PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE: Prognoza dla rynku wieprzowiny do 2030 r.

KE: Prognoza dla rynku wieprzowiny do 2030 r. fot. PTWP

W perspektywie rynkowej Komisja Europejska oczekuje, że eksport z UE do Chin będzie nadal silnie wzrastał w odniesieniu do wszystkich rodzajów mięsa, w szczególności wieprzowiny. Ceny nadal mocno rosną. Ta ewolucja doprowadzi również do zmian długoterminowych globalnych i europejskich modeli podaży i handlu.



Ponadto, zdaniem KE, ograniczona dostępność wieprzowiny na rynku UE może również prowadzić do zmiany nawyków żywieniowych. Istnieje jednak wysokie ryzyko wybuchu ASF w europejskich krajach eksportujących - co ma poważne konsekwencje dla rynków i cen.

Jak prognozuje KE, wzrost światowego popytu na wieprzowinę doprowadzi w krótkim okresie do wzrostu produkcji wieprzowiny w UE, a także do dalszego wzrostu cen. To ostatnie może jednak prowadzić do większego spadku konsumpcji w UE. Jednak w miarę ożywienia azjatyckiego rynku mięsa produkcja w UE, wraz z cenami wieprzowiny, gwałtownie spadnie, Jednak produkcja wieprzowiny w UE będzie również długoterminowo ograniczona decyzjami politycznymi, w szczególności wynikającymi z problemów środowiskowych w kilku państwach członkowskich UE (np. w Niemczech i Holandii).

Wysokim ryzykiem są również utrzymujące się przypadki ASF w Europie Środkowej i Wschodniej oraz możliwe nadmierne rozprzestrzenianie się choroby w Niemczech i innych krajach. Wybuch ASF wśród głównych eksporterów wieprzowiny w UE - Niemiec, Hiszpanii, Danii i Francji - również poważnie zagroziłby europejskiemu eksportowi. Obecnie ASF dotyczy około dziesięciu krajów Unii Europejskiej, w szczególności Bułgarii, Rumunii i Polski.

Wzrost popytu i cen na rynku światowym spowoduje silny wzrost produkcji w wielu krajach, zwłaszcza tych, które mają dostęp odpowiednio do rynków azjatyckiego i chińskiego. Dotyczy to zarówno krajów UE, takich jak Hiszpania, jak i Brazylii lub USA.
KE uważa jednak, że gdy tylko chińska produkcja zacznie odbudowywać się, to produkcja i ceny w UE (a także w innych regionach) gwałtownie spadną. Do końca okresu objętego prognozą (2030 r.) produkcja w UE mogłaby następnie powrócić do poziomów sprzed 2018 r., ponieważ wielu konsumentów nie powróci do konsumpcji wieprzowiny.

Ponadto KE uważa, że ​​trendy konsumenckie w UE wskazują na wzrost alternatywnego korzystania z żywności pochodzenia roślinnego, co również zmieni przyszłą konsumpcję białka. Jednak spadek konsumpcji mięsa w UE powoduje dodatkową presję na europejskie ceny mięsa. Według prognoz przewiduje się, że spadną one o prawie jedną piątą do 2030 r.

Ze względu na popyt w Chinach eksport wieprzowiny przez UE znacznie wzrósł w 2019 r. Oczekuje się, że dostawy pozostaną wysokie w okresie prognozy, osiągając wartość szczytową około 2022 r. Następnie KE spodziewa się eksportu przekraczającego 4 miliony ton, w porównaniu do około 2,7 miliona ton w poprzednim roku.
Potem jednak eksport spadnie w wyniku ożywienia chińskiej podaży. Jednak oczekuje się, że eksport z UE pozostanie wyższy niż obecnie do 2030 r., ponieważ inni importerzy w Azji mogą nie być w stanie w pełni odzyskać możliwości produkcyjnych po ASF. Ważnymi niepewnościami w okresie prognozy jest także rozwój popytu w Chinach i pytanie, czy ASF nie wybuchnie w ważnych krajach eksportujących do UE. Wtedy mogą wystąpić znaczne zawirowania i zakłócenia na europejskim rynku wewnętrznym.

Spożycie wieprzowiny na mieszkańca już spada w wielu państwach członkowskich UE, ponieważ konsumenci wolą drób, który jest tańszy i uważany za zdrowszy. Wysokie ceny wieprzowiny we wczesnych latach okresu prognostycznego powinny przyspieszyć ten trend.

Ceny wieprzowiny w UE już obecnie silnie rosną w wyniku chińskiego popytu i powinny nadal rosnąć w 2020 r. Pozostaną one wysokie, dopóki chińska produkcja nie wzrośnie, a następnie mogą gwałtownie spaść, w zależności od tempa ożywienia i rozwoju produkcji w UE i jej konkurentach (USA, Brazylia, Kanada).

Komisja oczekuje, że średnie ceny świń w Europie wzrosną do 1 952 euro za tonę do 2020 r. Jednak, gdy tylko produkcja w Chinach wzrośnie, oczekuje się, że do 2024 r. ceny w UE spadną do 1460 i ustabilizują się na poziomie około 1500 euro za tonę do końca okresu objętego prognozą.

Ponadto, zdaniem KE, presja cenowa opiera się na oczekiwaniu większej konwersji żywienia na białko roślinne w UE. Związany z tym spadek konsumpcji mięsa w UE wywiera dodatkową presję na ceny mięsa. Spadek cen producenta zwiększyłby jednak konkurencyjność unijnego sektora mięsnego (w tym wołowiny i drobiu) na rynkach światowych, prowadząc do wzrostu eksportu i spadku importu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • rolnik podlaskie 2019-12-11 18:15:51
    hmm szkoda że nie zrobili prognozy do roku 2100 ;)
  • Kabaret starszych panów 2019-12-11 17:20:56
    Adijo salcesony , adijo ulubione , słoninki zachodzące za mój zimowy stół , nadchodzą dziś wieczory wędlinki niejedzonej ,tęsknoty za boczusiem że aż mnie skręca w pół ... tara rara ra .
  • Tomasz 2019-12-11 15:14:10
    Pierdu pierdu sru sru……...fachowcy bez wyobrażni i praktyki...…..
  • rolnik mazowieckie 2019-12-11 14:16:41
    Wróżenie z fusów. Jeśli ASF dalej będzie się rozlewał po świecie to mięso wieprzowe stanie się luksusem, a schab to tylko na święta.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.198.244
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.