PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jaka alternatywa dla kastracji?

Jaka alternatywa dla kastracji? Fot. Shutterstock

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 04-08-2019 06:58

Tagi:

Kastracja knurków jest zabiegiem napotykającym szczególny opór konsumentów wieprzowiny. Z tego względu warto już dziś zastanowić się nad alternatywną metodą usuwania "zapachu knura".



Według obecnie obowiązującego prawa chirurgiczna kastracja knurków bez użycia znieczulenia dopuszczalna jest do momentu ukończenia przez zwierzęta siódmego dnia życia. W ciągu najbliższych lat możemy jednak utracić tę możliwość. Zabieg kastracji jest negatywnie oceniany przez część konsumentów żywności pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim zaś przez środowiska obrońców praw zwierząt. Zarzucają oni producentom trzody chlewnej, że poprzez wykonywanie zabiegów chirurgicznych bez znieczulenia narażają oni zwierzęta na potężne cierpienie, naruszając tym samym zasady dobrostanu.

Presja ze strony społeczeństwa sprawiła, że już od początku tego roku zakaz chirurgicznej kastracji miał obowiązywać za naszą zachodnią granicą. Ostatecznie, ze względu na słaby dostęp do innych technologii zapobiegających występowaniu w mięsie "zapachu knura", wejście w życie wspomnianego przepisu odroczono o dwa lata. Również inne kraje zmierzają we wspomnianym kierunku: już dziś kastracja bez znieczulenia zabroniona jest m.in. w Szwecji i Norwegii, a kilka innych państw zamierza wyeliminować możliwość stosowania tej metody w najbliższych latach. Prawdopodobnie trendy te dotrą także wkrótce do naszego kraju i prędzej czy później stracimy możliwość chirurgicznej kastracji knurków bez użycia znieczulenia.

Pomijając aspekty związane z dobrostanem, kastracja sama w sobie nie jest zabiegiem idealnym. Stwarza bowiem ryzyko wystąpienia zakażeń pooperacyjnych, co skutkować może między innymi zahamowaniem wzrostu czy powstawaniem ropni, w skrajnych zaś przypadkach doprowadzić może do upadków zwierząt. Warto zatem przyjrzeć się możliwym alternatywom, które pozwolą wyeliminować problem "zapachu knura" bez konieczności zastosowania bolesnej k astracji prosiąt.

IMMUNOKASTRACJA

Metoda ta wydaje się najpoważniejszą alternatywą dla kastracji chirurgicznej. Na świecie stosowana jest już od ponad 20 lat, od kilkunastu lat dostępna jest również w naszym kraju. Zasada działania kastracji immunologicznej polega na podaniu zwierzęciu specjalnego preparatu, który powoduje zahamowanie rozwoju narzą

dów płciowych knura. Preparat wymaga dwukrotnego podania: pierwszą dawkę stosujemy nie wcześniej niż w ósmym tygodniu życia zwierząt. Drugą dawkę podać należy około cztery tygodnie później.

Immunokastracja jest zabiegiem bardzo skutecznym - po dwukrotnym podaniu preparatu jego działanie utrzymuje się do końca tuczu. Metoda ta ma również inne zalety: zwiększa tempo wzrostu zwierząt i ilość pobieranej paszy. Przede wszystkim zaś pozwala wyeliminować typowe powikłania występujące po kastracji chirurgicznej.

Nie jest to jednak metoda pozbawiona wad. Największą z nich jest wzrost kosztów produkcji. Dwie dawki wspomnianego preparatu to obecnie wydatek przekraczający 20 zł - to 2-3 razy więcej, niż kosztuje wykonanie kastracji chirurgicznej. Przy zmiennej, często niskiej opłacalności produkcji trzody chlewnej, większe nakłady poniesione na kastrację immunologiczną mogą być wyraźnie dostrzegalne w wyniku finansowym naszej produkcji.

TUCZ KNURÓW

W niektórych krajach coraz częściej odchodzi się od jakiejkolwiek formy kastracji na rzecz tuczu knurów. Ma to miejsce między innymi w Wielkiej Brytanii, Irlandii czy Hiszpanii. Metoda ta nie jest jednak z pewnością idealna: mięso takich zwierząt może mieć specyficzny, nieprzyjemny zapach, jednocześnie u takich samców zwiększa się nasilenie występowania zachowań agresywnych. Z drugiej strony, niekastrowane knury charakteryzują się wyraźnie wyższym tempem wzrostu.

Potencjalnie tucz knurów mógłby być jednym ze sposobów na ograniczenie konieczności wykonywania kastracji, niemniej zalecane jest, by ubijać je w niższej masie, niż ma to miejsce obecnie. Mięso samców ubijanych przy wadze 75-90 kg często nie ma bowiem nieprzyjemnego "zapachu knura".

