PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakie są szanse na trwałą poprawę sytuacji na rynku wieprzowiny?

Jakie są szanse na trwałą poprawę sytuacji na rynku wieprzowiny? fot. Shutterstock

Mamy połowę marca, a więc oczekiwanie co do wzrostu cen skupu w najbliższych tygodniach oraz miesiącach jest związane z czynnikami sezonowymi. Pod ich wpływem ceny powinny stopniowo rosnąć. Krajowi producenci trzody chlewnej oczekują jednak większej i trwalszej poprawy sytuacji cenowej na rynku trzody chlewnej, niż obserwujemy to w ostatnich tygodniach. Sprawdzamy, co mogłoby utrzymać lepszą sytuację cenową na dłużej .



Jak wyjaśnia nam w rozmowie Grzegorz Rykaczewski, analityk Santander Bank Polska, producenci mimo nieznacznych podwyżek cen wieprzowiny nadal działają w otoczeniu bardzo wysokich kosztów żywienia zwierząt, a ceny skupu pozostają sporo poniżej zeszłorocznego poziomu. - Na rynku krajowym od połowy lutego średnie ceny powoli rosną. W drugim tygodniu marca, w zakładach monitorowanych przez MRiRW, za kilogram żywca płacono w skupie przeciętnie 4,25 zł/kg, tj. o 3% więcej niż miesiąc wcześniej. Nadal jest to jednak poziom znacznie niższy – o 11% - niż w analogicznym okresie 2018 r. Oczekiwane sezonowe wzrosty cen żywca poprawią nieco sytuację rolników w drugim kwartale br., jednak trudno oczekiwać aby w całości zrekompensowały wzrost kosztów.

A wszystko za sprawą wyjątkowo wysokich kosztów żywienia, które pozostają sporo powyżej poziomu z zeszłego roku.  - Wprawdzie w ostatnich tygodniach wzrosty cen zbóż wyhamowały, jednak nadal pozostały znacznie powyżej roku ubiegłego. W drugim tygodniu marca żyto paszowe było droższe o 27% w relacji rocznej, zaś za kukurydzę trzeba było zapłacić średnio o 15% więcej niż w analogicznym tygodniu 2018 r. – tłumaczy Grzegorz Rykaczewski.

Jeśli chodzi o rynek europejski, to w opisywanym tygodniu, w większości krajów UE obserwowaliśmy delikatne wzrosty cen wieprzowiny. - To, co szczególnie zwraca uwagę, to wysoka dynamika wzrostu cen w Hiszpanii. W tym kraju tusze klasy E podrożały przeciętnie o 8% w ciągu ostatniego miesiąca – mówi Rykaczewski. Jak komentuje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej - w Hiszpanii popyt na żywiec w przewyższa podaż. Zbiega się to z większym zainteresowaniem Chin importem unijnej wieprzowiny.

Przeczytaj także>>>>>

>>>>>>Niemcy: Doczekaliśmy się dużych podwyżek cen tuczników

Podwyżki dotyczą również belgijskiej wieprzowiny ale dynamika wzrostu cen jest nieco niższa niż w Hiszpanii. Trzeba mieć jednak na uwadze, że poziom cen z którego podnosi się Belgia, nie jest jeszcze w stanie poprawić sytuacji hodowców. – Belgijskie ceny wieprzowiny do połowy lutego kształtowały się na bardzo niskim poziomie, nieznacznie przekraczającym 100 euro/100 kg tuszy. Pomimo 7-procentowej podwyżki belgijska wieprzowina jest nadal tańsza niż średnio w Unii Europejskiej – podkreśla analityk.

W doniesieniach prasowych, zagranicznych portali możemy wyczytać, że belgijski przemysł produkcji świń jest finansowo zrujnowany, a gospodarstwa, które dotychczas radziły sobie dość dobrze, mają aktualnie spore problemy z utrzymaniem płynności finansowej. Samowystarczalność Belgów pod względem produkcji wieprzowiny jest na poziomie 225 proc., co skazuje ich na eksport mięsa. Jednak po zeszłorocznym wystąpieniu ASF u dzików, spora część krajów trzecich, w tym Chiny zamknęły się na belgijskie dostawy. To poważnie komplikuje dystrybucję mięsa poza UE i zmusza do przekierowania tej sprzedaży do krajów Wspólnoty, w tym Polski.

