PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakie bariery stoją przed białkiem owadzim?

Jakie bariery stoją przed białkiem owadzim? Mimo wielu zalet, paszowe wykorzystanie białka owadziego ma również ograniczenia, Fot. Shutterstock.com

Potencjał białka owadziego w żywieniu zwierząt wydaje się bardzo duży. Niestety ten rodzaj pasz ma również swoje ograniczenia.



O ile w teorii wykorzystanie białka owadów wydaje się mieć niemal same zalety, takie jak wysoka zawartość i jakość białka, niskie wymagania pokarmowe, a do tego wspomniany aspekt proekologiczny, nie da się jednak ukryć, iż ten sektor produkcji napotyka również spore bariery. Główną z nich jest aktualnie brak zaplecza technologicznego dla produkcji owadów. Właściciele ferm trzody czy przemysł paszowy zainteresują się wykorzystaniem owadów na cele paszowe w momencie, gdy rynek będzie im w stanie dostarczać regularnie duże i wyrównane pod względem jakościowym partie paszy.

– Chów owadów z przeznaczeniem na paszę nie jest niczym nowym. Od dawna funkcjonują mniejsze firmy produkujące owady na potrzeby rynku zoologicznego. To źródło z pewnością nie zaspokoi potrzeb sektora produkcji trzody chlewnej. Niemniej już dziś dostępne są technologie pozwalające na produkcję towarową owadów. Istnieją firmy i start-upy wdrażające ten rodzaj produkcji. Jeżeli na rynku pojawi się zwiększony popyt na ten surowiec, kwestią czasu będzie rozwój podmiotów prowadzących chów owadów na dużą skalę – mówi dr Tomasz Niemiec z Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt SGGW. 

Pojawia się także inne zasadnicze pytanie: czy wieprzowina produkowana w oparciu o przetworzone białko owadzie będzie akceptowana przez konsumentów? Biorąc pod uwagę obecną w kulturze europejskiej niechęć do insektów, wydaje się, że nastawienie konsumentów może być jednym z czynników hamujących wdrożenie wykorzystania białka owadziego w żywieniu trzody. 

– Chów owadów z przeznaczeniem na paszę ma aspekt proekologiczny – pozwala między innymi wykorzystać do produkcji paszy odpady organiczne, które w innym wypadku musiałyby podlegać utylizacji. Dlatego ta część społeczeństwa, która świadomie podejmuje wybory uwzględniające zagadnienia zrównoważonej produkcji, z entuzjazmem podejdzie do produktów wytworzonych w oparciu o żywienie zwierząt mączkami owadzimi. Pozostaje jednak pytanie, jaką część stanowią konsumenci wieprzowiny, którzy z powodów uwarunkowanych kulturowo nie będą przychylnie nastawieni do mięsa wyprodukowanego na bazie takiego białka. Sukces wdrażania białka owadziego będzie wypadkową wielu czynników, które w ostatnim czasie podlegają w Europie dynamicznym zmianom. Zakaz stosowania pasz GMO, prognozowane zniesienie zakazu stosowania mączek zwierzęcych w żywieniu zwierząt gospodarskich, losy hodowli zwierząt futerkowych, która jest ważnym odbiorcą surowców pochodzenia zwierzęcego, podobnie jak szybko rozwijający się przemysł petfood to czynniki, które w najbliższej przyszłości zdecydują o wykorzystaniu potencjału białka owadziego – tłumaczy dr Tomasz Niemiec. 

Jedno jest pewne: jeszcze jakiś czas przyjdzie nam czekać na możliwość wykorzystania tego źródła białka. Ostatecznie o sukcesie lub porażce nowego trendu w żywieniu zadecydują prawdopodobnie względy ekonomiczne. Jeżeli białko owadzie będzie cenowo konkurencyjne względem śruty sojowej, wówczas możemy wróżyć mu spory sukces. Jednak to, czy tak się stanie, uzależnione jest przede wszystkim od tempa rozwoju sektora chowu owadów.  

Skarmianie owadów w Unii Europejskiej

W myśl obecnie obowiązujących przepisów przetworzone białko owadzie może być stosowane w akwakulturze, a także w paszach dla zwierząt futerkowych, kotów i psów. Mowa tu o produktach wytworzonych z następujących gatunków owadów: mucha czarna (Hermetia illucens), mucha domowa (Musca domestica), mącznik młynarek (Tenebrio molito), pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus), świerszcz domowy (Acheta domesticus), świerszcz bananowy (Gryllodes sigillatus), świerszcz kubański (Gryllus assimilis).



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Marta 2021-04-07 08:42:32
    Przeciw wykorzystaniu białka owadziego w paszach dla drobiu i trzody chlewnej przemawia niestabilny jego skład aminokwasowy, co uniemożliwia precyzyjne układanie receptur paszowych. Zabijanie owadów przez mrożenie ich czy suszenie nie jest niehumanitarne? A chów brojlerów czy tuczników już jest niehumanitarny?
  • yyyyyy 2021-04-05 13:31:59
    Skończy się na ekologicznym zakazie uboju owadów
  • Miki2 2021-04-05 12:59:09
    Skończy się jak z mączkami glonami i innymi wymysłami raz w roku o tym ktoś napisze i tyle a potem amerykańscy naukowcy powiedzą że powoduje raka i tyle będzie w temacie
  • Zibi 2021-04-05 11:24:44
    Dziecko bawiące się w piaskownicy pyta mama. Co jesz? Miąsko . A skąd je masz. Przypełzło.
  • robaki na sniadanie i kolację 2021-04-05 09:14:20
    Już myślałem że red Wojtaszczyk będzie przekonywał w ślad za Sylwią jedzenie robaków.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.96.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array