KASTRACJA W ZNIECZULENIU I KASTRACJA CHEMICZNA

Jedną z metod redukcji problemu "zapachu knura" może być wykonanie tradycyjnej kastracji prosiąt przy zastosowaniu znieczulenia miejscowego lub ogólnego. Pierwsza z wspomnianych metod już dziś jest powszechnie wykorzystywana m.in. w Danii. Wydaje się jednak, że wady tej metody przeważają nad zaletami. Konieczność zastosowania znieczulenia zwiększa koszty i nakłady pracy poniesione na produkcję. Jednocześnie trudno mówić, by zabieg ten nie przysparzał zwierzętom cierpienia. O ile zwierzęta nie odczuwają bólu podczas samej kastracji, to ból pooperacyjny może być bardzo intensywny. Jeżeli zatem zmiany w technologii produkcji faktycznie zmierzać mają do poprawy dobrostanu zwierząt, kastracja w znieczuleniu nie wydaje się rozwiązaniem idealnym.

Podobnie sprawa wygląda w przypadku kastracji chemicznej. Polega ona na podaniu do jąder (za pośrednictwem iniekcji) substancji powodujących obumieranie ich tkanek. Trudno jednak powiedzieć, by zabieg ten był bezbolesny i nie powodował naruszenia dobrostanu zwierząt.

SEKSOWANIE NASIENIA

Ciekawą metodą pozwalającą na wyeliminowanie chirurgicznej kastracji jest wykorzystanie nasienia seksowanego (sortowanego), analogicznie jak ma to miejsce w przypadku nasienia bydła mlecznego. Pozwoliłoby to na znaczne ograniczenie liczby rodzących się samców, co niejako automatycznie wyklucza konieczność kastracji. Badania w tym zakresie prowadzone są od lat. Udało się dopracować technologię rozdziału nasienia, a i sama dokładność tej metody wydaje się zadowalająca. Problemem jest jednak kiepska skuteczność krycia uzyskiwana przy zastosowaniu takiego nasienia. W przeprowadzonych do tej pory badaniach była ona o blisko połowę niższa niż przy zastosowaniu tradycyjnego nasienia. Niemniej potencjalnie jest to metoda perspektywiczna i niewątpliwie potrzebne są dalsze prace, które pozwoliłyby na jej praktyczne zastosowanie.

Choć wachlarz możliwości zastąpienia tradycyjnej kastracji wydaje się dość szeroki, jak widzimy każda z wymienionych metod ma, niestety, słabe strony. Dlatego dziś konieczne jest doskonalenie znanych już sposobów redukcji "zapachu knura", jak również poszukiwanie nowych. Prędzej czy później również Polska stanie przed faktem wycofania możliwości kastracji chirurgicznej bez znieczulenia. Do tego czasu musimy być zatem gotowi na jej skuteczne zastąpienie.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • M4t3usz 2019-08-04 21:01:27
    Jestem hodowcą który wykastrował trochę prosiaków i zapewniam, że kastracja w 3 dniu życia prosięcia jest najmniej dla niego bolesna, najmniej stresująca jak i dla samego kastrującego i z najmniejszym negatywnym wpływem dla przyrody. Prosiak w 3 dniu przy zabiegu bardziej przeżywa jego złapanie niż sam zabieg, czy złapałoby się go do zabiegu czy potrzymać stresuje się tak samo. Za to złapać prosię w wadze ponad 20 kg i ponad 60 kg to już ogromny kłopot nie tylko dla hodowcy ale i dla zwierzęcia jak i reszty stada. Trzeba znać temat i to zobaczyć żeby zrozumieć. A ludziom którzy poprostu tego nie widzieli próbuje się wciskać takie kity z ochroną zwierząt. Firmy farmaceutyczne tylko zacierają ręce by kolejne kraje zakazywały kastracji chirurgicznej, a tak jak pisałem wyżej - bez sensu.
    • wlazik 2019-08-05 09:13:46
      Popieram !!! tylko kastracja chirurgiczna. Reszta sposobów i ich uzasadnienia to skok na kasę nie mające nic wspólnego z dobrostanem.
  • Fox 2019-08-04 17:34:22
    Jak to ładnie ujęli, "preparaty" hamujące rozwój nasienia A nie łaska napisać zastrzyki hormonalne. I ludzie mają jeść to mięso?. Kto da gwarancję że po dwukrotnym podaniu preparat nie płynie nie płodność czy zdrowie ludzi
    • Artur 2019-08-10 13:39:58
      Proszę nie wypowiadać się w kwestiach, o których nie ma pan pojęcia. Proszę raczej porozmawiać z lekarzem weterynarii.
  • Młody rolnik 2019-08-04 15:45:08
    Dobra guma to podstawa, nieprawdaż panny?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.189.171
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.