Póki co, nie widać szans na znaczącą poprawę sytuacji na terenie Belgii i choć tamtejsi przedstawiciele branży mięsnej prowadzą z chińskimi władzami rozmowy w zakresie uznania regionalizacji i wznowienie eksportu do Państwa Środka, to można powiedzieć, że szanse na porozumienie w tym temacie są nikłe.

Argumenty Belgów tracą na sile, gdy spojrzymy na liczbę przypadków ASF u dzików, których odnotowano już 668. To tylko wskazuje, że opanowanie choroby nie jest takie proste i okazuje się sporym wyzwaniem.

Rokowania dla szybkiego rozwiązania sytuacji na terenie Belgii nie są najlepsze. Choć tamtejsze służby robią co mogą, to fakt, że pierwszy znaleziony przypadek ASF w Belgii, to był padły dzik, w dość zaawansowanym stanie rozkładu, a kolejne przypadki były znajdowane lawinowo, może oznaczać, że zwierzęta chorują tam masowo.

Elementem, który w najbliższym czasie może też pracować na rzecz poprawy sytuacji cenowej na europejskim rynku trzody chlewnej, to redukcja stada świń w UE. Grzegorz Rykaczewski, przypomina, że - badanie realizowane przez krajowe urzędy statystyczne w grudniu 2018 r. pokazało 1-procentowy spadek pogłowia w UE-28 w porównaniu do końca 2017 r. Liczba loch zmniejszyła się o 3%. W rezultacie, w drugiej połowie roku na poziom cen może wpływać niższa unijna produkcja wieprzowiny, dając nadzieję na trwalszą poprawę sytuacji rynkowej.

Kolejną znaczącą informacją, związaną z wielkością stada świń, były ostatnie doniesienia dotyczące mocnego spadku pogłowia świń w Chinach. W lutym tamtejsze stado liczyło o 16,6 proc. mniej świń niż przed rokiem, a stado loch skurczyło się aż o 19,1 proc. (za Reuters).

Nie da się ukryć, że europejska branża trzody chlewnej spogląda ze sporym zainteresowaniem właśnie w tamtym kierunku. Obok spadku pogłowia świń w Unii Europejskiej, takim drugim oczekiwanym czynnikiem, który mógłby wpłynąć na poprawę sytuacji na europejskim rynku trzody chlewnej jest właśnie większy popyt na wieprzowinę ze strony Państwa Środka. - Co ważne, istotny wzrost chińskich zakupów na rynku światowym stworzyłby szansę zarówno dla producentów z Brazylii, Stanów Zjednoczonych czy Kanady, którzy są obecnie mocno konkurencyjni cenowo na globalnym rynku, jak i dla branży z Unii Europejskiej, która oferuje nieco droższe mięso – komentuje Rykaczewski.

Jednocześnie przypomina, że Polska nie może bezpośrednio korzystać z ewentualnego większego zapotrzebowania na wieprzowinę w Chinach, ale wyższy popyt i wzrost cen na rynku światowym, wpłynąłby również na ceny w UE, która jest głównym zagranicznym rynkiem zbytu dla polskiej wieprzowiny.

Warto przy tym wszystkim pamiętać, że aby dobry scenariusz w zakresie wymiany handlowej z Chinami został zrealizowany, to sytuacja dotycząca występowania ASF w Europie musi być stabilna. Pojawienie się ASF w nowych obszarach, w kolejnych krajach UE będzie tylko i wyłącznie oznaczać nowe ograniczenia w sprzedaży do krajów trzecich i destabilizację europejskiego rynku wieprzowiny.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Maniek 2019-03-22 10:06:07
    Z trzodą został tylko ten kto musiał !
  • Młody 2019-03-22 06:25:45
    To już jest koniec nie ma już nic wszystko sprzedane , będziemy żyć
  • Xx 2019-03-21 20:53:00
    Żadne
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.122.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.