PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jakie tuczniki?

Trudno dziś zdecydować się na pełną specjalizację w produkcji świń. Mając świeżo w pamięci ostatni ponad dwuletni kryzys w branży trudno jest podjąć ryzyko inwestycji mimo, że obecne ceny skupu świń kuszą rolników.



Już ponad piętnaście lat Kazimierz Rybka wraz z rodziną prowadzi swoje gospodarstwo w miejscowości Nowa Wieś, woj. wielkopolskie, powiat krotoszyński, gmina Rozdrażew. Na początku dysponował zaledwie 70 arami ziemi, ponieważ to gospodarstwo kupił a nie odziedziczył po rodzicach. Rolnikowi udało się przez piętnaście lat gospodarowania zwiększyć areał ziemi ponad dziesięciokrotnie, czyli do 8 hektarów. – W tym regionie jest bardzo trudno dokupić choć kawałek ziemi i jest on bardzo drogi – żali się Kazimierz Rybka. – Udało się nam za to wydzierżawić dodatkowe 3 hektary, co pozwala nam wyprodukować więcej zboża na paszę dla świń.

DODATKOWE ZAKUPY
Cały dostępny areał ziemi jest przeznaczony na produkcję zbóż, głównie pszenicy oraz pszenżyta, które potem są zużywane do produkcji mieszanek dla trzody chlewnej. Produkcja zbożowa w tym gospodarstwie tylko w niewielkim stopniu zaspokaja potrzeby paszowe i rolnik musi sporo zboża kupować. Rocznie jest to około 250 ton, co uzupełnia własną produkcja wynoszącą średnio 60 ton zbóż. Taki układ produkcji naraża mocno gospodarstwo na różne wahania cen skupu płodów rolnych. Kazimierz Rybka wspomina ze zgrozą czasy, kiedy świnie w skupie kosztowały 3 zł za kg, a za zboże musiał płacić po 900 zł za tonę.

Produkcja świń w tym gospodarstwie odbywa się właściwie w cyklu mieszanym. Stado podstawowe liczy ok. 25 loch rasy p.b.z., które są inseminowane knurami krzyżówkowymi ras mięsnych, zalizanych do tzw. linii ojcowskiej. Średnio od lochy rolnik odchowuje około 20 prosiąt rocznie, czyli jego własna produkcja to nieco ponad 500 tuczników. Stanowisk w porodówce jest 9, więc bez jej rozbudowy właściwie nie może zwiększyć stada loch i produkować więcej prosiąt. 

Tucz prowadzony jest w trzech budynkach, w których łącznie może być utrzymywanych około 500 zwierząt. Średnia produkcja tuczników waha się od 1200 do 1300 sztuk, a zwierzęta są sprzedawane, kiedy osiągną 120 – 125 kg. – W takiej wadze zdajemy tuczniki i aby to uzyskać muszą one nieco dłużej postać w chlewni – wyjaśnia Kazimierz Rybka. – Kiedyś zdawaliśmy około 1400 tuczników rocznie, ale wtedy były one o dobre 10 kg lżejsze.

Chcąc zachować pełną obsadę budynków chlewni rolnik musi dodatkowo kupować prosięta, czyli około 700 sztuk rocznie. Przy obecnej cenie, jak sam podaje około 11 zł za kg, nie opłaca mu się ich kupować, bo kosztują połowę wartości tucznika. Jednak i tak w końcu musi dokupić je do pełnej obsady, ponieważ swoimi prosiętami nie jest w stanie zapełnić wszystkich pomieszczeń chlewni i utrzymać plan dostaw żywca do ubojni.

O POSTĘPOWANIU W TUCZU
Najczęściej kupione prosięta trafiają najpierw na około 3 tygodnie do osobnego pomieszczenia i otrzymują za pośrednictwem lekarza weterynarii odpowiednie leki na wzmocnienie układu oddechowego. Potem dopiero trafiają do właściwej chlewni. W jednym kojcu grupowym przebywają do końca tuczu.

Świnie są karmione na bazie mieszanek wykonywanych z pasz uzupełniających tzw. koncentratów. Tylko najmłodsze prosięta otrzymują prestarter granulowany w okresie okołoodsadzeniowym. Następnie przechodzą na paszę sypką, która w większości pomieszczeń podawana jest w karmidłach skrzyniowych. W części kojców pozostały podłużne koryta, do których rolnik wlewa paszę wymieszaną z wodą, bądź z serwatką.

– Świeżą serwatkę stosuję od dawna, bo właściwie mam ją bez żadnych dodatkowych kosztów – mówi Kazimierz Rybka. – Używam jej zamiast wody do rozcieńczania paszy sypkiej.

Serwatka świeża jest produktem ubocznym z przetwórstwa mleka, przy produkcji serów. Zawiera ona bardzo małe ilości białka (ok. 0,7 proc.) i praktycznie jest bez tłuszczu. Za to jest bogatym źródłem wapnia i witamin z grupy B. Jednak świeżą serwatkę uznaje się za dość ubogą paszę, którą aby zrównoważyć 1 kg jęczmienia trzeba podać w ilości ponad 14 litrów. Dla tuczników można podawać serwatkę nawet do 15 kg dziennie na sztukę. Trzeba jednak pamiętać, że duże ilości serwatki w dawce dla tuczników, powodują zwiększone wydalanie wody przez zwierzęta, co przy dużych stadach może spowodować szybsze zapełnianie się zbiorników na gnojowicę

WSPÓŁPRACA Z „DUDĄ”
– To już będzie ponad pięć lat, jak współpracujemy z PKM „DUDA” – chwali się Kazimierz Rybka. – Najpierw oddawaliśmy tuczniki bez wiążących umów, ale potem wybraliśmy system kontraktowy.
Umowa kontraktowa przewiduje, że niemal całą swoją produkcję rolnik będzie sprzedawał do PKM „DUDA”. Oczywiście zostały przewidziane w umowie tzw. widełki ilościowe dotyczące ilości sztuk zdawanych w roku, które wynoszą, jak podał rolnik, plus/minus 20 proc. Dzięki tej umowie rozliczanie w zakładzie ubojowym odbywa się na specjalnych zasadach. W zależności od klasy mięsności, rolnik otrzymuje dodatkową premię. Ponadto podlega systemowi punktacji kontraktowej, który oprócz ilości oddawanych sztuk również obejmuje ilość zdanych kilogramów żywca.

Wiążąc się z zakładem ubojowym rolnik zapewnił sobie stały odbiór surowca po bardziej korzystnej cenie niż gdyby zdawał tuczniki okazyjnie. Wówczas nie mógłby liczyć na premię za mięsność, która nieco buforuje wahania ceny skupu. To gospodarstwo jest narażone na różne kaprysy rynku płodów rolnych. Nie ma tu samowystarczalnego cyklu produkcji tuczników w systemie zamkniętym i w dodatku zbiory zbóż z własnego pola stanowią tylko około 20 proc. całkowitych potrzeb paszowych.

Rolnik nie ukrywa, że planuje zwiększyć stado podstawowe loch, rozbudowując porodówkę, ale także musi pomyśleć o zainwestowaniu w silosy pozwalające na magazynowanie zboża, które będzie mógł wtedy kupować w okresach najniższych cen, czyli żniw. Może przez to nieco uchronić się przed zbyt gwałtownym wzrostem cen zbóż, a tym samym i przed wzrostem kosztów żywienia.

Źródło: FARMER 18/2009



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.107.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.