PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE: Prognoza rynku trzody chlewnej w 2020 r.

KE: Prognoza rynku trzody chlewnej w 2020 r. KE przewiduje dalszy spadek produkcji chińskiej wieprzowiny o 15–25 proc. w 2020 r. i dalszy wzrost popytu importowego; Fot. Shutterstock

Pandemia Covid-19 i związane z nią skutki gospodarcze są decydującym czynnikiem dla obecnego rozwoju rynku - również trzody chlewnej.



Kryzys koronawirusa gwałtownie wstrząsnął również europejskim rynkiem trzody chlewnej. Komisja Europejska przedstawiła prognozy dotyczące dalszego rozwoju rynku.

KE oczekuje, że produkcja wieprzowiny w UE 27 nieznacznie wzrośnie w 2020 r. w tym samym czasie konsumpcja gwałtownie spadnie o prawie 3 procent.

Pandemia Covid-19 i związany z nią wpływ ekonomiczny są decydującym czynnikiem w bieżącym rozwoju rynku. W UE łańcuch żywnościowy okazał się szczególnie odporny, pisze Komisja Europejska w swojej średniookresowej perspektywie rynków rolnych. Rolnicy i przetwórcy nadal dostarczali żywność w tych trudnych czasach. Supermarkety i sklepy spożywcze były otwarte przez cały okres lockdownu.

Komisja uważa, że ​​wraz ze stopniowym znoszeniem w całej UE środków blokujących związanych z koroną i wakacjami popyt, zwłaszcza catering powinien powrócić do normalnego poziomu. Wciąż istnieje jednak wiele niepewności, co do ożywienia gospodarczego, a tym samym rozwoju popytu w UE i na świecie.

Komisja jest przekonana, że ​​zwłaszcza prognozowany zasięg recesji gospodarczej jest tak duży, że można spodziewać się gwałtownego wzrostu bezrobocia w UE, co będzie miało negatywny wpływ na konsumpcję prywatną.

Jednak efekty działań stymulacyjnych, zwłaszcza w związku z budżetem europejskim na lata 2021-2027, oraz siła ożywienia, zwłaszcza na rynkach eksportowych, powinny stymulować popyt i podaż, a także mieć bezpośredni wpływ na ceny, a tym samym na rentowność sektora rolnego i sektora spożywczego.

Komisja zakłada, że ​​produkcja wieprzowiny w UE -27 nieznacznie wzrośnie w 2020 r., ale pozostanie poniżej poziomu z 2018 r. Jednocześnie bardzo gwałtownie spada spożycie wieprzowiny o prawie 3 proc. - do najniższego poziomu w tym tysiącleciu. Po raz pierwszy spożywa się mniej niż 30 kg wieprzowiny na mieszkańca. Stopień samowystarczalności Europejczyków w zakresie wieprzowiny wzrósł o prawie 5 punktów procentowych do aż 136 procent.

W tym samym czasie eksport wieprzowiny - zwłaszcza do Chin - wzrósł do nowego rekordowego poziomu 6,2 mln ton. To kolejne 563 tys. ton, czyli 10 proc. więcej niż poprzedni rekord eksportu z poprzedniego roku. W świetle ciągłego rozprzestrzeniania się ASF w Chinach analitycy spodziewają się dalszego spadku populacji świń w tym kraju. Obecne powodzie w delcie Jangcy i związane z nimi odnowienie rozprzestrzeniania się ASF również powinny się do tego przyczynić.

KE przewiduje dalszy spadek produkcji chińskiej wieprzowiny o 15–25 proc. w 2020 r. i dalszy wzrost popytu importowego. Import wieprzowiny do Chin wzrósł już w kwietniu o 170 procent rok do roku. Przyniosło to korzyści zarówno UE, jak i innym dostawcom - takim jak USA, Brazylia i Kanada. Udział eksportu tych ostatnich krajów do Chin wzrósł odpowiednio wzrósł o 19, 9  i 7 proc.) kosztem UE (55 procentowy udział).

Ceny świń gwałtownie wzrosły w 2019 r. - czasami znacznie powyżej 2,0 euro. Jednak podczas pandemii ceny spadły poniżej średniej z 5 lat. Powodem był malejący popyt ze strony gastronomii.

W ciągu ostatnich kilku tygodni ceny wieprzowiny przynajmniej ustabilizowały się po tym, jak popyt ze strony usług gastronomicznych i globalny popyt wzrósł.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.226.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.