisane wyżej zjawiska są naturalne: wraz ze wzrostem produktywności zwierząt – szybkości tuczu, oraz plenności loch logiczną konsekwencją jest spadek populacji świń. Niestety jest on znacznie głębszy, niż wynikałoby to z wspomnianego wyżej czynnika. Cykliczne wahania opłacalności produkcji, sprawiły, że stopniowo coraz więcej gospodarstw zrezygnowało z chowu trzody. Co ciekawe, afrykański pomór świń obecny w naszym kraju od 2014 roku nie spowodował drastycznego spadku populacji zwierząt. Od tego czasu systematycznie spada wprawdzie liczba gospodarstw utrzymujących świnie, jednak w od tego czasu pogłowie świń oscyluje w granicach 10,5 – 11,7 milionów sztuk. Oznacza to, że stopniowo rośnie koncentracja produkcji trzody.

Niestety obecna produkcja trzody chlewnej w naszym kraju zaspokaja zaledwie nieco ponad 80 proc. zapotrzebowania krajowego rynku na wieprzowinę. W ciągu minionych kilkunastu lat nasz rynek w dużej mierze uzależnił się zatem od importu tego gatunku mięsa. Prawdziwym nieszczęściem branży jest jednak rosnący import warchlaków. O ile jeszcze przed dziesięcioma latami zwierzęta tuczone w naszym kraju w zdecydowanej większości pochodziły z naszego kraju, to w kolejnych latach import warchlaków osiągnął poziom 6 – 7 milionów sztuk. Przyczyną tego stanu rzeczy jest przede wszystkim spadające pogłowie macior: o ile jeszcze w 2010 roku stanowiły one 9,5 proc. pogłowia świń, to pod koniec zeszłego roku wartość ta spadła do poziomu 6,2 proc. Poniekąd wynika to ze wspomnianego wzrostu plenności macior, jednak w głównej mierze jest to efekt tego, że duża rzesza producentów zrezygnowała z chowu loch na rzecz nieco prostszego tuczu. Niestety dziś osoby które zdecydowały się na taki kierunek produkcji znajdują się w kiepskiej sytuacji ekonomicznej – o ile bowiem rolnicy produkujący tuczniki w cyklu zamkniętym czy producenci warchlaków cieszą się wysokimi cenami skupu, to lwią część zysku z tuczu pochłania koszt zakupu warchlaków.

Pogodzić musimy się z tym, że nasz kraj nie będzie w realnej przyszłości ponownie utrzymywał 20 milionów świń. Celem minimum powinno być jednak dążenie do tego, by nasze gospodarstwa i fermy produkowały takie ilości wieprzowiny, które pozwolą na zaspokojenie krajowego zapotrzebowania na ten gatunek mięsa. Patrząc jednak na cykliczne wahania cen, problemy prawno – administracyjne przy budowie lub rozbudowie obiektów, czy na to jak radzimy sobie z afrykańskim pomorem świń - a nie radzimy sobie kompletnie, trudno być optymistą.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.