Według danych Obserwatorium Mięsa KE, oczekiwany jest spadek produkcji wieprzowiny w Chinach o 11 proc. Od stycznia do maja 2019 r. Chiny pozostały zdecydowanie największym konsumentem produktów wieprzowych w UE z 43 proc. udziałem. Eksport do tego kraju wzrósł o 42 proc. do około 813 tys. ton w porównaniu w tym samym okresie ubiegłego roku. Ten znaczący wzrost jest związany ze zwiększonym popytem na przywóz z Chin, gdzie produkcja została gwałtownie zmniejszona w wyniku szybkiego rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Eksperci amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA) oczekują, że produkcja trzody chlewnej w przyszłym roku w Chinach będzie się kurczyć. Liczba macior do początku 2020 r. może spaść do 26 mln zwierząt. To oznacza spadek o 40 proc. w ciągu dwóch lat. Oczekuje się, że cała populacja świń w Chinach zmniejszy się o 23 proc. do 340 mln zwierząt na przełomie roku. USDA przewiduje, że chińska produkcja spadnie o 11 proc. do 48 mln ton w br., a konsumpcja o 9 proc. do 50,5 mln ton. W nadchodzącym roku analitycy oczekują produkcji 44,2 mln ton i spożycia 47,7 mln ton. Deficyt ma zostać zrównoważony przez import, który ma wzrosnąć z 1,56 mln ton w 2018 r. do 2,5 mln ton w tym roku, a następnie do 3,5 mln ton w 2020 r. Przy większym popycie na chiński Nowy Rok w styczniu 2020 r. Ceny na chińskim rynku mogą wzrosnąć zauważalnie na wiosnę.

Drugim najważniejszym importerem wieprzowiny w UE jest Japonia, która od stycznia do maja 2019 r. zwiększyła swój import z Unii o prawie 6 proc. do 204 tys. ton. To odpowiada to udziałowi w wysokości 11 proc.

Dostawy do Korei Południowej w tym samym  czasie przy 140  tys. ton były o około 8 proc. niższe. Eksport na Filipiny również spadł o ponad 1 proc. do 119 tys. ton. Podobnie eksport do Hongkongu również zmniejszył się o 12 proc. do 92 tys. ton. Taki sam trend zaobserwowano w eksporcie do USA, który zmniejszył się o 16 proc. do 67 tys. ton.